Közélet

Lázár: az agráriumból élők számát növelné támogatáspolitikájával a kormány

Lázár: az agráriumból élők számát növelné támogatáspolitikájával a kormány

2015. szeptember 11., péntek
Lázár: az agráriumból élők számát növelné támogatáspolitikájával a kormány

Támogatáspolitikájával a kormány növelné az agráriumból élők számát - jelentette ki Lázár János pénteken Makón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője a Makói Nemzetközi Hagyma- és Gasztronómiai Fesztivál keretében rendezett mezőgazdasági fórumon a következő időszak legfontosabb kérdésének nevezte, hogy a vidéken lakók miként tudnak boldogulni, kapnak-e munkalehetőséget, és képesek lesznek-e azon a helyen leélni az életüket, ahova születtek. Hangsúlyozta, a kérdés megoldásához elengedhetetlen az agráriumból élők számának növelése. Az élethivatásszerűen a mezőgazdaságból élők száma jelenleg alig 200 ezerre tehető, ezt közelíteni kellene a 25-30 évvel ezelőtti 500 ezres számhoz. A vidékfejlesztési források legfontosabb célja a kiegészítő és a főállású jövedelmek növelése - tette hozzá

Lázár János

. A politikus rámutatott, ha nem növekszik a mezőgazdaság eltartóképessége, a vidék folyamatos leépülésével, elszegényedésével, elvándorlással kell számolni. Kijelentette: a demográfiai kihívásokra adott válaszképpen nem a járulékfizetők számát szeretnék növelni - bevándorláspolitikával vagy betelepítéssel -, hanem a nemzeti közösséget akarják erősíteni. Inkább a gyermekeinknek szeretnénk több lehetőséget biztosítani, minthogy bárkit, aki nem itt született, ide kössünk, ehhez a világhoz - fogalmazott a miniszter.

Kis Miklós Zsolt

agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár bejelentette, a legfontosabb beruházási támogatásokat még az idén meghirdetik. Elsőként az agrár-környezetgazdálkodási program 176,3 milliárd forintos keretére nyújthatók be pályázatok, várhatóan november 1-jétől. A politikus előadásában kifejtette, a Makó térségében meghatározó ágazatra, a kertészetre 72 milliárd forintos keretet különítettek el a 2014-2020 uniós költségvetési ciklusban, emellett az öntözésfejlesztésből és a jégvédelmi rendszer kialakításából is jut az ágazatnak. Az 50 százalékos támogatási intenzitás további 10 százalékkal növelhető kollektív pályázok vagy fiatal gazdák esetében. A támogatási célok között szerepelnek az új építéssel járó beruházások, az eszközbeszerzés vagy az energiahatékonyság növelése - tudatta Kis Miklós Zsolt. A közvetett támogatási formák között az államtitkár megemlítette a minőségrendszerekhez való csatlakozás megkönnyítését, a termelői csoportok létrehozásának és a működésének elősegítését, valamint az éghajlatváltozás hatásainak csökkentését célzó beruházások részbeni finanszírozását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.