Sport

Ioan Patrascu: A szegedi utánpótlásban is nagyon sok tehetség van

Ioan Patrascu: A szegedi utánpótlásban is nagyon sok tehetség van

2015. október 6., kedd
Ioan Patrascu: A szegedi utánpótlásban is nagyon sok tehetség van
patrascu_vitos

Ioan Patrascuval, a Szeged 2011 utánpótlás koordinátorával készített interjút Vitos György szegedi futballkrónikás.

Sokszor és sokan vitatkoztunk már róla, mi lehet az alapvető differencia a messze földön híres szerb, horvát vagy román illetve a magyar utánpótlás labdarúgó-iskola között? Erről kérdeztem egy hónapja az U19-es első osztályban vitézkedő Grosics Akadémia szerb vezetőedzőjét,

Goran Ljubinkovicot

, majd a napokban a Szeged 2011 utánpótláscsapatainak újdonsült főnökét, a román

Ioan Patrascut

(balról)... - írja

honlapján

Vitos György

. A két ország, a magyar és a román utánpótlásműhelyek közti különbségről szerettem volna megkérdezni a magyarul is folyékonyan beszélő kiváló szakembert, akivel e sorok írója több, mint két évtizedes barátságot ápol. Pontosan 21 éve már annak, hogy 1994 őszén

Stadler József

NB I-es csapatának is színes, 16 oldalas műsorfüzetet szerkeszthettem és a szegedi, siófoki, debreceni kiadványaim után újabb barátokra leltem a lelkes kis falusi csapatnál, melynek legelső élvonalbeli edzője éppen Ioan Patrascu volt! Seregnyi szép emlék, mulatságos, vidám történet jött elő újra a szegedi találkozásaink alkalmával... Először az U15-ös DAFC-Szeged 2011 meccsen beszélhettem vele, amikor kisebbik fiamék, Gyuriék 3-0-ra verték a Vasutas-stadionban a hazaiakat, majd legutóbb az elmúlt szombaton, október 3-án, Dorozsmán (a fenti fotónk is ekkor készült...), ahol a Szeged 2011 U19-esei sorrendben

Gyuris Péter

,

Lajkó András

ill.

Vitos Gergő

nagyszerű találataival 3-0-ra legyőzték az örök rivális békéscsabaiakat! Ezúttal tehát ismét egy olyan szakembert kérdezhettem, akinek jelentős tapasztalatai vannak mindkét ország labdarúgásában, up-nevelésében és jelenleg a Szeged 2011 korosztályos csapataival is legalább akkora bravúrokra készül, mint anno Romániában! Ioan Patrascu éppen olyan fiatalos, mint 21 éve volt és barátságos, közvetlen, életvidám stílusában készségesen állt rendelkezésemre. De azt azért tudtam, s ezt

Gyuri

fiam ugyancsak megerősítette, ha kell, kegyetlen is tud lenni az edzéseken, a meccseken, ennek ellenére a játékosai tűzbe mennének érte! No meg a Szeged 2011 serdülői is csak ámultak-bámultak, amikor "Jani Bácsi" ( Ő kérte tőlük, hogy szólítsák így) korát meghazudtolva fiatalos lendülettel mutatta be nekik a jobbnál jobb, nehezebbnél nehezebb gyakorlatokat... Meghallgatva a fiatal srácokat, egyöntetű volt a vélemény: a Ioan Patrascu és segítői által megkövetelt edzésmunka színvonala mind minőségben, mind mennyiségben valamennyiük előzetes várakozását alaposan felülmúlta… Nos, akkor vágjunk bele, nézzük, valójában ki is Ioan Patrascu?!

- Hol, melyik csapatnál kezdődött a futball-pályafutásod játékosként, majd edzőként?

- Futball pályafutásom Temesváron kezdődött, az NB II-es CFR Temesvár (a Vasutas...) játékosa voltam, majd az edzősködést már 1974-ben elkezdtem Aradon. Az ottani sportiskolában neveltem a fiatalokat, majd játékos-edzőként a Gloria Arad csapatánál is játszottam. 1985-től a román ifjúsági válogatottat készítettem fel több, későbbi nagyválogatott játékos is megfordult a kezem alatt, mint például a 70-szeres válogatott gólerős csatár,

Viorel Moldovan

vagy a 68-szoros válogatott

Constantin Galca

. Az 1989-es ifjúsági EB-n a román válogatottal a 8. helyet szereztük meg irányításommal!

- Hogyan és kinek a sugallatára kerültél a Szeged 2011 utánpótlás-koordinátori posztjára?

- Már az elmúlt évben kapcsolatba kerültem a Grosics Akadémia vezetőivel. Sokat beszélgettünk a labdarúgásról és rögvest kiderült, hogy nagyon sok dologban egyformán látjuk a futball problémáit. Egy hónappal ezelőtt tettek konkrét ajánlatot, amit el is fogadtam.

- Mik voltak a legelső tapasztalatok Szegeden a magyar és a messze földön híres román utánpótlás képzés különbségeiből fakadóan?

- Az itteni első tapasztalataim alapján állíthatom, hogy a szegedi utánpótlásban is nagyon sok tehetséges fiatal van, akik megfelelő szakmai munka, normális infrastruktúra és egy morálisan egészséges környezetben méltó utódjai lehetnek a nagy múltú szegedi labdarúgásnak! Mindkét országban vannak tehetséges fiatalok és kizárólag a pedagógus-edzőkön múlik, hogy ki tudják hozni a fiatalokból a maximumot.

- Jelenleg hogyan látod szakmailag a Szeged 2011-nél a kiemelt csapataink (U19, U17, U15, U14) helyzetét a II. osztályú bajnokságokban? Továbbá mi a helyzet a Bozsik-programban szereplőkkel?

- A kiemelt bajnokságban játszó korosztályok szereplése hullámzó... Az átlagos ellenfelekkel szemben jók vagyunk, viszont az erősebbekkel szemben szenvedünk... Mindannyiunk feladata az, hogy nőjünk fel a vezetőink által kitűzött célunkhoz, feleljünk meg a magas elvárásoknak!

- A közeli jövőre nézve… mennyire tartod elsődleges feladatnak a Szeged 2011 és a “testvércsapat”, a Grosics Akadémia up-korosztályainak még eredményesebb szereplését, a két up-műhely munkájának hatékony összehangolását a vadonatúj szegedi stadion 2016-os felépülése függvényében?

- A két utánpótlás klub köteles együttműködni! A piramis rendszer elvei alapján a Szeged 2011 utánpótlásának kell követni azt a szakmai elképzelést, filozófiát, melyet a felnőtt csapat szakmai vezetése képvisel! Eltökélt szándékom, hogy a Szeged 2011 utánpótlása feleljen meg szakmailag, erkölcsileg a legmagasabb elvárásoknak is! - zárta interjúnkat Ioan Patrascu, a román futballiskola eminens képviselője.

Vitos György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.