Közélet

Bartha László: Az utolsó pillanatokban vagyunk a gazdaságfejlesztés terén

Bartha László: Az utolsó pillanatokban vagyunk a gazdaságfejlesztés terén

2015. október 16., péntek
Bartha László: Az utolsó pillanatokban vagyunk a gazdaságfejlesztés terén
gyar_ipar_munkavedelem_hegesztes

A volt polgármester szerint több munkahelyet kellett volna teremteni az uniós támogatásokból. Úgy véli, most még van lehetőség behozni a lemaradást.

Korábban megírtuk

, a versenyképességi rangsorban csupán a 35. a szegedi járás, ami csak a középmezőnybe elég, mivel hiába rendelkezik a város egyetemmel, ha e mellé nincs ipar. Ehhez az elkeserítő adathoz kapcsolódó, most induló sorozatunkban elsőként

Bartha Lászlót

, a Fidesz volt polgármesterét (1998-2002) kérdeztük arról, hogy álláspontja szerint mit lehetett volna cselekedni egy előkelőbb helyezésért, a győri, kecskeméti példa követéséért, amely településeken a felsőoktatás, a város és az ipar együttműködése látványosan valósult meg. „Már 1998-ben az volt a legfőbb problémánk, hogy sorra zártak be a szocialista időkből itt maradt termelőüzemek, például a konzervgyár, a kendergyár, a kábelgyár. Viszont Szeged rendelkezett több előnnyel, a hármashatár közelében, folyók találkozásánál állt, s az autópálya kiépülésére is volt remény” - mondta. Azt javasolta akkoriban, az egyetemi tudásbázisra építve el kell indulnia a fejlesztéseknek négy kiemelt területen, ezek a következőek voltak: a mezőgazdasági feldolgozóipar, az egészségügyi háttéripar (gyógyszerkutatás, orvosi géptechnika fejlesztése és gyártása), a logisztika fejlesztése (vasút, nyugati feltáróút, harmadik híd 2008-ra, repülőtér) és a megújuló energia. Bartha László szerint ezen tervek nagy részéből semmi sem lett, illetve megkésve valósultak meg. „280-300 milliárd forint uniós pénzt kapott a térség, ezekből azonban nem teremtődött munkahely, ami a szocialista városvezetés felelőssége!” - vélekedett a volt polgármester. „Egy 15 évvel ezelőtti Világgazdaság-tanulmány szerint a város 8. volt a megyeszékhelyek versenyképességi listáján, amellyel nagyon elégedetlenek voltunk. Most egy másik listán 35. helyen vagyunk a járások között. A kérdésem az, vajon mi lenne, ha nem lenne egyetem?” - vetette össze az akkori és mostani helyzetet. „Jó és fontos támogatni a kutatást és fejlesztést, de hol lesz a gyártás és a munkahelyek? Ha nem tesz a város azért, hogy helyben maradjanak a fiatalok, s nem hoz létre termelőüzemeket, akkor még a jelenlegi szinthez képest is visszaeshetünk! Azt látom, hogy a családok addig maradnak Szegeden, amíg a gyerekek iskolába járnak, mert az oktatás még mindig jól működik” - osztotta meg tapasztalatait.

buza_mezogazdasag_szantofold_gs

„A turisztikát kevésnek tartom, mert Szegednek ennél többet kellene jelentenie, ez csak kis szelete a tortának! Amíg nem épült ki az autópálya, azt mondták, hogy a hiánya miatt nem jön az ipar. Mikor elkészült, már azt állították, hogy Pest csak másfél óra autóval, ezért nem éri meg ide telepíteni a gyárakat. De akkor miért ment a Mercedes Kecskemétre?” - tette fel költői kérdésként. „Úgy gondolom, a helyzet kialakulásában jelentős szerepe van az egyetemnek is a városvezetés mellett. Számon kellene kérniük, hogy miért nem úgy zajlik az együttműködés, mint

Győrben

. Fontos lenne az is, hogy az egyetem oktatói, vezető tisztségviselői kapcsolatrendszerükkel bátorítsák a befektetőket, hogy ide települjenek, mert az értelmiségnek nagyobb a felelőssége ebben, mint egy kétkezi munkásnak. Az egyetemnek katalizátornak kellene lennie, akkor is, ha a főfelelősség a városvezetésé” - vélekedett az SZTE szerepéről. „A közgyűléseken nincs vita, a városfejlesztést érintő kérdéseket pár perc alatt letudják” - tapasztalta. „A következő öt év fejlesztési tervei szinte nem is kapcsolódnak a Gazdaságtudományi Karon most elhangzottakhoz. Szembesíteni kell a város polgárait a helyzettel és a döntéshozókat, a képviselőket a feladatukkal!” - fogalmazta meg véleményét.

kozgyules22_gs

Bartha László 2012-ben kiszámolta, hogy emelkedtek-e a város SZJA-, iparűzési adóból származó és más közvetlen bevételei. Úgy tapasztalta, hogy csupán nominatívan nőttek, de átlagosan az infláció alatt, így ezt a folyamatot is szükségesnek tartaná megfordítani. „Az ELI-vel kapcsolatban egyetértek

Orbán Viktorral

abban, hogy bármi is legyen ez, elhiszem, hogy hasznos. Bizonyos vagyok benne, hogy a szegedi tudományos életet is felpezsdíti, kiváló kutatók, professzorok fognak érkezni külföldről, aki jó hírünket vihetik. Az viszont nem egyértelmű számomra, hogy vajon mennyi munkahelyet fog teremteni a szegediek számára, habár a lézerközponthoz kapcsolódó tudásparkban bízom. Az ide települni szándékozó cégek jellemzően 10-15 éves távlatokban gondolkodnak, hiszen nagy tőkebefektetést, hosszas kísérletezéseket követően juthatnak csak bevételhez, ezért fontos lenne, hogy már itt várakozzanak a 2017-18-as nyitásra. Nem negatívumként említem, de a város nagy felelősséget vállalt az ELI-vel, ugyanis 2020-ig megoldott a finanszírozása ismereteim szerint” - foglalta össze véleményét a lézerkutató központról.

eli_konferencia05_gs

„Úgy gondolom, legalább 300-350 milliárd forint kellene Szegednek ahhoz, hogy megindulhasson egy biztos, stabil fejlődési pályán. Még mindig szükségesek infrastrukturális beruházások, mint a harmadik híd megépítése, területek feltárása, termelésbe vonása – ezek a következő öt-tíz év feladatai, habár az előző 12-13 évben kellett volna végrehajtani. Érdemes lenne az ide települni szándékozó cégeknek adókedvezményt adni, hiszen ez csökkentené a munkanélküliséget, a dolgozók a megkeresett bérüket a helyi vállalkozóknál költenék el, amely újabb álláshelyeket generálna. Ezért megérné pár évi adóról lemondani, hiszen egy üresen álló telek nem termel semmi hasznot. Ha ezek a cégek 2005-2009 között megérkeztek volna, akkor ma már fizetnék a helyi iparűzési adót, ami bevételt jelentene az önkormányzat számára” - magyarázta a volt polgármester. „Szeged az utolsó pillanatokban van, még most lehet cselekedni, van még öt évünk lehívni minél több európai uniós forrást!” - figyelmeztetett Bartha, aki reméli, hogy a kormány is segítségére lesz a városnak. „Kérem a kormányt, hogy a felsorolt célokat támogassa! A szegediek választottak, de nem szabad hagyni, hogy lemaradjon a város az ország többi részéhez képest! Ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy menjen Mohamedhez” - üzente a kabinetnek.

A volt polgármester szerint több munkahelyet kellett volna teremteni az uniós támogatásokból.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=580597 Posted by Szegedma Hírportál on2015. október 15.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.