Közélet

Online kereskedőket diszkrimináló cégeket bírságolt a GVH

Online kereskedőket diszkrimináló cégeket bírságolt a GVH

2015. szeptember 9., szerda
Online kereskedőket diszkrimináló cégeket bírságolt a GVH

A kontaktlencsék és ápolószerek online kereskedői számára kialakított hátrányos kedvezményrendszer alkalmazása miatt az Alcon Services AG Magyarországi Fióktelepét (CIBA/Alcon) 51,356 millió forint, az Alcon Hungária Gyógyszerkereskedelmi Kft.-t (Alcon Hungária) pedig 52,343 millió forint bírság megfizetésére kötelezte Gazdasági Versenyhivatal (GVH), egyúttal, 60 napos határidővel megtiltotta a jelenleg is alkalmazott, jogsértő feltételeket tartalmazó kedvezményrendszer alkalmazását.

A versenyhivatal szerdai közleménye szerint a GVH megállapította, hogy a CIBA/Alcon 2012 őszén megváltoztatta üzletpolitikáját, és eltérő szerződési feltételeket kötött ki az online kereskedőknek minősített vállalkozásoknak a hagyományosnak tekinthető kereskedőkhöz, az optikai üzletekhez képest. A közlemény szerint az online kereskedőkre szabott kedvezményrendszer szigorúbb és nehezebben teljesíthető, mint a hagyományos kereskedőknek nyújtott kedvezmények rendszere, és a piaci verseny szempontjából hátrányos az online kereskedők számára. A GVH nem fogadta el azt az érvelést, hogy a kontaktlencsék online forgalmazását egészségügyi okokból kell korlátozni, és megerősítette, hogy az ágazati jogszabályok betartatása harmadik felekkel - a forgalmazókkal - nem tartozik a gyártó feladatai közé. Az esetről kiadott közleményében a GVH megerősítette, hogy az internetes kereskedelem növekvő jelentősége miatt egyre nagyobb figyelmet fordít az online üzlettér korlátozásmentes versenykörülményeinek fenntartására. Az európai versenyhatóságok gyakorlatával összhangban a GVH úgynevezett fekete listás, azaz nem mentesíthető versenykorlátozásnak tekinti, ha a gyártó bármilyen konstrukcióban lényegében megtiltja a forgalmazónak egy termék online értékesítését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.