Közélet

B. Nagy László: Október 23-án a világ magyarsága együtt ünnepel + FOTÓK

B. Nagy László: Október 23-án a világ magyarsága együtt ünnepel + FOTÓK

2015. október 22., csütörtök
B. Nagy László: Október 23-án a világ magyarsága együtt ünnepel + FOTÓK
56_os_megemlekezes_koszoruzas20_gs

Az 1956-os forradalom olyan történelmi esemény, melynek jelentősége mára kirajzolódott és színtiszta üzenettel bír - jelentette ki a megyei kormányhivatal, a megyei önkormányzat és a POFOSZ október 22-i, Rerrich Béla téri megemlékezésén B. Nagy László.

Ma már sajnos csak a legidősebbek emlékeznek az 1956 októberi forradalom kirobbanásának történetére, arra, hogy a nép talpra mert állni egy olyan országban, ami felett a szovjet hatalom uralkodott - emlékezett vissza

Fejér Dénes

, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) szegedi szervezetének elnöke a Rerrich Béla téri megemlékezésen. Úgy fogalmazott, az 59 évvel ezelőtti történések, melyben szerves része volt a szegedi egyetemistáknak is, a boldogság és a remény azelőtt soha nem tapasztalt érzését hozták el a magyaroknak, hiszen a nemzeti összefogással igyekeztek megszabadulni az elnyomóktól. "A jelenlegi helyzetben hasonlóan félelmetes történelmi fellegek bontakoznak ki egész Európa felett" - mondta, majd úgy folytatta, ezek a folyamatok arra késztetik az európaiakat, hogy vallástól, nemzetiségtől és pártállástól eltekintve kezüket nyújtsák egymásnak. Fejér Dénes felidézte az október 23 előtti szegedi eseményeket, s szólt a forradalmat követő tragikus történésekről is, amire az "öregek" mégis dicsőséges időszakként gondolnak vissza. "Az elmúlt 26 év olyan élményeket hozott, olyan várakozásokat indukált, amiről úgy gondoltuk, folytatása lesz az 1956-os ígéretének. De nem ez következett. Igaz, hogy háború nélkül élünk, hogy napi félelem nélkül élünk, hogy nem azok a veszélyek leselkednek ránk, mint amiket átéltünk a Rákosi és Kádár nevével fémrozsdásított történelmi időszakban, de messze vagyunk attól, amiről úgy éreztük, hogy érzelmi jogunk van hozzá. Azt szeretnénk, ha érzelmileg is megújulna minden évben ez az ünnep, ezért hozunk koszorúkat" - emlékezett a POFOSZ szegedi elnöke.

56_os_megemlekezes_koszoruzas02_gs

A világ magyarsága együtt és egyszerre ünnepel október 23-án, bárhol is legyen ezen a napon - folytatta az ünnepi beszédet

B. Nagy László

országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa. A szegediek, mint minden alkalommal, ezúttal is a kérészéletű forradalom jelképe mellett, a Rerrich Béla téri szabadság pillangója alatt emlékeznek egy olyan történelmi eseményre, melynek jelentősége mára kirajzolódott és színtiszta üzenettel bír. B. Nagy László a POFOSZ elnökéhez hasonlóan ugyancsak említést tett az 1956-os forradalmat megelőző szegedi eseményekről, hiszen azért fontos erről beszélni, mert a fiataloknak a kötelező iskolai tananyagon túl nincs elég információjuk a múlt e jelentős időszakáról. A szegedi MEFESZ programalkotó nagygyűlését október 23-án rendezték. Az 59 évvel ezelőtt megalapított szövetség forradalmi követelések első megfogalmazójává és terjesztőjévé vált. Az akkori rektor javaslatára a hallgatók felkérték

Perbíró Józsefet

, a jogi kar megbízott dékánját a gyűlés levezetésére. megegyeztek, hogy az ország felsőoktatási intézményeiben tájékoztassák a hallgatókat a MEFESZ céljairól. Október 23-án a késő délutáni órákban több ezer egyetemista gyülekezett a Dóm téren forradalmi dalokat énekelve, majd a Széchenyi térre vonultak és onnan a Klauzál téri Kossuth-szoborhoz, ahol elénekelték a Himnuszt. Továbbmentek a színházhoz, ahol néhány színész az erkélyről elszavalta a Nemzeti Dalt. A tüntetés, ami éjfélig tartott, békésen feloszlott, ellentétben a fővárosival, ahol sortűz is dördült.

56_os_megemlekezes_koszoruzas25_gs

"A mai napon ünnepel a világ magyarsága határon innen és túl is, de velünk ünnepel az országok népei is, akik a magyar forradalom mellé álltak és szolidaritást vállaltak mellettünk. A magyarság soha nem látott összefogással, hittel és lelkesedéssel ellenszegült a világtörténelem egyik legvéresebb diktatúrájának. Nem elegáns róla nyíltan beszélni, de tudjuk, még mindig léteznek olyan politikai erők, melyek bizonyosan nem tiszta szívből emlékeznek meg ezen a napon, de nem az elesettek tiszteletére" - mondta B. Nagy László. Úgy folytatta, ennek a politikának az örökösei a mai napig aktívan munkálkodnak és próbálnak fogást találni mindenen, ami nemzeti. Ennek ellenére van ok az ünneplésre, hiszen a forradalmárok álma megvalósult és ma egy független demokratikus államban élhetünk.

Az 1956-os forradalom olyan történelmi esemény, melynek jelentősége mára kirajzolódott és színtiszta üzenettel bír -...

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.