Kultúra

Fodor József festőművész emlékkiállítása nyílik Budapesten

Fodor József festőművész emlékkiállítása nyílik Budapesten

2015. október 11., vasárnap
Fodor József festőművész emlékkiállítása nyílik Budapesten

A "krónikás festőnek" is nevezett Fodor József alkotásaiból nyílik emlékkiállítás szerdán Budapesten - tájékoztatta a Tornyai János Múzeum sajtóreferense az MTI-t.

Elek András

közölte, hogy a 2007-ben elhunyt művész mintegy hatvan alkotását mutatják be a Duna Palotában. A legvásárhelyibb vásárhelyi festőművész,

Fodor József

1935-ben született. 1958-ban végzett a Szegedi Tanárképző Főiskola rajz és földrajz tanszékén, ahol

Füstös Zoltán, Vinkler László, Major Jenő

és

Kopasz Márta

voltak mesterei. A Vásárhelyi Műhely tagjaként állandó kiállítója volt a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, számtalan egyéni és csoportos kiállításon vett részt országszerte és külföldön. 1965-ben alapítója, s kezdettől vezetője volt a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskolának. Három évtizeden keresztül irányította a vásárhelyi és a mártélyi művésztelepet. Művészi munkája mellett több mint két évtizeden keresztül vezette a városi rajzszakkört, nevelte a képzőművészet iránt érdeklődő fiatalokat. Fodor József a vásárhelyi festőiskola mestereként örökítette tovább a vásárhelyi elődökre jellemző alföldi realizmust. Képeinek zömén szűkebb környezetének táji szépségeiről, emberi és társadalmi eseményeiről számolt be. Munkásságát számtalan díjjal, kitüntetéssel ismerték el: 1984-ben megkapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, 2002-ben a Művészeti Akadémia Elismerő oklevelét. 2004-ben Mártély, 2005-ben Hódmezővásárhely választotta díszpolgárává. 72 esztendős korában hunyt el szülővárosában, Hódmezővásárhelyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.