Közélet

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető (FRISSÍTVE)

 A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető (FRISSÍTVE)

2015. október 19., hétfő
 A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető (FRISSÍTVE)
IMG_5170

Rövidesen megkezdődik a fűtési szezon, és ezzel egy időben sajnálatos módon megjelennek a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esetek. A gyakran tragikus kimenetelű események többsége kellő odafigyeléssel és felkészüléssel megelőzhető lenne. Egyre több lakásban van már szén-monoxid-érzékelő, mégis évről évre mind gyakrabban riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit a veszélyes gáz okozta mérgezéssel összefüggő esetekhez. Ezek megelőzése érdekében tartott sajtótájékoztatót a Csongrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a gázszolgáltató, a kéményseprőipari közszolgáltató és a fogyasztóvédelmi hatóság képviselőjének részvételével.

A média megjelent képviselőit

Rókus Imre

tűzoltó alezredes, a Bizottság titkára köszöntötte, majd előadásában bemutatta többek között a balesetek előfordulásának fő okait. Beszélt a 2012-2015 évi mérgezési statisztikáról. Míg 2012-ben 192, 2013-ban 342, tavaly már 430, az idén pedig csak október közepéig már 283 alkalommal riasztották a tűzoltókat a veszélyes gáz miatt. Ahogy nő az esetek száma, úgy emelkedik a sérülteké is: 2012-ben 235-en, 2013-ban 375-en, tavaly 355-en, az idén eddig 220-an szenvedtek mérgezést. A szén-monoxid minden évben áldozatokat is szed, 2012-ben 14, 2013-ban 13, tavaly 12, 2015-ben pedig három emberen nem lehetett már segíteni. Csongrád megyében 2012 és 2015 között összesen 33 esetet regisztráltak. Ezek közül mindössze 6 esetben volt CO jelző eszköz a mérgezéssel érintett helyszínen. A 2012 – 2015 közötti időszakban a CO mérgezés által bekövetkezett halálesetek mindegyikéről elmondható: nem volt jelzőkészülék felszerelve. Az alezredes kitért arra is, hogy mit lehet tenni a megelőzés érdekében.

Király József

a Szegedi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője kitért az égéstermék-elvezetők felülvizsgálatának fontosságára, az előforduló hibákra. Azon égéstermék-elvezetőket, amelyekre gáztüzelésű-, illetve szilárd- vagy olajtüzelésű berendezést kötöttek, legalább évente egyszer kell ellenőrizni és szükség szerint tisztítani. A kéményseprőipari közszolgáltatói ellenőrzések rendszeres elvégzését az elhanyagolt, gyakran házilag beüzemelt vagy átalakított, potenciális veszélyt jelentő kémények nagy száma indokolja.

Kiss Árpád

az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. gázüzemvezetője előadásában elmondta a gázfogyasztó berendezések biztonságos üzemeltetésének feltételeit. Beszélt a szén-monoxid mérgezések kialakulásának jellemző okairól. Százalékos arányban mutatta be a káresetek kialakulásában közreműködő feltételeket (fokozott légzárású nyílászárók beépítése; gázkészülék karbantartásának hiánya; páraelszívó berendezés utólagos beépítése; égéstermék visszaáramlás; gázkészülék engedély nélküli üzembe helyezése; építészeti átalakítások).

Petrik Sándor

a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi osztályának vezetője a szén-monoxid érzékelőkkel, a kapcsolódó vásárlási tudnivalókhoz fűződő információkat osztotta meg a média képviselőivel. Felhívta a figyelmet arra, mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni az ilyen jellegű terméket, felszerelésüket pedig szakember segítségével ajánlott elvégezni. Célszerű a fűtőtesttől 1-1,5 méter távolságra, 1,5 – 2 méter magasságban elhelyezni a falon, a sarkoktól minimum 30 cm távolságban. Petrik Sándor kiemelte, minden esetben győződjünk meg arról, hogy a terméken feltüntetésre került-e a CE megfelelőségi jelölés, tartalmaz-e részletes, magyar nyelvű leírást, használati útmutatót. Ezeknek a készüléknek szavatossági ideje van, élettartamuk lejártakor mindenképp gondoskodjunk cseréjükről. Fontos, hogy vegyük komolyan a jelzést is: csak akkor gondoljunk az érzékelő hibájára, ha alapos szellőztetést követően, még 15 perc múlva is jelzést ad. A fogyasztóvédelmi hatóság az elmúlt időszakban négy alkalommal vizsgálta a szén-monoxidérzékelő készülékeket soron kívül elrendelt mintavételezések során. Az összesen 42 féle termék vizsgálatának eredményei azt mutatták, hogy számos szén-monoxidérzékelő – 30 féle – nem teljesíti az előírt követelményeket. A veszélyes és megbízható szén-monoxid-érzékelők listája elérhető az

alábbi linken

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.