Közélet

Elindult az időseket segítő infokommunikációs modellprogram

Elindult az időseket segítő infokommunikációs modellprogram

2015. október 1., csütörtök
Elindult az időseket segítő infokommunikációs modellprogram
Puskás Tivadar; Jeneiné dr. Rubovszky Csilla

Elindult az időseket segítő infokommunikációs modellprogram, a projektben Budapest V. kerülete, valamint Szombathely és Kisvárda vesz részt - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára az idősek világnapján tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Solymár Károly Balázs

hozzátette: a 2016. februárig tartó program célja az idősek életének megkönnyítése az infokommunikáció eszközeivel. A programot az NFM 10 millió forintos keretösszeggel támogatta, ebből vásárolták meg a 75 év felettiek mindennapjait megkönnyítő eszközöket, okostelefont, internet-szolgáltatást és vészjelző karpereceket. Az eszközöket kiszállították, a diszpécserközpontokat felszerelték, helyszínenként 40 közösségi szolgálatban részt vevő diákot és 15 közfoglalkoztatott szociális szakembert és informatikust vettek fel - ismertette. Közlése szerint a projekt tudományos kutatás is egyben: ellenőrzött körülmények között azt vizsgálják, hogy a digitális eszközök hogyan könnyítik meg a szépkorúak életét.

Jeneiné Rubovszky Csilla

, az NFM idősek alapszolgáltatásainak fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa közölte: a részvételre első körben összesen 45 egyedül élő, 75 év feletti idős embert kértek fel. A diákok szeptember óta tanítják az időseket az eszközök kezelésére, a rendszer már élesben működik. A vészjelző karperecen lévő gomb megnyomásával a jel azonnal beérkezik a diszpécserekhez, a központ munkatársa okostelefonon vagy az idős ember lakásában elhelyezett bázisállomás segítségével, kihangosítva kapcsolatot létesít a segítségre szorulóval. A karperec automatikusan is képes riasztást küldeni, ha az azt viselő személy aktivitása csökken, rosszul lesz vagy elájul - mondta. Hangsúlyozta, hogy az idős emberek három alapvető problémával szembesülnek a mindennapokban: a magányossággal, az egészségi problémák miatt tartós gondozásra szorulnak, valamint kiszolgáltatottságuk miatt bűncselekmények célpontjai, ezekre a programban digitális eszközökkel próbálnak megoldást találni. Ismereteik szerint egész Európában nincs hasonló program, ami ezeket egyszerre kezeli. Jelenleg Magyarországon 751 ezer 75 év feletti él, ami a lakosság 7,6 százaléka, de alig 15 év múlva már közel egymillióan lesznek, így a lakosság 10,7 százalékát fogják jelenteni - hangsúlyozta. A modellprogram - ami a generációk közötti kommunikációt is ösztönzi - gyakorlati tapasztalatait 2016 első felében összegzik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.