Bulvár

Eltűnt Szent István kardjának egy darabja + FOTÓK

Eltűnt Szent István kardjának egy darabja + FOTÓK

2015. október 16., péntek
Eltűnt Szent István kardjának egy darabja + FOTÓK
szent_istvan_szobor01_gs

Megint megrongálták Szeged egyik leghíresebb köztéri szobrát. Ezúttal Kligl Sándor Szent István és Gizella szoboregyütteséről törték le a királyi kardot, ami nem mellesleg a rendszerváltás utáni első emlékmű az országban, amit az államalapító tiszteletére emeltek.

"Múlt hét elején szóltak telefonon ismerőseim, hogy letörték a kardot, de nem tudom pontosan, mikor történhetett a rongálás" - válaszolta

Kligl Sándor

Munkácsy-díjas szegedi szobrászművész, amikor arról érdeklődtünk, hallott-e már a Széchenyi téri Szent István és Gizella-szobrot ért atrocitásról. Az 1996-ban állíttatott köztéri szobrot nem először vették célba, korábban a Gizella kezében tartott rózsafüzért vitték el rongálók. A belvárosi szobor mindamellett, hogy Szeged tereinek egyik ékessége, a rendszerváltás utáni elő Szent István-emlékmű, ezért is érintette olyan mélyen Kligl Sándort a hír. Csekély rá az esély, hogy a letört darab előkerüljön, valószínűbb, hogy újra kell mintázni és önteni a kardot, aminek jelentős helyreállítási költségei vannak. "Mindig elszomorít, amikor azt látom, hogy elkészül egy szobor vagy épület és azonnal megtalálják maguknak a graffitisek. Ez nem csak Szegedre jellemző, más városok köztéri szobrairól is eltűnnek kisebb-nagyobb darabok. A szobrászoknak manapság olyan alkotásokban kell gondolkodniuk, amelyeket nehéz megrongálni." Kligl Sándor nem először kap telefonon hasonló rossz híreket. Idén

júniusban a Kárász utcai pulinak

kélt lába, tavaly novemberben pedig

liszttel öntötték le Weöres Sándor szobrát

az avató ünnepségen, majd

rúzzsal is összekenték

. Esztergomban egy négyfigurás kompozíciója egyik alakját lopták el. A szobrászt minduntalan elszomorítják az ilyen esetek, hiszen nem érti, miért tiszteletlenek az emberek a köztéri szobrokkal, amikor egy múzeumban egyértelmű, hogy nem szabad a műalkotásokhoz nyúlni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.