Közélet

Németországban újabb felmérés jelzi Merkel népszerűségének csökkenését

Németországban újabb felmérés jelzi Merkel népszerűségének csökkenését

2015. szeptember 25., péntek
Németországban újabb felmérés jelzi Merkel népszerűségének csökkenését

Újabb felmérés jelzi Angela Merkel népszerűségének csökkenését Németországban: a kancellár támogatottsága csaknem két éve a legalacsonyabb szintre süllyedt a ZDF országos köztelevízió pénteken ismertetett adatai szerint.

A Politbarometer nevű felmérésben a szavazókorú népességet reprezentáló megkérdezettek mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetnek politikusokat.

Angela Merkel

1,9 pontot kapott, amely a legalacsonyabb érték a törvényhozási ciklus kezdete, 2013 ősze óta, és jelentős csökkenés a két hete végzett előző felmérésben regisztrált 2,4 ponthoz képest. A kancellár így már csak a negyedik a politikusok népszerűségi rangsorában Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter,

Frank-Walter Steinmeier

külügyminiszter és a Merkel vezette CDU egyik tekintélyes parlamenti képviselője,

Wolfgang Bosbach

után a - Politbarometer felméréseket a ZDF megbízásából 1977 óta készítő - Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet adatai szerint. Szerdán a Forsa közvélemény-kutató intézet ismertetett Merkel népszerűségének jelentős csökkenését jelző adatokat. A Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megrendelésére készített reprezentatív felmérésben arra a kérdésre, kire szavaznának, ha közvetlen választással lehetne betölteni a kancellári pozíciót, a megkérdezettek 49 százaléka jelölte meg Angela Merkelt, míg egy héttel korábban 52 százalék volt ez az arány. A Politbarometer szerint a németek 73 százaléka ugyan úgy véli, hogy a kancellár általában véve jól dolgozik, de a menekültválságban követett politikájával csak 50 százalék elégedett, és 43 százalék az elégedetlenek aránya. A többség továbbra is úgy gondolja, hogy Németország sikerrel megbirkózik a menekültválsággal, de az így vélekedők aránya a két héttel ezelőtti 62 százalékról 57 százalékra csökkent. Közben 35 százalékról 40 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik szerint Németországot túlterheli a nagyszámú menekült beáramlása. A megkérdezettek 47 százaléka szerint a menekültek százezreinek jelenléte hosszabb távon egyenlő arányban jelent előnyöket és gondokat Németország számára, míg 29 százalék szerint inkább a hátrányok, és 21 százalék szerint inkább az előnyök dominálnak. A szeptember 22. és 24. között végzett felmérésben 1225 embert kérdeztek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.