Közélet

Mennyi az annyi Szegednek? - Haág Zalán a migráció kezelésének költségeit firtatja

Mennyi az annyi Szegednek? - Haág Zalán a migráció kezelésének költségeit firtatja

2015. szeptember 23., szerda
Mennyi az annyi Szegednek? - Haág Zalán a migráció kezelésének költségeit firtatja
kdnp_sajtaj01kf

Szeged városának eddig mennyibe került a migrációs helyzet kezelése? – erre kíváncsi KDNP-frakció, melynek vezetője, Haág Zalán interpellációt nyújtott be Botka László MSZP-s polgármesterhez.

„Tételesen hány forintba került a 2015. évben eddig a bevándorlás kapcsán keletkezett többletfeladat ellátása Szeged önkormányzatának, illetve az önkormányzati cégeknek, és ezt a plusz anyagi terhet milyen forrásból sikerült biztosítani?” – teszi fel a kérdést

Haág Zalán

, a közgyűlés KDNP-frakciójának Botka Lászlónak címzett interpellációjában. A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett, Szegedet is érintette a hazánkat és Európát sújtó bevándorlási hullám, a legnagyobb anyagi terhet az anyagi, infrastrukturális és személyi feltételek biztosítása terén az államnak és állami szerveknek, illetve – a klinikák működtetése révén – a Szegedi Tudományegyetemnek kellett viselnie. „Az újkori népvándorlás terheit végeredményben természetesen a magyar, benne a szegedi lakosság viseli” – fogalmaz Haág. Mint írja,

Botka László

MSZP-s polgármester utasította a szegedi önkormányzati társaságok vezetőit, hogy támogassák a városban megforduló, átutazó, vagy épp letáborozó migránsokat.

(A MigSzol Szeged csoport részére többek között faházat biztosítottak az Indóház téren, mobil WC-ket állítottak fel és a szemét elszállításáról gondoskodtak. – a szerk.)

A KDNP-frakcióvezetője interpellációjában megjegyzi, hogy egyéb költségek is felmerültek ezeken felül a bevándorlók megjelenése kapcsán, hiszen önkormányzati cégekre hárult a szemét elszállítása, a terület fertőtlenítése, és például a közterület-felügyelők esetleges plusz feladatai. Ezért kíváncsi Haág Zalán arra, hogy Szeged városának eddig mennyibe is került a migránshelyzet kezelése.

A jogi bizottság szeptember 21-i ülésén

a Fidesz-L.É.T.-es

Póda Jenő

és

Rózsavölgyi József

is szerette volna megtudni, hogy Szeged, illetve a városi cégek mennyit költöttek eddig a migrációs helyzet kezelésére, mely kérdésre

Szentgyörgyi Pál

alpolgármester azt válaszolta, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. nem igényelt pluszforrásokat a migráció miatt megnövekedett feladatainak ellátásához.

Botka hónapokig el sem ismerte, hogy Szegedet érinti a migráció

Mint ismeretes, Szeged szocialista polgármestere alig-alig szólalt meg az illegális migráció kapcsán. Júniusban

Botka azt nyilatkozta a Népszabadságnak

, hogy a város lakosságát egyáltalán nem zavarták a menekültek, nem is találkoztak velük az utcákon, hiszen a migránsoknak nem célországuk Magyarország.

A június 26-i közgyűlésen

is tartotta véleményét, nevezetesen, hogy semmilyen konfliktust nem okoz a migráció, egyetlen bűncselekmény sem köthető hozzájuk Szeged városában.

bevandorlok07kf

Közösségi oldalán a civilek munkáját elismerte 1-2 posztban, konkrétan a migrációval kapcsolatos véleményét először augusztus 25-én osztotta meg követőivel. Akkor már elismerte, hogy a menekülthullám egész Európa számára óriási kihívás, majd megismételte, hogy nálunk egyetlen migráns sem akar letelepedni, csak átvonulnak az országon néhány óra alatt, kárt,veszélyt és bajt nem okoztak. Ezen felül közös európai, nemzetközi megoldást sürgetett.Legutóbb pedig

úgy fogalmazott Botka

a 14 rendőr megsérülésével is járó

röszkei régi határátkelőnél történt zavargások

kapcsán, „előállították ezt a nagyszerű TV-filmet, amit megnézhettünk a televízióban, gondolom

Andy Vajna

rendezte”. A pénteki közgyűlésen – amennyiben Botka László érdemben válaszol Haág Zalán KDNP-s frakcióvezető interpellációjára – megtudhatjuk, hogy Szeged városa mennyit költött ezen feladatokra.

Szeged városának eddig mennyibe került a migrációs helyzet kezelése? - a KDNP-s Haág Zalán interpellációt nyújtott be Botka László MSZP-s polgármesterhez. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=573270

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 23.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.