Kultúra

Robotok, meteoritok és innovációk a 10. Kutatók éjszakáján

Robotok, meteoritok és innovációk a 10. Kutatók éjszakáján

2015. szeptember 4., péntek
Robotok, meteoritok és innovációk a 10. Kutatók éjszakáján

Sebészeti robotok, meteoritok feltérképezése és számos ismeretterjesztő, tudományos előadás várja az érdeklődőket a 10. Kutatók éjszakáján szeptember 25-én, amikor országszerte számos egyetem, kutatóintézet, ipari kutatóhely, tudományos ismeretterjesztéssel foglakozó intézmény nyitja meg kapuit a látogatók előtt szeptember 25-én.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. lézershow-val készül az estére, valamint bemutatja a közelmúltban világhírre is szert tett repülőeszközét, a Flike-ot. Az Óbudai Egyetemen lehetőség lesz kipróbálni a sebészeti robotokat és speciális szemüvegen keresztül szemlélhetik az ide látogatók a virtuális valóságot, a Klebelsberg Kultúrkúriában pedig látványos kísérleteket láthatnak a nézők - közölték a szervezők az MTI-vel. A Planetáriumban a meteoritok nyomába lehet eredni, a körfolyosón pedig a Marie Curie-ösztöndíjasok irányításával haladhatnak végig a vendégek egy érdekesnek ígérkező tanösvényen. Egy világrekord felállítási kísérletnek is részese lehet a közönség, ugyanis az Ericsson Magyarország Kft. az Ericsson Roboskicc Challange keretében a cég K+F Központjába látogató gyerekek és felnőttek saját kezükkel készíthetik el "firkabotjukat", amely több száz társával együtt rajzolja majd meg a világ legnagyobb roboskiccképét. Budapesten kívül szerveznek még programokat Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán és Zalaegerszegen is, a bemutatóhelyek száma folyamatosan gyarapszik. A tízéves évforduló alkalmából különös figyelmet szentelnek a nagyon fiatal kutatóknak: a Fasori Evangélikus Gimnázium 10 éveseknek szervez kémiai társasjátékot, az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Iskola megrendezi interdiszciplináris konferenciáját, amelyen 10 éves tudósjelöltek adhatnak számot szakértelmükről, tudásukról. A rendezvény ingyenes, de néhány program regisztrációhoz kötött. A teljes programkínálat

ITT

érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.