Egyház

"Az igazság az én erősségem" - Badalik Bertalan emlékkonferencia az Emlékpontban

"Az igazság az én erősségem" - Badalik Bertalan emlékkonferencia az Emlékpontban

2015. október 14., szerda
"Az igazság az én erősségem" - Badalik Bertalan emlékkonferencia az Emlékpontban
1015_Badalik_konferencia_plakat_A3_webes

A hódmezővásárhelyi születésű Badalik Bertalan (1890-1965) veszprémi püspökre emlékező tudományos konferenciát rendez a Magyarországi Domonkos Tartományfőnökség és az Emlékpont, a domonkos szerzetes és elöljáró születésének 125. és halálának 50. évfordulóján, október 15-én 10 órai kezdettel Hódmezővásárhelyen. A Megszentelt Élet Évéhez és a Domonkos Rend alapításának 800. évfordulójához kapcsolódó rendezvényen köszöntőt mond Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök, a konferenciát Barna Ferenc Máté domonkos tartományfőnök nyitja meg.

Badalik (Sándor) Bertalan

domonkos szerzetes a 20. század első felének egyik legkiválóbb magyar hitszónoka, prédikátora volt. Hódmezővásárhelyen született 1890. december 10-én. 1908-ben lépett be a domonkosok rendjébe, itt kapta a Bertalant rendi nevének. 1914-ben szentelték pappá Grazban. 1938 és 1946 között a magyar domonkos rendtartomány tartományfőnöke.

XII. Pius

pápa 1949. július 28-án nevezte ki veszprémi püspökké. Tisztségét 1957-ig láthatta el, ugyanis augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján a Nógrád megyei Hejcére internálták. 1964 októberéig élt kényszerlakhelyén, amikor is egészségi állapotára tekintettel, hosszas huzavona után Budapestre költözhetett. A fővárosban hunyt el 1965. október 10-én. Földi maradványait - mivel a hatóságok nem engedélyezték veszprémi temetését - szülővárosában Hódmezővásárhelyen helyezték nyugalomra. (Újratemetésére 1991-ben került sor, hamvait ekkor helyezték el főpapi működésének helyére.) Nekrológjában a Vatikán lapja, az Osservatore Romano így írt róla: "...Hosszú éveken keresztül vezette rendjének magyar tartományát, melynek elterjedésében nagy mértékben működött közre.

<...>

papjaitól és híveitől távol élte le életét, ragyogó példáját mutatva a megpróbáltatások és a betegség elviselésének, az Egyházhoz és az Apostoli Szentszékhez való hűségnek..." Az emlékkonferencia nyitóelőadásán

Zágorhidi Czigány Balázs

a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjteményben található Badalik dokumentumokat mutatja be.

Soós Viktor Attila

, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja referátumában Badalik Bertalannak a Magyar Katolikus Püspöki Kar ülésein betöltött szerepéről beszél. Egy korlátozott megyéspüspök napjai Hejcén címmel tart előadást a püspök Nógrád megyei kényszertartózkodásáról

Hornyák Máté János

levéltáros. A Badalik Bertalan utolsó útja körüli politikai bonyodalmakat tárja a konferencia hallgatósága elé

Gulyás Martin

történeti kutató,

Kerekes Ibolya

néprajzkutató a domonkos elöljáró azon szerepéről beszél, melyet a domonkos nővérek magyarországi újratelepítésében játszott. A kommunista diktatúra egyházellenes fellépéseiről szóló előadások zárják a tanácskozást:

Bank Barbara

, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja részletesen szól a vasvári, szombathelyi és soproni domonkos rendházak lakóinak elhurcolásáról,

Miklós Péter

, az Emlékpont intézményvezetője a hódmezővásárhelyi domonkos leányiskola államosítását mutatja be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.