Gazdaság

Kissé csökkent az adásvételek száma az ingatlanpiacon augusztusban

Kissé csökkent az adásvételek száma az ingatlanpiacon augusztusban

2015. szeptember 15., kedd
Kissé csökkent az adásvételek száma az ingatlanpiacon augusztusban

Az adásvételek száma a hazai ingatlanpiacon augusztusban volt legalacsonyabb az elmúlt hat hónapban, de ez a kisebb csökkenés szezonális jellegű - közölte saját adatain alapuló becslését a Duna House (DH) ingatlan franchise hálózat kedden az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint augusztusban kissé meghaladta a tranzakciók száma a 11 ezret, a korábbi hónapokban viszont 12 ezer körül, illetve fölötte volt. Ugyanakkor tavaly augusztusban 23 százalékkal alacsonyabb forgalmat becsültek, két éve pedig alig haladta meg a 7000-et az ebben a hónapban eladott ingatlanok száma. A DH szerint az idei első nyolc hónapban csaknem 92 ezer ingatlan cserélt tulajdonost, ami már most meghaladja több válság utáni év teljes forgalmát. Tavaly ugyanebben az időszakban 64 ezer körüli tranzakciót becsült a cég, ami 44 százalékkal alacsonyabb forgalmat jelentett. A Duna House által közvetített ingatlanok adatai alapján augusztusban Kelet-Magyarországon a paneleket 134, a téglaépítésű lakásokat 165 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták. Az ország nyugati felén a panelt 142, a téglalakást 212 ezerért vették. A főváros budai oldalán 264, Pesten 270 ezer forintot fizettek a vásárlók a panelek négyzetméteréért, a téglaépítésű lakásokat pedig Budán 395, Pesten 279, a belvárosban pedig átlagosan 475 ezerért vették. Augusztusban magas volt a befektetők aránya a fővárosban, a választ adók 45 százaléka indokolta ezzel a vásárlást. Vidéken 20 százalékos volt a befektetési célból vásárlók aránya - közölte a DH.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.