Kultúra

Szegedre hozzák és kipróbálják a legendás német rejtjelező gépet, az Enigmát

Szegedre hozzák és kipróbálják a legendás német rejtjelező gépet, az Enigmát

2015. szeptember 8., kedd
Szegedre hozzák és kipróbálják a legendás német rejtjelező gépet, az Enigmát
Russland, Verschlüsselungsgerät Enigma

Nem az angolszász tudósok, hanem a lengyel matematikusok fejtették meg először kódját. Szeptember 25-én a kutatók éjszakáján nemcsak történetét hallhatjuk, hanem működés közben is láthatjuk a gépezetet.

„Az Enigmát az I. világháború végén a németek találták ki, amelyről azt gondolták, hogy feltörhetetlen, ezért nem megfelelően védték. A lengyel hírszerzés Németországban megvette az egyik példányát (volt kereskedelmi és katonai változata – szerk.), hazahozták, s 1932-ben sikerült feltörnie három matematikusnak:

Marian Rejewskinek

,

Jerzy Różyckinak

és

Henryk Zygalskinak

, akik a poznani egyetem oktatói voltak” – mondta el a SZEGEDma hírportálnak

Karol Biernacki

, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója. „Ez természetesen nem jelentette azt, hogy az összes üzenetet, a hadseregét, a légierőét, a haditengerészetét meg tudták fejteni, ugyanis a németek gyakran változtatták a kódokat. A lengyelek Varsó mellett felépítettek egy saját Bletchley Parkot, egy hírszerző központot, ahol 15 fős személyzet foglalkozott az Enigmával, erről sem a franciáknak, sem angoloknak nem szóltak. Csak a világháború kitörése előtt hívták meg az említett államok hírszerzésének vezetőit a területre. Itt átadták kutatásaikat, a matematikai, logisztikai hátteret, ami nélkülözhetetlen a további munkákhoz. Ebből kiindulva később a szövetségesek sikeresen tudták megfejteni a továbbfejlesztett német Enigmák kódjait” – folytatta az eszköz történetének elmesélését a történész.

biernacki_karol02_gs

„A szakemberek azt állítják, hogy az Enigma feltörése három évvel lerövidítette a II. világháborút, harmincmillió ember élete menekült meg – ehhez az alapokat a lengyel matematikusok rakták le” – magyarázta Biernacki. „Viszont felháborított, hogy pár hónappal ezelőtt újranéztem az amerikai Enigma című filmet. Ez egy látványos hollywoodi produkció, de szó sem esik róla, hogy kiknek köszönhetik a szövetségesek az alapokat, sőt árulónak állították be Bletchleyben dolgozó lengyel szereplőt, ami felháborító történelemhamisítás! A Nyugat egészen 1999-ig, a NATO-csatlakozásig nem ismerte el a lengyel tudósok szerepét, majd pár évvel később a brit trónörökös visszahozta Varsóba az 1939-ben átadott gépet” – mutatott rá, hogy miért alig ismert az Enigma megfejtésének korai története. Ezért Biernacki úgy döntött, mint tiszteletbeli lengyel konzul, hogy a Lengyel-Magyar Kulturális Egyesülettel együtt elhozat egy Enigmát Szegedre, s a Bolyai Intézettel közösen tartanak egy „Enigma-délutánt”. A szeptember 25-én, a Kutatók Éjszakája keretében tartandó rendezvényen a Lengyel Technika és Műszaki Múzeum munkatársa,

Andrzej Bielecki

elmeséli a rejtjelező gép és megfejtésének történetét,

Nagy Gábor

, a Bolyai Intézet docense pedig bemutatja matematikai, kriptográfiai szempontból a kérdést. Lengyelországban jelenleg három Enigma található, ezek közül mutatják be az egyik példányt. A gépezetet a múzeum munkatársai pár héttel ezelőtt elindították, azt mondták, minden megfelelően működik. A rendezvényre, amelyet a lengyel nagykövet nyit meg, nemcsak az egyetemistákat, hanem minden érdeklődőt szívesen várnak. Bielecki előadása lengyelül hangzik el, de magyar szöveg felirat kíséri kivetítve, az esetleges kérdésekre pedig szinkrontolmács segítségével fog válaszolni, így érdemes ellátogatni mindenkinek.

Szeptember 25-én a kutatók éjszakáján nemcsak történetét hallhatjuk, hanem működés közben is láthatjuk a gépezetet.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=566988

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 7.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.