Közélet

Sikeresen és eredményesen zárult a hátrányos helyzetűeket segítő program

Sikeresen és eredményesen zárult a hátrányos helyzetűeket segítő program

2015. szeptember 23., szerda
Sikeresen és eredményesen zárult a hátrányos helyzetűeket segítő program
hatranyos_helyzetu_program

Elsősorban a hátrányos helyzetű álláskeresők elhelyezkedésének segítése volt a célja annak az országos programnak, amelyet a Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1.2-11/1-2012-0001 keretében valósítottak meg az ország hat nagy régiójában. A Csongrád megyei program eredményességét jól példázza, hogy a rendelkezésre álló forrásból, amely meghaladta a 4.3 milliárd forintot, a bevont álláskeresők száma elérte a 6000 főt, csaknem egyharmaduk pedig ma is foglalkoztatott.

Juhász Tünde

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője a zárórendezvényen elmondta: ma már nem kérdés, hogy társadalmi, gazdasági szempontból kevés fontosabb célkitűzés van, mint a teljes foglalkoztatás, a munkavégző képesség javítása, annak érdekében, hogy megfelelően képzett és kellő gyakorlattal bíró munkaerő álljon a helyi gazdaság rendelkezésre. Ezért minden olyan forint, amely a foglalkoztathatóság esélyét növelheti, a jövőbe szóló befektetetést jelent. Hangsúlyozta, ebben a programban 4.3 milliárd forintot sikerült hasznosítani erre a célra, hiszen a járási foglalkoztatási osztályokon keresztül 6000 álláskeresőnek sikerült személyre szabott, helyi munkaerő-piaci lehetőségekhez és igényekhez igazodó szolgáltatásokat és támogatásokat nyújtani. A kormánymegbízott kiemelte, a bevontak 80 százaléka teljesítette a programban vállaltakat: több, mint háromezren szereztek OKJ-s végzettséget, 227 fő kapott támogatást a vállalkozóvá váláshoz, és a személyre szabott program befejezése után hat hónappal 2300-an ma is dolgoznak. Bejelentette azt is, a folyamat az október végi zárás után sem áll meg, hiszen 2015. november 1-től a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 5.1.1 „Út a munkaerőpiacra” program keretein belül folytatódik a hátrányos helyzetű álláskeresők foglalkoztathatóságának javítása.

hatranyos_helyzetu_program1

Zámbó Anita

, a hivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője bejelentette: a nyilvántartott álláskeresők száma a megyében augusztus végén 11 512 fő, ami az előző év azonos időszakához képest 2123 fős, vagyis 15 %-os csökkenést jelent. Ez a kedvező adat is azt mutatja, hogy nő a foglalkoztatottság, ugyanakkor továbbra is számos uniós forrásnak lesz célcsoportja az alacsony iskolai végzettségű, pályakezdő, ápolásból-, gondozásból visszatérő, foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult és tartós munkanélküliséggel veszélyeztetett álláskeresők rétege. Így minden esély meg van arra, hogy a kedvező folyamatok elvezessenek a munka világába való visszatéréshez, a tartós foglalkoztatáshoz.

Pálné Ivanics Enikő

, munkaerőpiaci szakreferens a 4.3 milliárd forint felhasználását részletesen ismertetve elmondta: bérjellegű támogatással összesen 2900 álláskeresőnek sikerült hosszabb-rövidebb ideig munkát találni, 50 év feletti ugyanúgy volt köztük, mint pályakezdő, vagy munkakipróbálásra szerződő álláskereső. A négy év folyamán 16 intézménnyel kötöttek szerződést, amelyek szerte a megyében 77 féle szakirányban szerveztek képzéseket. A szakirányok meghatározása elsősorban a munkaadók képzési igénye, a feltárt munkaerő igények és a gazdasági szervezetektől kért munkaerő-piaci információk alapján történt. Ennek megfelelően például emelőgép-kezelő, targoncavezető, közbeszerzési ügyintéző, szociális gondozó, szakács, hegesztő, vendéglátó eladó képzésbe irányították a bevont álláskeresőket. Néhány olyan új szakirány is megjelent, amelyben most valósult meg először támogatott képzés, pl.: habilitációs kutyakiképző, fogászati asszisztens, szőlőtermesztő. A zárórendezvényen több pozitív példát is megismerhetett a vállalkozókból és támogatottakból álló közönség. Józsa Ernő, az egyik képzőintézmény képviseletében elmondta, kifejezetten hiányszakmákra képeztek, amit az is igazol, hogy számos hallgató már a tanfolyam befejezése előtt talált foglalkoztatót magának.

Baranyiné Pataki Erzsébet

a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó, ÖKOHÓD Kft. képviseletében szintén pozitív tapasztalatokról számolt be a bérköltség támogatással felvett munkavállalókról. Van köztük roma származású, és 50 év feletti éppúgy, mint munkakipróbálási támogatással foglalkoztatott – mindegyikük munkájával elégedett. Munkáltatóként külön is hangsúlyozta: nagy segítséget jelentenek a vállalkozóknak szóló különféle támogatások, arra buzdított mindenkit, hogy éljen ezekkel a lehetőségekkel. A zárórendezvényt egy különleges, személyes életút bemutatása zárta. A hódmezővásárhelyi

Csende Beátának

, – aki két évvel ezelőtt regisztrált álláskeresőként –, két TÁMOP programnak köszönhetően teljesen megváltozott az élete. Először egy téli közfoglalkoztatás keretein belül pénzügyi ügyintéző képzésen vett részt, majd a most záruló program során vállalkozóvá válást elősegítő támogatásra pályázott. Jelenleg eredeti szakmájában dolgozva, ruházati és egyéb konfekcionált termékek értékesítésével és javításával foglalkozik, egyéni vállalkozóként. Alig egy év után már nagyobb üzlethelyiség és létszámbővítés áll a tervei között, mert a vártnál is nagyobb az igény az általa nyújtott szolgáltatásra. A jelenlévők előtt mondott köszönetet a foglalkoztatási osztály munkatársainak, akik törekvéseiben segítségére voltak. Személyes sorsának alakulása szerinte üzenetet hordoz mindenki számára, mégpedig azt, hogy sosem szabad feladni az álmainkat, hanem tenni kell értük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.