/

Az ÁVH által elhurcolt szegedi cserkészekre emlékeztek

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cserkesz_100_2

65 éve hurcolták el az alsóvárosi cserkészeket. A koncepciós perben egy halálos ítélet és 11 súlyos börtönbüntetés született. Áprilisban emlékművet állítanak tiszteletükre.

Október 16-án a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület megemlékezett a Szegedről ezen a napon 1950-ben elhurcolt cserkészekre. „Bátyámat, Szilágyi Jánost és 11 társát koholt vádak alapján letartóztatta az ÁVH” – mondta Szilágyi Árpád. „Bűnük az volt, hogy a cserkészmozgalom 1948-ban történt betiltása után illegálisan találkoztak, álmokat szőttek arról, hogy újból cserkészek lehetnek. Egy áruló jelentette fel őket, majd azzal vádolták meg őket, hogy a rendszer megdöntésére szervezkedtek” – folytatta.

Az I. rendű vádlottat, Molnár Dénest kötél általi halálra ítélték, amelyet 1951. április 14-én végrehajtottak. Társaira súlyos börtönévek vártak, Szilágyi János csupán 1953-ban adhatott életjelet magáról egy levelezőlapon Tatabányáról. 1956 után szabadulhattak, a hatalom szemében másodrendű állampolgárnak számítottak.

A megemlékezésen Szilágyi Árpád beszélt, majd Hegedűs Pál saját versét adta elő. Az egyesület egyben elhatározta, hogy kopjafát állítanak 2016 áprilisában, amelyhez kiválasztották a megfelelő rönköt, az alkotóművész megtalálása azonban még várat magára.

65 éve hurcolták el az alsóvárosi cserkészeket. Áprilisban emlékművet állítanak tiszteletükre.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=581849

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 26.

Default thumbnail
Előző sztori

Fekete-fehér és színes világunk - fotókiállítás Szentesen

Következő sztori

Csoszanszky Szilvia indul jövőre a dobermann világbajnokságon + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek