Közélet

Szemétből energia – jól működik a fél éve átadott biogázerőmű

Szemétből energia – jól működik a fél éve átadott biogázerőmű

2015. szeptember 30., szerda
Szemétből energia – jól működik a fél éve átadott biogázerőmű
biogaz22kf

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Telepen üzembe helyezett biogázerőmű, mely a jelenlegi adatok szerint a tervezettnél több áramot termel hulladékból. Makrai László arról tájékoztatott, hogy 15 év alatt több mint 30 millió köbméter metán légkörbe jutását akadályozhatja meg az erőmű.

Sikeres beruházás a több mint fél éve átadott

biogázerőmű

a Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Telepen megvalósult beruházás beváltotta a hozzá fűzött reményeket – tájékoztatott

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. „A jelenlegi kapacitáskihasználtság mellett a motor gázfogyasztása 550-580 köbméter per óra között mozog, mellyel 1000 kilowatt mennyiségű elektromos energia termelhető óránként. A 15 éves várható üzemeltetési időszak alatt – amennyiben a folyamatos hulladéklerakással biztosítható a gázképződés – elérjük, illetve jelen számításaink szerint jelentősen meghaladjuk a tervezett 8000-8500 megawattnyi elektromos teljesítményt” – ismertette a részleteket. Érdemes tudni, hogy a régi depóniatestben 2 millió 600 ezer köbméternyi hulladék van, amit 1984 óta halmozott fel Szeged városa és a környékbeli települések, vagyis bőven van miből zöld áramot termelni. Makrai László szerint, ha figyelembe vesszük a Szegeden és a térségben keletkező lerakással ártalmatlanításra kerülő háztartási hulladék mennyiségét, illetve annak szervesanyag-tartalmát, akkor várhatóan a rendszer bővítése szükségessé válik. „Jelenleg a gázmező vizsgálata zajlik annak érdekében, hogy kiaknázzuk mindazon érintetlen területeket, melyek gáztermelésre, s ezáltal energiatermelésre foghatóak. Amennyiben a vizsgálatok és gáz próbaszivattyúzások sikeresen zárulnak, úgy az erőmű bővítését megvalósítjuk. Ez jövő év második negyedévéig történhet meg” – részletezte a társaság vezetője. Hozzátette, már most valószínűsíthető a rendelkezésre álló adatok alapján, hogy 20-25 biogáz kút építésével még egy 500 kilowattos motor üzembe állítható.

biogaz06kf

Azt, hogy mennyire „zöld” beruházásról van szó, jól szemlélteti, hogy a biogázerőmű tervezett 15 éves működtetése alatt mintegy 31 millió köbméter metán légkörbe jutását akadályozzák meg. Makrai László elmondta, a depóniagáz metántartalma 50-52% között ingadozik, melyet a gázmező rendszeres karbantartásával és ellenőrzésével folyamatosan mérni tudnak, s így azt is, hogy mennyire is tekinthető „zöldnek” a beruházás. Megjegyezte, hogy bár napjainkban a szén-dioxid-kibocsátás által okozott klímaváltozás van terítéken elsősorban, azonban érdemes tudni, hogy a metán az egyik legjelentősebb üvegházhatású gáz a szén-dioxid mellett. „A metán elsősorban a szerves anyagok többlépcsős, bonyolult anaerob bakteriális lebomlásának utolsó fázisában keletkezik például hulladéklerakókon. Az ipari forradalom kezdete óta több mint másfélszeresére nőtt a metán légköri mennyisége. Az iparosodás előtt 715 ppb (pars per billion, azaz milliárdod rész) volt a koncentrációja, jelenleg pedig mintegy 1775 ppb” – magyarázta Makrai. Az ügyvezető elmondta, azt hogy egyes üvegházhatású gázok mennyire járulnak hozzá globális felmelegedéshez, egy relatív skála alapján fejezik ki. Ez az úgynevezett globális felmelegedési potenciál (GWP: Global Warming Potential), mely a szén-dioxidhoz viszonyított arányát vizsgálja a többi üvegház hatású gáznak egy adott időintervallumon belül, ami általában 100 év. Azt, hogy mennyire fontos szerepe van a globális felmelegedésben a metánnak, jól jelzi, hogy a GWP-értéke 23-szor nagyobb, mint a szén-dioxidé. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője ezért is tartja fontosnak a Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Telepen megvalósult beruházást, hiszen másfél évtized alatt több mint 30 millió köbméter metán légkörbe jutását akadályozzák meg, és az sem elhanyagolható, hogy a megtermelt 100%-ban zöld áram mintegy 4000 háztartás éves fogyasztására elegendő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.