Közélet

Kerékpáron tekertek a mellrák elleni küzdelemért + FOTÓK

Kerékpáron tekertek a mellrák elleni küzdelemért + FOTÓK

2015. október 17., szombat
Kerékpáron tekertek a mellrák elleni küzdelemért + FOTÓK
BC5K0178

Begördült Szegedre az Egészséges Vásárhely Program mobil emlőszűrő állomása pénteken. A vidéket hét éve járó egészségügyi busz ily módon csatlakozott az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programjához", melyre a Csongrád Megyei Kormányhivatal dolgozói kerékpáros felvonulással hívták fel a figyelmet.

csongrad_megye_egeszsegfejlesztes_logo01

A Rákellenes Liga emlőszűrő busz az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” keretében végzi az emlőrák megelőzése érdekében a vizsgálatokat. A mobil szűrőállomás jóvoltából a megye valamennyi településén elérhetővé vált a szűrés lehetősége a 45 és 65 év közötti, szűrővizsgálatra behívott hölgyek számára. A rózsaszín sálban, pólóban kerékpározó kormányhivatali dolgozók is az emlőrákellenes küzdelem jegyében öltötték magukra a nemzetközi szimbólumot pénteken, hogy így hívják fel a figyelmet az egészséges életmód, az önvizsgálat, a szűrés fontosságára és nem utolsósorban a megyeszerte elérhető projektre. A sportos megmozdulással egyúttal tavalyi családi egészségnapjukat folytatták: ismételten megyei összefogással kampányoltak az emlőrák megelőzése érdekében. Október 16-án több településen volt kerékpáros felvonulás az egészségfejlesztési irodák, az önkormányzatok, a lakosság és az emlőszűrő központok aktív részvételével. A szegedi kerékpáros menet a Rákóczi térről indult, és a Népegészségügyi Főosztály Derkovits fasori épületénél ért célba, ahol az emlőrák megelőzésével és a betegség korai felismerésével kapcsolatos előadást hallgatott meg a mintegy 200 résztvevő - nők, férfiak, gyerekek. A Magyar Rákellenes Liga egyébként 2008 áprilisában adta át a kamionra szerelhető szűrőállomást, amit 2015 tavaszán a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezőváráshely-Makó örökölt meg az Erzsébet Kórház-Rendelőintézettől. A mobil állomás azóta digitális berendezéssel gazdagodott, mely lehetővé teszi, hogy bármely városból vagy kistelepülésről néhány másodperc alatt közvetlenül az egészségügyi központban dolgozó szakemberekhez eljussanak a mammográfiás felvételek. "A cél, hogy a kistelepüléseken és azokon a helyeken, ahonnan a hölgyek nehezen jutnak el mammográfiás vizsgálatokra, házhoz menjünk. Ez így is van, 8 éve járjuk a dél-alföldi régiót, hiszen ide van működési engedélyünk. A településeken szűrési koordinátorok segítenek, például háziorvosok és háziorvosi asszisztensek személyében. Az elmúlt 7 évben 18 ezer behívót küldtünk ki a térségben, 5000 hölgy jöttel el a szűrésekre, s összesen 19 esetet szűrtünk ki eddig, köztük 8 bizonyítottan korai emlőrákot sikerült kiszűrni. Nagyon fontos, korai stádiumban történjenek a kiszűrés, mert akkor 90 százalékos a gyógyulás - tudtuk meg

Gyursiné Pethő Zsuzsannától

, a komplex megyei egészségfejlesztő program szakmai igazgatójától, az Egészség Fejlesztési Iroda programigazgatójától. Az Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” részeként az iroda 50 alkalommal vállalta, hogy emlőszűrést és emlő-önvizsgálatot tanít a kistelepüléseken. Az idei évben eddig 60 szűrőnapot szerveztek, melynek keretében több mint 3000 főt hívtak be, ahol 1385-en jelentek meg - ez 42 százalékos részvételi arányt jelent. "A busz szombaton Székkutason szűr. Szegeden nem valószínű, hogy gyakori vendég lesz a busz, hiszen itt két mammográfiai központ is van. Hódmezőváráshelyen kivételen azért szűrt, mert a kórházban felújítják a radiológiai osztályt, és nem szerették volna, ha ez akadályozná a vizsgálatra érkezőket. Makó városában ugyanez a helyzet, ebből kifolyólag a busz hétfőn tehát Hódmezővásárhelyen, szerdán Makón szűr. Hamarosan lesz egy esélyegyenlőséggel kapcsolatos szűrésünk is, de voltunk már Szikáncson is, sőt, Kakasszékre is."

A mellrák elleni küzdelemre hívták fel a figyelmet a Csongrád Megyei Kormányhivatal dolgozói - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=580782

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.