Gazdaság

Atomenergetikai megállapodást kötött Magyarország Szaúd-Arábiával

Atomenergetikai megállapodást kötött Magyarország Szaúd-Arábiával

2015. október 19., hétfő
Atomenergetikai megállapodást kötött Magyarország Szaúd-Arábiával

Magyarország és a Szaúd-Arábiai Királyság az atomenergia békés célú felhasználásáról kötött együttműködési megállapodást hétfőn írta alá Rijádban - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya az MTI-vel.

A dokumentum aláírásakor Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kiemelte: a magyar nukleáris szakemberek és az ipar nagy szakmai elismerése, hogy részt vehetnek a szaúdi atomenergetikai programban. Egy ország nukleáris iparának alapját a képzett humán erőforrás jelenléte adja - emelte ki. Magyarország évek óta nagy hangsúlyt helyez az atomenergia bevezetését tervező országok szakmai segítésére, ami elsősorban a harmincéves üzemeltetési tapasztalat és ötvenéves oktatási, kutatás-fejlesztési gyakorlat átadását jelenti - fejtette ki

Seszták Miklós

. A közlemény szerint Magyarország nemzetközi szintű szakmai elismertségét jelzi, hogy Szaúd-Arábia a jelentős nukleáris iparral rendelkező beszállító országok - Franciaország, Kína, Dél-Korea és az Oroszországi Föderáció - mellett Magyarországgal is atomenergetikai együttműködést kezdeményezett 2012-ben. A most aláírt megállapodás lehetőséget biztosít az atomenergetika területén a tudományos és műszaki információk, szabadalmak, technológiák megosztására, kutatók, mérnökök és műszaki szakemberek cseréjére, képzési programok, közös kutatócsoportok szervezésére és műszaki segítségnyújtásra. A Szaúd-Arábiai Királysággal kötött megállapodás, a makrogazdasági stabilitás fenntartását és a gazdasági növekedést serkentő, 2011-ben meghirdetett keleti nyitás politikájának mérföldköve, amely számos új területen való együttműködés számára nyithat utat - emelte ki a közleményben az NFM. Ismertetik azt is, hogy a látogatás alkalmával az MVM OVIT Zrt. vegyesvállalat alapításáról szóló megállapodást írt alá a szaúdi Arabian International Company acélszerkezet-gyártó társasággal. Az együttműködés lehetővé teszi a cégek számára, hogy a jövőben elindulhassanak a helyi távvezeték- és alállomás-építési tendereken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.