Közélet

Felavatták Kállai Ferenc szobrát Gyomaendrődön

Felavatták Kállai Ferenc szobrát Gyomaendrődön

2015. október 2., péntek
Felavatták Kállai Ferenc szobrát Gyomaendrődön
Kállai Ferenc

Szobrot avattak és kiállítást nyitottak születésének 90. évfordulója alkalmából Kállai Ferenc, a nemzet színésze tiszteletére szülővárosában, Gyomaendrődön pénteken. Az ünnepséggel kezdetét vette a 2010-ben elhunyt művész tiszteletére szervezett Kállai-emlékév eseménysorozata.

Toldi Balázs

polgármester köszöntőjében elmondta: Gyomaendrőd sok híres embert adott a világnak, de közülük is kiemelkedik az 1925. október 4-én született Kállai Ferenc. A város díszpolgárává avatta a színészt, róla nevezték el az alapfokú művészeti iskolát, egy utca is őrzi az emlékét és a tervek szerint február 1-től a Katona József Művészeti Központ is az ő nevét viseli majd. Hozzátette: a Nemzeti Színházban található már egy mellszobor Kállai Ferencről, szülővárosába most egy egészalakos, ülő szobor kerül, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából és civil adakozásból készült el. Az alkotás a Holler Szálloda melletti téren található, ahol kilencven éve

Kállai Ferenc

édesapja várta gyermeke megszületését. "A szobor visszahozta őt közénk" - fogalmazott Toldi Balázs.

Hegedűs D. Géza

színművész, a Kállai Ferenc Alapítvány kuratóriumának elnöke a 20. századi magyar színház és filmművészet egyik legnagyobb kiválóságának nevezte a színészt. Szavai szerint a családnak, a gyermekkor élményeinek, a hely szellemének és Gyomaendrőd emberi közösségének köszönhető, hogy Kállai Ferenc a nemzet színésze, a Nemzeti Színház örökös tagja, Kossuth-díjas és még számtalan díjjal elismert színész lehetett. "Mert azt mondják, minden eldől kiskorunkban" - fogalmazott. Hegedűs D. Géza reményét fejezte ki, hogy a Szabadság tér azon része, ahol az alkotást elhelyezték, a szerelmesek találkozóhelye lesz, mert "Kállai Ferenc művészetének egyik éltetője a szerelem volt, amely itt érte őt utol először". Az ovális gránittömbön elhelyezett, bronzból készült szobor egy padon ülve ábrázolja Kállai Ferencet. Szőke Sándor szobra a művész derűjét és humánumát sugárzó alkotás, inspirálója

Keleti Éva

1971 júliusában készült fotója, amelyen kiskutyájával ölében ül a színész.

Szinetár Miklós

Kossuth-díjas rendező a

Keleti Éva

fotóművész alkotásaiból készült kiállítás péntek esti megnyitóján elmondta: a képek "egy nagyon nagy emberről szólnak, aki nélkül nem lett volna 20. századi magyar színház". Szinetár Miklós szerint a fotók jól bemutatják Kállai Ferenc sokszínűségét, "azt, hogy az élet borzalmas és gyönyörű". A rendező úgy fogalmazott: vannak nagy művészek, akikkel nem jó együtt lenni, de Kállai Ferenc nem ilyen volt. A kiállításon Keleti Éva 50 képe látható, a Kállai-életpálya jelentős állomásait és magánéletének egyes pillanatait mutatják be a felvételek. A Kállai 90 című fotókiállítás még az idén Budapestre érkezik, először a Pesti Magyar Színházban, azután a Vígszínházban és a Nemzeti Színházban is látható lesz, majd vidéki színházakban - elsőként a Békéscsabai Jókai Színházban - mutatják be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.