Egészség

A Csongrád megyeiek egészségmagatartását vizsgálják

A Csongrád megyeiek egészségmagatartását vizsgálják

2015. október 2., péntek
A Csongrád megyeiek egészségmagatartását vizsgálják

A Szocio-Gráf Piac- és Közvélemény-kutató Intézet munkatársai több mint 3000 embert kérdeznek meg – a megye felnőtt lakossága reprezentatív egészségmagatartás-felmérésének eredményeiből a tervek szerint hosszú távú népegészségügyi stratégia alakítható ki.

csongrad_megye_egeszsegfejlesztes_logo01

Kérdőíves módszerrel kutatják a Csongrád megyei felnőtt lakosság egészségmagatartását a TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 számú, „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című projekt keretében. A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás felkérésére a Szocio-Gráf Piac- és Közvélemény-kutató Intézet végzi a lekérdezést az Európai Lakossági Egészségfelmérés Csongrád megyei rövidített kérdőíve alapján. Annak érdekében, hogy reprezentatív legyen az eredmény, a megye településhierarchiájának minden szintjén élő személyek egészségmagatartását elemezni kell, így 2015. szeptember 15. és október 25. között több mint 3000 főt kérdeznek meg a szakemberek. A háztartások kiválasztása véletlenszerű, minden kérdezőnek más-más területen térképvázlat és egy kiválasztási séma szerint kell haladnia. Az adatgyűjtést az adatvédelmi törvény előírásainak betartásával végzik, az adatokat kizárólag statisztikai feldolgozás céljából gyűjtik. A kérdezőbiztosok minden esetben megbízólevelet mutatnak fel, vagy arcképes kérdezői igazolvánnyal, vagy személyi igazolvánnyal igazolják magukat. Telefonszámot csak saját munkájuk ellenőrizhetősége miatt kérnek, ezeket semmiképpen sem tárolják együtt a kérdőívvel, a nevet és az adatokat tehát nem lehet összekapcsolni. A biztosok a válaszadónál hagyják a Szocio-Gráf Piac- és Közvélemény-kutató Intézet hálózati igazgatójának a telefonszámát és e-mail címét is, mely elérhetőségeken adott esetben jelezni lehet a felmerült problémákat. Az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című projekt az Új Széchenyi Terv legfontosabb célkitűzéséhez – a foglalkoztatás dinamikus bővítése – illeszkedve a Csongrád megyében élők életminőségének és munkaerő-piaci lehetőségeinek javítására törekszik. Mivel az itt élő, hátrányos helyzetű lakosok száma meghaladja az országos átlagot, különösen fontos és indokolt a komplex egészségügyi fejlesztések megvalósítása, ezeket alapozza meg a Csongrád megyeiek egészségmagatartásának, egészségi állapotának megismerését célzó nagy mintás szociológiai kutatás. Ennek eredményeire építve – hasonlóan a fejlett országokban évtizedek óta rendszeressé vált lakossági egészségfelmérésekből leszűrt információkhoz, ismeretekhez, tapasztalatokhoz – a tervek szerint hosszú távú népegészségügyi stratégia alakítható ki.

A Területi emberi erőforrás fejlesztési komplex programok támogatása felhíváson nyertes „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című, TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 azonosítószámú projekt 2015. november 30-áig valósul meg. A nagyszabású összefogás célja a Csongrád megyei lakosság komplex egészségfejlesztése, egészségtudatosságra nevelése, az esélyegyenlőség növelése, többek között megelőző célzatú szűrésekkel, életmód-tanácsadási és sportprogramokkal, képzési és módszertani anyagok elkészítésével, egy hosszú távú egészségfejlesztési program megalapozásául szolgáló tudásbázis létrehozásával. A projekt keretében a konzorciumvezető Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és partnerei, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 798,46 millió forintból fejlesztik a Csongrád megyei lakosság testi és lelki egészségét.

Kérdőíves módszerrel kutatják a Csongrád megyei felnőtt lakosság egészségmagatartását a TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 számú, ...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.