Kultúra

Az Elbától a Dunáig - konferencia a magyar-német kapcsolatokról az Emlékpontban

Az Elbától a Dunáig - konferencia a magyar-német kapcsolatokról az Emlékpontban

2015. október 5., hétfő
Az Elbától a Dunáig - konferencia a magyar-német kapcsolatokról az Emlékpontban
Elbatol_a_Dunaig_20151009---PLAKAT

A német újraegyesítés 25. évfordulójához kapcsolódóan konferenciát rendez az Emlékpont és a Kodolányi János Főiskola október 9-én, pénteken 11 órai kezdettel a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben. A tanácskozás keretében a két intézmény közös kutatási és tudományos együttműködésről ír alá megállapodást.

A "Magyar–német együttélés és kapcsolatrendszer a modernitásban" alcímű konferencia nyitóelőadásán

Vizi László Tamás

, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese a német földrajzi és politikai tér történeti alakváltozásairól tart referátumot.

Marjanucz László

, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője a németek Magyarországra való betelepítésének történeti kérdéseit taglalja, míg a második világháborút követő német kitelepítésről

Gulyás László

és

Miklós Péter

történészek tartanak előadást. Előbbi felszólalás a közép- és kelet-európai németek elűzését, az Emlékpont vezetője a dél-alföldi németek kitelepítésének egyháztörténeti forrásait mutatja be.

Sallai János

, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára Magyarország a vasfüggöny lebontásában és a német újraegyesítésben játszott szerepét tárja a konferencia hallgatósága elé. Huszonöt év jóban, rosszban címet viseli

Kiszelly Zoltán

, a Kodolányi János Főiskola docensének beszámolója, melyben az 1990 és 2015 közötti német-magyar kapcsolatokat ismerteti.

Zachar Péter Krisztián

, a székesfehérvári felsőoktatási intézmény tanszékvezetője a német gazdasági kamarai modell rendszerváltoztatás utáni Magyarországra gyakorolt hatásáról beszél,

Bencze Edit

intézetvezető egy összehasonlító elemzésen - az EU-alapító Németország és a 2004-ben csatlakozott Magyarország, mint új tagállam példáján - keresztül mutatja be az uniós érdekérvényesítést és lobbi-tevékenységet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.