Írjon nekünk

Egyház

Szent Gellért Fesztivál – oratóriummal tisztelegnek a vértanú püspök és a dóm megújítása előtt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szent_gellert_feszt_sajtotajekoztato07kf

Az egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódóan nyolcadik alkalommal rendeznek nemzetközi komolyzenei koncertsorozatot Szegeden. A Szent Gellért Fesztivál keretében szeptember 24-én adják át a felújított dómot a híveknek, és ugyancsak különleges programnak ígérkezik, hogy a rendezvénysorozat zárónapján a Szent Gellért Oratórium ősbemutatójára várják az érdeklődőket.

Immár nyolcadik éve tisztelegnek a Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, a vértanú Szent Gellért előtt komolyzenei koncertsorozattal Szegeden. A szeptember 21-e és 27-e között megrendezendő egyhetes programsorozaton a szimfonikus hangversenyek mellett kamarakoncertek is szórakoztatják a zenekedvelőket. A Szent Gellért Fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón Kiss-Rigó László megyéspüspök kiemelte, azzal a céllal hívták életre a programot, hogy az egyházmegye első püspökére ne csak liturgikusan egy szentmise keretében, a templomba járók emlékezzenek, hanem mindenki vallástól függetlenül megtehesse ezt. Ahogy korábban Kiss-Rigó László kifejtette, „Szent Gellért püspök példakép lehet nemcsak a keresztények, hanem mindenki, különösen a nevelők számára. Alázatos, aszkéta élete, áldozat-és segítőkészsége, nevelői következetessége, valamint minden tettében megnyilvánuló szeretete valamennyiünk számára követendő példa”.

szent_gellert_feszt_sajtotajekoztato03kf

Az idei egyhetes fesztivál programjai közül kiemelte, hogy akárcsak a tavalyi évben, idén is jótékonysági komolyzenei koncerttel hívja fel a társadalom figyelmét a koraszülöttek megsegítésére a Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Újszülött Intenzív Osztályért Alapítvány. Ahogy beszámoltunk róla, a fesztivál nyitónapján Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekessel és a Szegedi Szimfonikus Zenekarral karöltve anyaszállásra gyűjt az alapítvány. A hangversenyen közreműködik Szauer Bianka és Tóth Bettina, akiket a Virtuózok elnevezésű televíziós tehetségkutató műsorban ismerhetett meg a nagyközönség.

Szent Gellért ünnepére készül el a dóm felújítása is, melyet szeptember 24-én, csütörtökön 18 órától ünnepélyes keretek között adnak át. Kiss-Rigó László megyéspüspök arról tájékoztatott, hogy jó idő esetén szabadtéri szentmisét tartanak a dóm előtt, mely után Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere mond ünnepi köszöntőt. Természetesen koncert is lesz a székesegyház felújítása alkalmából, Beethoven három műve csendül fel Robert Christian Bachmann és Yoon Kuk Lee vezényletével.

szent_gellert_feszt_sajtotajekoztato02kf

Mint minden évben, most is Beethoven nagysága előtt tiszteleg a fesztivál, melynek programját úgy állítják össze, hogy magyar tehetségek is bemutatkozhassanak a nagyközönség előtt – hangsúlyozta Robert Christian Bachmann, a fesztivál alapítója, művészeti igazgatója. „Úgy gondolom, hogy a magyar zenének az ünnepe is ez a fesztivál, mely színesíti a város kulturális programkínálatát. Szeged szerintem nem csak egyetemi város, hanem nevezhetjük a zene városának is” – fogalmazott. A koncertsorozat keretében – mint minden évben – ezúttal is bemutatkoznak távoli országok művészei, ezúttal a dél-koreai Massimo kórust láthatja a nagyérdemű.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy első alkalommal kilép Szeged városából a fesztivál, szombaton Budapesten a Vigadóban tartanak szimfonikus koncertet, ezen kívül abból a szempontból is különleges lesz az idei koncertsorozat, hogy vasárnap 19.30-kor lesz a dómban a Szent Gellért Oratórium ősbemutatója. A darab szerzője, Tóth Péter elmondta, Szent Gellérthez kötődő szövegeket keresett az oratóriumhoz. „A végeredmény egy kettő az egyben mű lett, hiszen a mise állandó részeit megtartottuk, és ezek közé tettünk be olyan vendégtételeket, amelyek kiegészítik egy oratóriummá. Tulajdonképpen adott egy Szent Gellért mise és egy Szent Gellért oratórium, melyek önállóan is előadhatóak” – részletezte a zeneszerző a mintegy negyven perces kompozíció elemeit. Tóth Péter azt is elmondta, hogy az összeválogatott, a vértanú püspökhöz kapcsolódó szövegek között találunk zsoltárrészletet, archaikus népi imádságot, míg szólista magát Gellértet, a gondolkodó, tépelődő embert személyesíti meg.
„A dóm 85 évvel ezelőtti felszenteléséhez Dohnányi Ernő komponálta híres miséjét, és mivel a székesegyház jelentős átalakuláson ment át, arra gondoltunk, hogy érdemes ehhez zenét íratni. Olyan darabot szerettünk volna létrehozni, ami kötődik az egyházmegyéhez, és amit egy alkalom mintegy előhív, Kiss-Rigó László püspök pedig támogatta az ötletünket” – tudtuk meg Gyüdi Sándortól, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmesterétől.

A Szent Gellért Fesztivál részletes programját ITT találja.

A Szent Gellért Fesztivál keretében szeptember 24-én adják át a felújított dómot a híveknek – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=567404

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 8.

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Egyetem

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

Tovább olvasom

Aktuál