Gazdaság

Századvég: nincs veszélyben Magyarország téli gázellátása

Századvég: nincs veszélyben Magyarország téli gázellátása

2015. szeptember 21., hétfő
Századvég: nincs veszélyben Magyarország téli gázellátása

A magyar fogyasztók téli gázellátása nincs veszélyben, a tárolókban lévő gázmennyiség, a hazai kitermelés, valamint a jelentős nyugati irányú importkapacitás elegendő a magyar lakosság szükségleteinek kielégítésére - közölte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel hétfőn.

A társaság szakértője rámutatott, hogy a tárolók töltöttsége már 45 százalékos, figyelembe véve a biztonsági készletállományt is. Az utóbbi hetekben felgyorsult feltöltési ütemet tartva pedig a hazai gázkészlet november végéig elérheti a 4,4 milliárd köbmétert, ez a mennyiség meghaladja a teljes téli gázfogyasztást - olvasható a közleményben. A szakértő felhívta a figyelmet: a jelenlegi tárolói készlet, a hazai kitermelés, illetve a Magyarországot Ausztriával, valamint Szlovákiával összekötő vezetéken érkező gázmennyiség bőségesen elegendő ahhoz, hogy fedezze a magyar fogyasztók gázigényét. Mivel az idén már érkezhet gáz a szlovák-magyar interkonnektoron keresztül, így az ukrán-orosz krízis ismételt élesedése esetén sem kerülne veszélybe a magyar fogyasztók ellátása - tette hozzá az elemző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.