Egészség

Pollenhelyzet: allergiás tüneteket okozhat a parlagfű Csongrád megyében

Pollenhelyzet: allergiás tüneteket okozhat a parlagfű Csongrád megyében

2015. szeptember 3., csütörtök
Pollenhelyzet: allergiás tüneteket okozhat a parlagfű Csongrád megyében

A szegedi monitorozó állomáson mért adatok alapján a 35. héten (augusztus 24-30.) térségünkben a parlagfű (Ambrosia) pollenje hétfőn és pénteken magas (73-89 db/m3), a többi napon pedig nagyon magas (127-193 db/m3) szinten volt jelen a légtérben. Allergiás tüneteket már közepes szintű pollenkoncentráció esetén lehet tapasztalni.

Az erősen allergén csalánfélék (Urticaceae) pollenjének mennyisége a közepes (11-72 db/m3) tartományban alakult. A libatopfélék (Chenopodiaceae) virágporának mennyisége kedden elérte a magas (33 db/m3) szintet, a többi napon pedig közepes (16-24 db/m3) koncentrációban fordult elő. Az erősen allergén pázsitfűfélék (Poaceae), útifű (Plantago) és üröm (Artemisia) virágporának mennyisége alacsony. A kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék (Cannabaceae) pollenje alacsony (2-9 db/m3) - közepes (15-26 db/m3) koncentrációban volt jelen a levegőben. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria és a Cladosporium spóraszáma elérte a nagyon magas szintet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.