Közélet

Mártélyra is begördült az egészségügyi szűrőbusz + FOTÓK

Mártélyra is begördült az egészségügyi szűrőbusz + FOTÓK

2015. szeptember 4., péntek
Mártélyra is begördült az egészségügyi szűrőbusz + FOTÓK
egy_lepes_az_egeszsegert_martely18_gs

Folytatódik az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja”, csütörtökön Mártély lakosait várták átfogó szűrővizsgálatra és tanácsadásra.

csongrad_megye_egeszsegfejlesztes_logo01

"A projekt célja, hogy az egészségügyi centrumoktól távoli településeken élők is éppúgy esélyt kapjanak az átfogó vizsgálatokra, mint a nagyvárosok lakói. Úgy tapasztaljuk, az érdeklődők nagyon hálásak ezért a kezdeményezésért, hiszen a hétköznapokban nem jutnak el például hallás- és látásvizsgálatokra, vagy csak sok heti előjegyzés után. A roadshow állomásain alkalmanként a Vasútegészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. 3-4 orvosa és szakasszisztenseik végzik a szűrővizsgálatokat, a betegek pedig nyitástól számítva szinte egész nap jönnek" - vázolta fel portálunk kérdésére

Berecz Zsuzsanna

, a vasútegészségügyi szolgáltató orvosigazgatója, milyen fogadtatásban részesült Mártélyon az Egy lépés az egészségünkért program. A Csongrád megye 21 települését érintő komplex programban az orvosok tetőtől talpig átvizsgálják a szűrésre váró érdeklődőket. A mártélyi Faluházban, valamint az épület előtti téren felállított buszban lehetőség nyílt többek között vérvételre, hallás-, látás-, UH-, EKG-vizsgálatok elvégzésére, koleszterin- és vércukorszintmérésre, valamint diétás és mozgásterápiás tanácsadásra egyaránt. Az orvosigazgatótól megtudtuk, kimondottan nagy az érdeklődés az ingyenes egészség- és állapotfelmérés iránt, naponta akár 50-80 ember is felkeresi őket a kihelyezett "rendelőben". "A helyi koordinátorok segédkeztek abban, hogy informálják a lakosságot a szűrőprogram időpontjáról. Úgy vettük észre, a hétvégi szűrésekkel inkább a fiatalabb, aktív dolgozói korosztályt tudjuk megszólítani, hétköznap pedig a 40-60 év közöttiek fordulnak hozzánk" - folytatta Berecz Zsuzsanna.

egy_lepes_az_egeszsegert_martely12_gs

Az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” mártélyi megállóján még az 1300 fős község védőnője is részt vett. Ezúttal nem ő végezte a vizsgálatokat, állapotfelmérésre jött.

Csatlós Renáta

szerint nagyon fontos, hogy a fiatalok is éljenek az ingyenes szűrés lehetőségével, hiszen minél korábban fedeznek fel valamilyen rendellenességet, annál biztosabb a gyógyulás. Személyesen is kivette részét a csütörtöki szűrőnap beharangozásából: szóróanyagokat osztott a helyi iskolában, óvodában, többedmagával plakátolt a buszmegállókban, védőnőként pedig pácienseit is tájékoztatta. Mint mondta, minden vizsgálati ponton végigjár, mert semmit sem tart fontosabbnak saját egészségénél. A vizsgálatokat minden esetben anamnézis felvétel előzi meg, itt az asszisztensek kikérdezik, milyen betegségeik vannak az érdeklődőknek, ez alapján kiderül, az állomás mely rendelőasztalaihoz érdemes fordulniuk további vizsgálatért. Cél, hogy kiszűrjék az ismeretlen betegségeket. Az orvosigazgató hozzátette, kollégái örömmel mondtak igent a kezdeményezésre, sokan szabadidejükben vállalták a feladatot.

egy_lepes_az_egeszsegert_martely08_gs

Szűcs Imréné

nagyon hálás, amiért a szűrőprogram Mártélyba is elért. Az unokájától hallott a komplex egészségfelmérés lehetőségéről, s mivel rendszeresen él az ilyen alkalmakkal, most is részt vett egy csontsűrűség, valamint egy ultrahang vizsgálaton. Előbbi igen jó eredménnyel zárult, amit Szűcs Imréné annak tud be, gyakran jár időseknek rendezett tornára és szívesen dolgozik a kertben is.

A roadshow további állomásai:

Szeptember 5., szombat, Derekegyház (8-15 óra között) Szeptember 6., vasárnap, Zákányszék (8-15 óra között) Szeptember 10., csütörtök, Szikács Szeptember 11., péntek, Baks Szeptember 12., szombat, Ópusztaszer Szeptember 13., vasárnap, Balástya Szeptember 24., csütörtök, Székkutas Szeptember 25., péntek, Eperjes Szeptember 26., szombat, Ruzsa Szeptember 27., vasárnap, Nagytőke Ne felejtsenek el TAJ-kártyát vinni magukkal!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.