Gazdaság

Az MNV értékesítette az állami tulajdonú OTP-részvényeket

Az MNV értékesítette az állami tulajdonú OTP-részvényeket

2015. október 29., csütörtök
Az MNV értékesítette az állami tulajdonú OTP-részvényeket

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) mintegy 75 milliárd forintért, tőzsdei aukción értékesítette az állami tulajdonban lévő több mint 14 millió OTP-részvényt - közölte az MNV csütörtökön az MTI-vel. Az OTP azt közölte, hogy a felajánlott részvényeket közel kétszeresen túljegyezték, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint 26,3 milliónyi részvényre érkezett ajánlat.

A közlemény szerint az értékesítési ár közel 10 milliárd forinttal meghaladja a részvények nyilvántartási értékét. Az MNV jelezte, a kormány döntése alapján, a 2015. évi költségvetés bevételi előirányzatainak teljesítése érdekében adták el a részvényeket. Az aukció a Budapesti Értéktőzsde által szabályozott módon, az irányadó jogszabályoknak és szabályzatoknak megfelelően ment végbe, a tranzakció pénzügyileg sikeresnek bizonyult - tették hozzá. Az értékesítésből származó bevétel az Országgyűlés által elfogadott 2015-ös költségvetési törvényben foglaltaknak megfelelően a Beruházási Alapba folyik be, azt a szigorú vagyonpolitikai alapelvek betartásával a közvagyon gyarapítására, beruházásokra és fejlesztésekre fordítják majd - közölte a vagyonkezelő. Az értékesítés az Equilor Befektetési Zrt. közreműködésével valósult meg. Az aukcióra 14 091 953 darab értékpapírt, a tulajdonában lévő összes OTP-részvényt ajánlotta fel az MNV, ez az OTP alaptőkéjének 5,03 százaléka. Az OTP a BÉT honlapján azt közölte, hogy az aukción a befektetők az értékesítésre felajánlott részvények közel kétszeresére nyújtottak be érvényes vételi ajánlatot és összesen 14 091 949 részvényt értékesítettek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 26,3 milliónyi részvényre érkezett ajánlat. A részvények a 4642 forintos nyilvántartási értéket meghaladó, 5322 forintos átlagáron keltek el. A Magyar Állam tulajdonát képező valamennyi részvényt értékesítették. Az aukció napján, csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) felfüggesztette az OTP Bank részvényeinek kereskedését. A papírok előző nap 5670 forinton zárták a kereskedést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.