Egyház

Ferenc pápa: az egyház fogadja be a társadalom szélére szorultakat!

Ferenc pápa: az egyház fogadja be a társadalom szélére szorultakat!

2015. október 25., vasárnap
Ferenc pápa: az egyház fogadja be a társadalom szélére szorultakat!

A társadalom szélére szorultak egyház általi befogadására szólította fel Ferenc pápa a püspököket a családról szóló szinódust lezáró vasárnapi miséjében. Szólt az "Európa útjain menetelő" menekültekről is.

Az egyházfő a Bartimeus vak koldus Jézus általi meggyógyításáról szóló evangéliumi rész példáján kijelentette, hogy "az isteni gondviselés járható utat, vigasztalást nyújt a vaknak és a sántának". Jézus "közvetlenül, de tiszteletteljesen szól Bartimeushoz, ami jelzi, hogy megérti, mire van szükségünk" - mondta. Amint Jézus a tanítványait is kérte erre, úgy érvényes ez ma a papságra, hogy legyenek együttérzők, "irgalmasok" az emberekkel, és mint Jézus tette, beszéljenek velük egyenrangú félként. "Az irgalmasság idejét éljük" - jelentette ki Ferenc pápa. A Szent Péter bazilikában bemutatott mise lezárta az október 4-étől tartó rendes püspöki szinódust. A pápával a bazilika főoltáránál koncelebráló püspökök között volt

Erdő Péter

bíboros, esztergom-budapesti érsek, a szinódus főrelátora is. A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a háromhetes püspöki szinódus munkája intenzív és fáradságos volt, de "biztosan sok gyümölcsöt hoz". Hangsúlyozta, hogy a szinódus kifejezés "közös utat" jelent, és a szinódussal az egyház valóban "úton van", vagyis együtt akar haladni a világ családjaival.

Ferenc

pápa hangsúlyozta, hogy ez nem a szegények és a hátrányos helyzetűek kizárását, ellenkezőleg, a befogadásukat jelenti. Felidézte az Európa útjain menetelő menekültek látványát, amelyet korunk drámai valóságának nevezett. Kijelentette, hogy szenvedő, saját földjükről kiszakított családokról van szó. Olyan emberekről, akik méltóságot, békét keresnek, és "az egyház nem hagyja magukra őket" - mondta Ferenc pápa. A rendes püspöki szinódus tanácskozása a péntek este közölt zárójelentéssel ért véget, amelynek pontjait a püspökök egyenként, kétharmados többséggel szavazták meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.