Egyetem

Pénteken ismét Kutatók Éjszakája - 60 helyszínen, több mint 200 program az SZTE-n

Pénteken ismét Kutatók Éjszakája - 60 helyszínen, több mint 200 program az SZTE-n

2015. szeptember 23., szerda
Pénteken ismét Kutatók Éjszakája - 60 helyszínen, több mint 200 program az SZTE-n

Látványos bemutatók, interaktív játékok, izgalmas előadások - 60 helyszínen, több mint 200 programra várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem a Kutatók Éjszakáján. Szeptember 25-én, pénteken, 10. alkalommal nyílnak meg a tudományos műhelyek.

Szeptember 25-én, pénteken, a Kutatók Éjszakáján máskor nem látogatható különleges helyszínekkel, érdekes kísérletekkel, programokkal várja a Szegedi Tudományegyetem az érdeklődőket. A látogatók kutatókkal találkozhatnak, kipróbálhatják az eszközeiket, megvizsgálhatják találmányaikat, megismerhetik munkájukat. A résztvevő intézmények közül az SZTE-n található az egyik legszínesebb és legváltozatosabb kínálat: 10 egyetemi kar, a csillagvizsgáló és a füvészkert szervezésében, 60 helyszínen, több mint 200 programra várják a látogatókat. Az egyetemi programdömpingből néhányat kiemelve: látványos fényképek készíthetők majd az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén, ahol a résztvevők lézeres mutatópálcákkal és a maguk által mintázott üvegekkel hozhatnak létre különböző fény mintázatokat. A gyógyszerészkutatók mindennapjaiba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők az Árpád téren az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Kabay János Szakkollégium szervezésében. Többek között kiderül, hogy lesz az egyszerű fehér porokból gyógyszer és a látogatók maguk is kipróbálhatják a pirulák elkészítését. Emellett a „A patkányok titkaiba” is bepillantást engednek a kutatók, és megmutatják azt is, hogyan készül a tea, az instant kávé, vagy a liofilezett gyümölcsök. A GYTK kiemelten készül a Kutatók Éjszakájára, hiszen éppen erre a napra esik majd a Gyógyszerész Világnap. Kórbonctan „élőben” – izgalmasnak ígérkezik az SZTE MGK programja. Hódmezővásárhelyen tucatnyi hobbiállattal találkozhatnak a résztvevők, lesz lézeres lövészet és interaktív talajtan is. Csillag partyra várják a látogatókat a Szegedi Csillagvizsgálóban, ahol távcsöves megfigyeléseket is végezhetnek a látogatók. Az SZTE ETSZK-n élő könyvtárból „kölcsönözhetnek” egy beszélgetés erejéig etnikai, vallási kisebbségekhez tartozó, vagy valamilyen fogyatékossággal, szexuális mássággal élő embert. laBORban az igazság! – hívogat az SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszék programja, amelyen azt vizsgálhatják meg, hogy a különböző szőlőkészítmények milyen összetevőket tartalmaznak. És ha már bor, a középkori kocsmák, és a középkori egyetemisták „kapcsolatáról” hallhatnak izgalmas előadást az SZTE BTK-ra látogatók. A Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán, az

SZTE minden programja

és részletes leírása megtalálható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.