Közélet

Szórványkollégiumot avattak az erdélyi Magyarlapádon

Szórványkollégiumot avattak az erdélyi Magyarlapádon

2015. szeptember 13., vasárnap
Szórványkollégiumot avattak az erdélyi Magyarlapádon

Szórványkollégiumot avattak vasárnap a Küküllő-menti falvakban élő magyar gyermekek számára a Nagyenyed közelében levő Magyarlapádon.

Sipos Ferenc

, a kollégiumot létrehozó és működtető Ethnika Kulturális Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta, a hétfőn kezdődő tanévben 15 olyan gyermeknek biztosítanak kollégiumi ellátást, akik számára a településeiken nem volt adott a magyar nyelvű tanulás lehetősége. A 1-6. osztályos gyermekek számára ingyenesen biztosítják a szállást, étkezést, pedagógusi felügyeletet és a délutáni programokat a hétköznapokon. A hétvégéket valamennyien a családjaikban tölthetik el. A kollégium lakói a közelmúltban felújított magyarlapádi 1-8 osztályos iskolában tanulhatnak, majd a nyolcadik osztály elvégzése után a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban folytathatják magyar nyelvű tanulmányaikat. Sipos Ferenc elmondta, a helyi református egyházközség egy alig használt imatermét alakították át kollégiummá magyar állami támogatással. Az alapítványi vezető hozzátette, jövőre befejeződik a szintén egyházi tulajdonban levő - jelenleg használaton kívüli - iskolaépület kollégiummá alakítása, és azt tervezik, hogy megduplázzák a jelenlegi diáklétszámot. "A mezőségi Válaszúton négy gyermekkel indult, és ma 120 gyermekkel működik a szórványkollégium, mi 15 gyermekkel indulunk, és mi is gyarapodásra készülünk" - jelentette ki Sipos Ferenc. A magyar állam 53 millió forinttal támogatta a beruházást és biztosította az első év működési költségeit is. A vasárnapi átadó ünnepségen részt vett Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese, valamint Magyari Tivadar, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási ügyekért felelős ügyvezető alelnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.