Közélet

Hatékony klímavédelmet követelnek a világ buddhista vezetői

Hatékony klímavédelmet követelnek a világ buddhista vezetői

2015. október 30., péntek
Hatékony klímavédelmet követelnek a világ buddhista vezetői

Nyílt levelet írtak a világ buddhista vezetői a november 30-án kezdődő párizsi ENSZ-klímacsúcsra, hatékony klímavédelmet követelve a Föld vezető politikusaitól - közölte A Tan Kapuja Buddhista Egyház pénteken az MTI-vel.

A nyílt levelet a világ tizenöt buddhista vezetője írta alá, köztük a dalai láma. A Tan Kapuja Buddhista Egyház elnöke, Mireisz László közölte: a legnagyobb támogatásnak örvendő hazai buddhista egyházként csatlakoztak a felhíváshoz, és felkérték a többi magyarországi buddhista közösséget is a csatlakozásra - tudatták. A közleményben azt írták, a nyílt levél konkrét célokat fogalmaz meg a klímaváltozás megállításáért. Az emberiség és a többi földi faj védelme érdekében a szénhidrogének elégetésén alapuló gazdaság helyett a megújuló energia használatát helyezik előtérbe. "Válaszúthoz érkeztünk, ahol a tetteink következményeként a túlélésünk és a többi faj túlélése a tét" - fogalmaznak a buddhista vezetők a nyílt levélben. Ugyanakkor hangsúlyozzák az állampolgárok, a fogyasztók személyes felelősségét is. A vegetarianizmust, az újrahasznosítást és a közösségi közlekedést helyezik előtérbe, és a fogyasztás visszafogására buzdítanak. A buddhista nyilatkozat támogatásáról biztosította más vallási hagyományok hasonló törekvéseit. Csatlakozott Ferenc pápa júniusi "zöld" enciklikájához, valamint a muszlim és hindu világszervezetek klímaváltozás ügyében született hasonló nyilatkozataihoz - írták a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.