Közélet

A pristinai parlamentben a helyzet változatlan: az ellenzék ismét könnygázzal akadályozta meg az ülést

A pristinai parlamentben a helyzet változatlan: az ellenzék ismét könnygázzal akadályozta meg az ülést

2015. október 23., péntek
A pristinai parlamentben a helyzet változatlan: az ellenzék ismét könnygázzal akadályozta meg az ülést

Már maguk a koszovói parlamenti képviselők sem lepődtek meg azon, hogy az ellenzéki politikusok pénteken könnygázpalackot dobtak a képviselőház több termébe is, hogy ismét megakadályozzák a honatyák munkájának folytatását.

A Koha Ditore című pristinai napilap a honlapján arról számolt be, hogy a parlamenti ülést 16 óra óta folyamatosan el kellett halasztani, mert az ellenzék kétszer is könnygázpalackot dobott a parlament épületének különböző helyiségeibe. A törvényhozás előtt tüntetők gyűltek össze, és a megerősített rendőri jelenlét ellenére ők is könnygázpalackot aktiváltak, legalább egy személyt kórházba kellett szállítani. Az ellenzék hetek óta akadályozza a parlament munkáját - pénteken már harmadszor dobtak könnygázpalackot a terembe - azt követelve, hogy

Isa Mustafa

kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával Brüsszelben kötött augusztusi megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerb kisebbségnek. A Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű párt közleményében azt írta: az ellenzéknek nincs más módja, mint hogy ilyen szokatlan eszközökkel akadályozza meg az ülés megtartását.

Hashim Thaci

külügyminiszter, a legnagyobb kormánypárt elnöke szerint viszont elfogadhatatlan az ellenzék viselkedése. A többségében albánok lakta Koszovó 2008-ban egyoldalúan mondta ki függetlenedését Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem ismeri el, és Koszovót továbbra is saját déli tartományának tekinti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.