Közélet

Pick: kedvezőbb feltételek mellett értékesíthető a sertésfarok Kínában (FRISSÍTVE)

Pick: kedvezőbb feltételek mellett értékesíthető a sertésfarok Kínában (FRISSÍTVE)

2015. október 1., csütörtök
Pick: kedvezőbb feltételek mellett értékesíthető a sertésfarok Kínában (FRISSÍTVE)
pick02_gs

Újabb két magyar cég számára adta meg az engedélyt a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala (CNCA); így a Pick Szeged Zrt. és a Pápai Hús Kft. is szállíthat disznóhúst Kínába - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa. Az ügy kapcsán felmerülő kérdésekkel felkerestük a szegedi céget, akik az alábbi választ juttatták el portálunkhoz.

"Egyelőre a kínai hatóságtól a hivatalos engedélyt még nem kaptuk meg, de reménykedünk abban, hogy a több éve folyó engedélyezési eljárás rövidesen lezárul és hamarosan ez is a kezünkben lesz. Mivel az engedély csak húsra és nem készítményre vonatkozik, így elsősorban fagyasztott sertéshús kiszállítására lesz lehetőség. Mivel a kínai piac a világ legnagyobb sertéspiaca és a szakértői prognózisok szerint a belföldi fogyasztás növekedésével a kínai termelés középtávon nem tud lépést tartani, így az ország várhatóan tartósan sertéshús importőr marad. Természetesen a Pick Szeged Zrt. is szeretne egy kis szeletet kihasítani ebből a hatalmas piacból. Az engedéllyel megteremtődik a feltétele annak, hogy - a hosszú előkészítő munka után - elsősorban fagyasztott sertéshúst szállítsunk Kínába. Noha korábban is folytattunk piacfelmérést, a konkrét partnerkeresés és kereskedelmi tárgyalás csak most indul, így arra vonatkozóan még nem tudunk nyilatkozni, hogy konkrétan mikor és milyen mennyiségben szállítunk majd a kínai piacra. A kínai piac a magyartól eltérően értékeli a sertéshús-részeket, így lehetőségünk elsősorban arra lehet, hogy a magyar-, illetve európai piacon túlkínálattal rendelkező, ezért kevesebbre értékelt húsrészeket (fej, láb, farok, stb.) kedvezőbb feltételek mellett értékesítsük" - írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a Pick Szeged Zrt. részéről

Éder Tamás

vállalati kapcsolatok és PR igazgató.

Korábban írtuk:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint

Budai Gyula

, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa közölte: ahhoz, hogy a két cég valóban megkezdhesse a szállítást, már csak arra van szükség, hogy a vállalatok, a Kínai Népköztársaság Minőségellenőrzési és Karanténozási Hivatalának (AQSIQ) honlapján is megjelenjenek, de ez várhatóan heteken belül megtörténik. Hozzátette: mostantól újabb két vállalkozás összesen négy üzeme exportálhat Kínába. Ezek a vállalatok már 2012-ben is átestek kínai helyszíni ellenőrzésen, ennek ellenére csak most kapták meg a szállítási jogot. Így a friss/fagyasztott húsok exportja indulhat meg. Az első fagyasztott sertéshús szállítmány 2014 novemberében indult Magyarországról Kínába, azóta is folyamatosan jelentős, havi 120-130 konténer (mintegy 3000-3200 tonna) áru érkezik az ázsiai országba. Ez a mennyiség most tovább emelkedhet, azzal, hogy ez a két újabb vállalat is megkapta az exportengedélyt - közölte Budai Gyula. A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy a kínai piac éppen azokat a termékeket keresi, amelyek az európai piacon csak korlátozottan eladhatóak, ilyen például a köröm, a fül, a fej és a császárhús. Ezen termékek árai a kínai piacon nagyon magasak és a jó minőségű magyar termékek keresettek. Kína a világ sertéstermelésének csaknem felét adja, de így is jelentős importra szorul. A csaknem 7 millió tonnás éves globális sertéshúsimport legnagyobb részét Oroszország mellett Kína bonyolítja. A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy a sertéshús iránti kereslet folyamatosan nő Kínában. A világ legnépesebb országában élők ugyanis évente és fejenként átlagosan mintegy 40 kilogramm sertéshúst fogyasztanak - tartalmazza a tájékoztatás.

Elsősorban fagyasztott sertéshúst szállít majd a Pick Kínában - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=576063

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.