Közélet

MNB: tovább gyorsult a belföldi átutalások lebonyolítása

MNB: tovább gyorsult a belföldi átutalások lebonyolítása

2015. szeptember 7., hétfő
MNB: tovább gyorsult a belföldi átutalások lebonyolítása

Tovább gyorsult a belföldi átutalások lebonyolítása, sikeresen elindult a bankok közötti átutalások napi 10-szeri feldolgozása a Giro Zrt.-ben hétfőn, amellyel átlagosan 1 óra alatt jutnak el a címzettekhez a napközben benyújtott átutalások - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a tulajdonában álló Giro Zrt. közös közleményben az MTI-vel hétfőn.

A korábban bejelentett menetrendnek megfelelően, zökkenőmentesen, 5-ről 10-re emelkedett a napközbeni fizetéseket feldolgozó rendszer elszámolási ciklusainak száma. Közölték, hogy ezzel együtt módosult a Giro Zrt. által üzemeltetett bankközi klíring rendszer üzemideje is: így reggel az eddiginél egy órával korábban, jellemzően már 8 órára elérhető a címzettek számláin az előző nap késő délután és este, valamint hétvégén indított átutalások összege. Délután pedig fél órával hosszabb ideig, 17 óráig fogadja be a rendszer az átutalási megbízásokat, lehetőséget teremtve arra, hogy a bankok is meghosszabbítsák az ügyfelek számára a megbízások beadási határidejét. A közlemény emlékeztet: a Giro Zrt. 2014 júliusától áll az MNB tulajdonában. A tájékoztatás szerint a tulajdonszerzéssel az MNB elkötelezettségét fejezte ki a pénzforgalom hatékonyságának fejlesztése mellett, amelyet a fizetéseket feldolgozó elszámolásforgalmi rendszer fejlesztésén keresztül tulajdonosként sokkal határozottabban tud befolyásolni. Az MNB pénzforgalmi fejlesztési céljaival összhangban került sor tavaly ősszel a Giro Zrt. stratégiájának megújítására. A megújult stratégiában megfogalmazott célok végrehajtásának egyik lépése a napközbeni elszámolási ciklusok számának jelenlegi emelése és az üzemidő meghosszabbítása. A pénzforgalom gyorsításának rövid távú célja a jelenlegi keretek maximális kihasználásával megvalósult, további fejlődés hosszabb távon az azonnali fizetési rendszer bevezetésével érhető el. Az azonnali fizetési rendszer koncepciójának kidolgozását az MNB a Giro Zrt.-vel szorosan együttműködve megkezdte - írták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.