Közélet

Keretjelzálog: tulajdonjogról és végrehajtás felfüggesztéséről tárgyalnak a bankkal

Keretjelzálog: tulajdonjogról és végrehajtás felfüggesztéséről tárgyalnak a bankkal

2015. október 29., csütörtök
Keretjelzálog: tulajdonjogról és végrehajtás felfüggesztéséről tárgyalnak a bankkal
raiffeisen_lakas_08_il

Újabb egyeztetés lesz a Korondi utcai, keretjelzáloggal terhelt lakások ügyében a Raiffeisen Bankkal, a mozgáskorlátozott Biharvári házaspár ugyanis a tulajdonjogát is szeretné megtartani – tudtuk meg Szabó Bálinttól. Az épület egy másik lakása a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar árverési hirdetményei között szerepel, ennek a végrehajtásnak a felfüggesztését is szeretné elérni a megbeszélésen.

Változtatott stratégiáján a Raiffeisen Bank, elsőként már nem a keretjelzáloggal terhelt, becsapott szegedi és makói lakosok ingatlanait bocsájtják árverésre –

írtuk október közepén

, de egy Korondi utcai lakás és egy garázs azonban még megtalálható az árverési hirdetmények között.

Szabó Bálint

, a keretjelzáloggal terhelt ingatlanok tulajdonosainak egy csoportját képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője portálunk megkeresésére elmondta, nem a Biharvári házaspár lakásáról van szó, de igencsak furcsállja, hogy miközben a bank azt jelezte, hogy elsődlegesen az építési vállalkozón hajtja be követelésüket, amennyiben nem sikerül egyezségre jutni, mégis árverezésre van meghirdetve egy lakás és a hozzá tartozó garázs az épületben. A lakás kikiáltási ára egyébként 12 millió forint, míg a garázsé 3,5 millió.

A mozgáskorlátozott Biharvári házaspár esetében a pénzintézet arról már nyilatkozott, hogy nem fogja őket kilakoltatni

, és ha el is veszítik tulajdonjogukat, életük végéig haszonélvezeti joguk lenne és bérleti díj fizetése nélkül lakhatnak az általuk egyszer már kifizetett Korondi utcai lakásban. „Ez a felállás azonban nem elfogadható a házaspár számára, ők megvették ezt a lakást, nem akarnak lemondani otthonukról, tulajdonjog is jár nekik” – közölte Szabó Bálint. Erre próbálnak megoldást találni csütörtökön, amikor is a bank képviselőjével tárgyalnak a mozgáskorlátozott házaspár ügyéről. Szabó elmondta, Biharváriék nehezen viselik a kialakult helyzetet, hiszen egy életük munkáját tették bele a Korondi utcai lakásba, áron alul adták el korábbi ingatlanukat, hogy kényelmesebb körülmények között élhessenek, és nem szeretnék, hogy gyermekeikre semmit se tudjanak hagyni. „Az egészségi állapotuk folyamatosan romlik, részben amiatt is, hogy nehezen viselik ezt a huzavonát. Kis megnyugvást hozott számukra, hogy a bank már nem akarja őket kilakoltatni,

a végrehajtót meg is akadályozták abban, hogy a lakást megmutassa az érdeklődőknek

szeptember elején. Ettől függetlenül továbbra is zavarja őket az, hogy egy pénzintézet tulajdonában lévő ingatlanban lakhatnak, lehet, hogy életük végéig” – részletezte Szabó Bálint.

szabo_balint01_gs

A Raiffeisen Bank képviselőjével csütörtökön arról is szó esik majd a tárgyaláson, hogy az említett, még árverésre hirdetett lakás esetében legalább függesszék fel a végrehajtási eljárást addig, ameddig a vállalkozó egyéb ingatlanait érintő eljárások le nem zajlanak november és december folyamán. Szabó tudomása szerint összesen 17, a vállalkozó kötődő ingatlan és telek van meghirdetve árverésre jelenleg. Elmondta azt is, úgy tudja, hogy újabb ajánlatot adott az építési vállalkozó a banknak, amelynek az elbírálása még folyamatban van. „Arról van információnk, hogy a vállalkozó talán Makóról Szegedre költözött, és lehetséges, hogy ez végrehajtási eljárás keretében történt, tudomásunk szerint hatósági emberek jelentek meg a makói háznál teherautóval, és ingóságokat is elvittek onnan” – jegyezte meg Szabó Bálint, aki úgy értékelte, hogy szorul a hurok a vállalkozó nyaka körül. Szegeden nemcsak a Korondi utcában van olyan épület, ami az adott vállalkozóhoz kötődik és keretjelzálog terhelt, hanem például a Bakay Nándor utcában is, mely ügyben január végére tűzte ki a tárgyalást a Szegedi Ítélőtábla. Szabó Bálint ezzel kapcsolatban elmondta, abban bízik, hogy addigra meg tud egyezni végre a vállalkozó a pénzintézettel, és kifizeti a tartozását, mielőtt még kilakoltatnának egy vétlen ingatlantulajdonost.

Újabb egyeztetés lesz a Korondi utcai, keretjelzáloggal terhelt lakások ügyében a Raiffeisen Bankkal, a mozgáskorlá...

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.