Közélet

Megtörtént a magyar Gripenek első bevetése a balti légtérben

Megtörtént a magyar Gripenek első bevetése a balti légtérben

2015. szeptember 3., csütörtök
Megtörtént a magyar Gripenek első bevetése a balti légtérben

Első bevetésként készültségi ellenőrző repülést hajtottak végre a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei a Balti légtérben Litvánia felett csütörtökön - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

A két Gripen a mintegy 150 méter magasan, nagyjából 500 kilométer/órás sebességgel elvégzett feladatát követően egy úgynevezett áthúzást is végrehajtott Vilnius felett. A magyar kontingens augusztus 31-én Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében a norvég, valamint az olasz légierőtől vette át a feladatot a litvániai Siauliai Légi Bázison. A négy magyar Gripen vadászgép mellett a német légierő négy Eurofighter vadászgépe az észtországi légi bázisról biztosítja Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét a NATO Balti Légtérrendészeti Feladat (Baltic Air Policing - BAP) keretében. A gépeket szeptember 1. óta riaszthatják. Az állomány az év végéig Alfa (éles), illetve Tango kódnévvel jelölt gyakorló riasztásokat is kaphat. A HM azt írta: az elmúlt időszakban a résztvevő NATO országok tapasztalatai alapján a szövetséges vadászrepülőket rendszeresen riasztották a balti országok felett különböző jellegű légtérsértések miatt. A HM a közleményben kiemelte, a Magyar Honvédség Gripenjei a balti légtérrendészeti feladatok ellátása alatt a magyar, illetve a szlovén légtér védelmét is folyamatosan biztosítják. Magyarország a mostani feladat végrehajtását követően, a NATO terveknek megfelelően 2019-ben májustól augusztusig látja majd el újra a három balti ország légterének védelmét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.