Közélet

További bíróság elé állítások a migrációs válság harmadik napján

További bíróság elé állítások a migrációs válság harmadik napján

2015. szeptember 17., csütörtök
További bíróság elé állítások a migrációs válság harmadik napján

A Szegedi Járási Ügyészség a mai napon további 43 személlyel szemben terjesztett elő a Szegedi Járásbíróságnál határzár tiltott átlépése miatt gyorsított eljárás lefolytatása iránti indítványt.

A vádlottak szeptember 15. napján a kora és késő esti órákban, valamint szeptember 16-a folyamán léptek be jogosulatlanul Magyarország területére, a szerb-magyar államhatáron, az államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény által védett szakaszon, Röszke, Ásotthalom és Mórahalom külterületén. A vádlottak a létesítményt nem rongálták meg, a létesítmény alatt, valamint azon átmászva, vagy korábban, ismeretlen személyek által kihasított résen keresztül jutottak be az ország területére. Egy esetben a vádlott a létesítményen elhelyezett, ismeretlen személyek által korábban erőszakkal kinyitott zárt kapun keresztül lépett be a létesítmény által védett területre. A vádlottak közül 29 afgán, 12 szír, 1-1 pakisztáni és iraki állampolgár. A vádlottak közül 37 személyt a rendőrség őrizetbe vett, hatan szabadlábon védekeznek. A vádlottak a cselekmények elkövetését elismerték. A Szegedi Járási Ügyészség a bűnösségük soron kívül, az őrizet 72 óráján belüli, gyorsított eljárás keretében történő elbírálásra tett indítványt a bíróság felé. A mai nap során a Szegedi Járásbíróság az ügyészség által a tegnapi nap folyamán előterjesztett ügyekben, 13 személy esetében jogerős határozatot hozott, bűnösnek mondta ki őket határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt, és valamennyiüket - az ügyészi indítvánnyal egyezően - kiutasította Magyarország területéről 1 illetve 2 évi időtartamokra. Fentiekre figyelemmel az ügyészség a 3 nap alatt eddig 65 ügyben tett indítványt határzár tiltott átlépése miatt gyorsított eljárás lefolytatására a bíróság felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.