Közélet

MNB: idén decembertől kerül forgalomba a megújított húszezres

MNB: idén decembertől kerül forgalomba a megújított húszezres

2015. szeptember 25., péntek
MNB: idén decembertől kerül forgalomba a megújított húszezres
Idén decembertõl kerül forgalomba a megújított húszezres

A Magyar Nemzeti Bank 2015. december 14-től hozza forgalomba a megújított húszezer forintos bankjegyeket, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást - mondta Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke pénteken Budapesten, a megújított húszezer forintost bemutató sajtótájékoztatón.

Az alelnök elmondta: jövőre 70 éves lesz a forint, ebből az alkalomból a jegybank rendezvény-sorozatot indít, a korszerűbb bankjegyek elmúlt évben megkezdett kibocsátását 2015-ben a 20 000 forintos címlettel folytatja az MNB. Az új bankjegy péntektől a kibocsátásról szóló rendelettel összhangban törvényes fizetőeszköz lett, ezután, a készpénzes fizetésben résztvevő személyek és az eszközök (pénzfeldolgozó-gépek, ATM-ek, automaták üzemeltetői, pénztárosok) jegybank által támogatott felkészítését követően kerülnek forgalomba - fűzte hozzá.

Gerhardt Ferenc

kiemelte: a régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre, azaz a megújított húszezresekre. Az új 20 000 forintossal kapcsolatos tájékoztató kiadványok, valamint a felmerülő gyakori kérdésekre adott válaszok az MNB honlapján (www.mnb.hu) a Bankjegy és érme menüpont alatt érhetők el - tette hozzá.

Pataki Tibor

, az MNB készpénz-logisztikai igazgatója elmondta: a bankjegyek papírjának és kivitelezésének munkálatait a Diósgyőri Papírgyár Zrt. és a Pénzjegynyomda végezte. A 2014-2018 között zajló bankjegycsere teljes költsége mintegy 15 milliárd forint, ennek hozzávetőleg 60 százalékába került volna az, ha a bankjegyeket nem újítják meg, azaz a régi húszezreseket a kopások miatt új, de azonos kivitelűekkel váltják fel. Kérdésekre a jegybanki igazgató elmondta: a megújítás részeként a korábbi tízezer forintosok 60-70 százalékát már lecserélték a megújított tízezresekre. Az MTI kérdésére elmondta: tavaly összesen 1972 darab hamisított bankjegyet találtak az országban, értékben a hamisított bankjegyekkel okozott kár mintegy 25 millió forintot ért el.

Jön, jön, jön! December közepétől új húszezres kerül forgalomba! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=574251

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 25.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.