Bulvár

Rákosi Vipera Nap és látogatói rekord a Szegedi Vadasparkban

Rákosi Vipera Nap és látogatói rekord a Szegedi Vadasparkban

2015. szeptember 3., csütörtök
Rákosi Vipera Nap és látogatói rekord a Szegedi Vadasparkban
selyemmajom_vadaspark

Fotópályázat-nyertest hirdetett, látogatói rekordot döntött és vipera-napot szervezett a Szegedi Vadaspark.

A Szegedi Vadaspark közleménye a következőképp fogalmaz: "A Tessloff-Babilon Kiadó és a Zoofotó Kft. által támogatott fotópályázatunk nyári fordulójában sajnos most kevesebb volt a jelentkező. Közülük is volt, aki nem a kiírásnak megfelelő témát választotta. Tony nyertes képe ettől függetlenül is szép lett, így megérdemelten nyerte el a két cég által felajánlott jutalmukat: a kiadó ajándékcsomagját és a fotós cég által biztosított szolgáltatást, a képeinek nagyméretű előhívását. Selyemmajmot fotózni ugyanis nem könnyű feladat. Rendkívül gyors, sosem nyugvó állatok, ráadásul ijedősek is. A kihívást növeli, hogy a látogatók csak kifutójuk hálóján keresztül tudják fényképezni őket, mindezek tudatában értékeljük nagyra Tony pályaművét. Rövidesen következik az őszi forduló, amire reméljük többen jelentkeznek, mint a most záruló fordulóra. Azt ígérjük, hogy az új téma még izgalmasabb lesz!

Soha még ennyien nem voltunk este a Vadasparkban

Bár a hosszan tartó rendkívüli forróság, majd a hosszú hétvége kellemetlenül hűvös, csapadékos időjárása kevésbé kedvezett az állatkertek meglátogatására augusztusban, az előzetesen érdeklődők száma alapján sok látogatót vártunk az utolsó nyár esti programunkon. Azonban, mi is meglepődtünk, hogy végül milyen sokan választották a Vadasparkot a vakáció utolsó péntekén. Összesen 1448 látogató sétált az állatkerti éjszakában, és kereste fel az egyes látványetetési helyszíneket – ami rekordot jelent az esti programjaink történetében. Látnivalóból volt elég, hiszen a szokottnál is több állat esti vacsoráját készítettük elő. Aktívak voltak a ravasz és kitartó rozsomákok, a tigrisek bemutatták hatalmas erejüket, a jaguár az ügyességét fitogtatta, a hiénákat pedig ismét sikerült kacagásra bírnunk, míg a törpe víziló békésen falatozta esti vegetáriánus lakomáját. A borjúfókák esti tornája után következett a fő attrakció, az oroszlánok már ismerősként üdvözölték a feltámasztott műzebrát, és nem is teketóriáztak annyit a bemutatkozással, egyből a földre vitték zsákmányukat. Ismét képet kaphattunk arról, hogy az állatkerti nagymacskák sem szelíd kiscicák, az ösztöneik és hatalmas erejük igazi csúcsragadozókká teszik őket.

ragadozok_ejszakaja_vadaspark_oroszlan

Bízunk benne, hogy sokak tetszését elnyerte az éjszakai program. Idén már csak egyszer lehet az esti sötétben is felkeresni a Vadasparkot, egy szintén izgalmasnak ígérkező rendezvényen, október 31-én, Halloween alkalmából.

Rákosi Vipera Nap szeptember 5-én

Már hagyomány, hogy minden év szeptemberének első szombatja hazánk legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napja. A Rákosi Vipera Napon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei és önkéntesei több magyar állatkertben, így a Szegedi Vadaspark is várják a látogatókat 2015. szeptember 5-én 10.00-16.00 óráig egy-egy viperás standdal. Az érdeklődök többek között megtudhatják, hogy mik azok a könnyen azonosítható morfológiai jegyek, amelyek alapján megkülönböztethetjük a viperákat az ártalmatlan siklóktól, illetve megismerkedhetnek eme ritka fajunk megvédésére tett erőfeszítésekkel is. Szegeden nemcsak kiadványokon és fényképeken keresztül találkozhatnak a látogatók a rákosi viperával, hanem élőben is megtekinthetik őket az európai részlegen kialakított szabadtéri terráriumban, amelynek kialakítása és növényzete a természetes élőhelyüket idézi. Sőt, 11.00-kor a Halpern Bálint, a Rákosi vipera LIFE-program vezetője közelebbről is bemutatja a ritka kígyókat, amelyek etetésére is sor kerül. A világon harmadik állatkertként mutatja be ezeket a veszélyeztetett kígyókat a Szegedi Vadaspark, amelyek nem csak veszélyeztetettségük okán méltók a nagy figyelemre. A rendezvényen a program munkatársai igyekeznek eloszlatni a mérgeskígyókkal kapcsolatos tévhiteket is. A rákosi vipera sem véletlenül szorul rá az emberi segítségre, miután a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, élőhelyeinek eltűnése és a szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a mérgeskígyók éppen olyan fontos részei a hazai faunának, mint más közkedveltebb állatfajok.

SZS20140906_rakosi_vipera_a_vadasparkban_009

Az MME szakemberei és önkéntesei mindent megtesznek a faj stabil populációinak megteremtéséért. A kunadacsi Rákosivipera-védelmi Központban évente több száz vipera születik, az idén már 200, és a 2004-es megnyitása óta, több mint 2100 kisvipera jött világra. A 3-4 éves kort megérő egyedek szabadon engedésével növelik a vadon élő állományok méretét. Erőfeszítéseiket nemzetközi szinten is komolyan elismerik, így 2015-ben ismét Európa legsikeresebb természetvédelmi programja közé választották az MME koordinálásával létrehozott Rákosi vipera védelmi LIFE programot. A természetvédelmi projektek közül az 5 „Best of the Best” (Legjobb a Legjobbak között) közé került a „A Rákosi vipera védelme a Kárpát-medencében” című projekt. Aki a Viperaközpontban szeretné megismerni az ott folyó munkát, az 2015. szeptember 12-én, szombaton kaphat erre lehetőséget, a Viperaközpont őszi Nyílt Napján (találkozó: szeptember 12-én 10.00 órakor, Kunpeszéren, a közért és kocsma előtt; további információk: Péchy Tamás 06-30/940-6712)."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.