Közélet

Helyettes államtitkár: stratégiai cél a közfoglalkoztatás

Helyettes államtitkár: stratégiai cél a közfoglalkoztatás

2015. október 15., csütörtök
Helyettes államtitkár: stratégiai cél a közfoglalkoztatás

A kormánynak kiemelt, stratégiai célja a közfoglalkoztatás, amelyet ugyanakkor továbbra is ideiglenes foglalkoztatási formának tekint - mondta a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára csütörtökön Tamásiban.

Hoffmann Imre

a tamási járás közfoglalkoztatási termékbörzéjének megnyitóján hozzátette: a kormány idén 270 milliárd forintot biztosít a közfoglalkoztatásra, ebből az összegből 213 ezer ember dolgozhat egész éven át. Jövőre 340 milliárd forint áll a közfoglalkoztatás rendelkezésére, amiből folytatni kívánják az egymásra épülő programokat - mondta. Szólt arról, hogy 2015-ben 50 ezer, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő embert irányítanak át a közfoglalkoztatásba, és ezt jövőre is folytatni kell. Mindezt nem lehet megvalósítani az önkormányzatok segítsége nélkül - jegyezte meg. Hoffmann Imre szerint azonban "a kormány továbbra is ideiglenes foglalkoztatási formának tekinti a közfoglalkoztatást, a cél a benne résztvevők elsődleges és másodlagos munkaerőpiacon történő elhelyezkedése". Ennek érdekében a minisztérium értelmes és hasznos programokat támogat, és képzési, munkaerőpiaci szolgáltatásokkal igyekszik segíteni a közfoglalkoztatottakat azért, hogy minél előbb kikerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra. "Nem a versenyszférától akarunk elvonni munkaerőt, hanem annak részére szeretnénk biztosítani olyan dolgozókat, akik meg tudják állni a helyüket" - fogalmazott. Mint mondta, a közfoglalkoztatási programok termékeiből készült kiállítás kiváló alkalom arra, hogy teret adjanak a jó gyakorlatok elterjedésének. Öt megyében már hasonló kiállításon bemutatták a programok eredményeit, az önkormányzatok és a programokban résztvevők büszkék a munkájukra - fűzte hozzá. A tamási művelődési központban idén második alkalommal rendezték meg a börzét, amelyen ezúttal a járás 19 települése állította ki a közfoglalkoztatási programok keretében termesztett és feldolgozott termékeket. A kiállítás után rendezett konferencián többek között a rövid ellátási láncok európai uniós támogatásáról, a helyi termékboltok működésének tapasztalatairól volt szó, és bemutatták a gyulaji Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet működését, illetve Tamási és a közeli Szakály község mezőgazdasági Start mintaprogramját is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.