Írjon nekünk

Sport

Kettesfogathajtó-vb – Lázár Vilmos és a magyar csapat is megvédte címét (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

fogathajto_vilagbajnoksag_bajnokavatas72kf

Lázár Vilmos, továbbá a Lázár Zoltánnal és ifj. Dobrovitz Józseffel kiegészülő csapat is megvédte címét a Fábiánsebestyénben rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon.

A Magyar Lovassport Szövetség elnökeként is dolgozó hajtó magabiztos, több mint hatpontos előnnyel vezetett testvére, Lázár Zoltán előtt a zárószámot megelőzően, s mivel egyetlen, három hibapontot érő verőhibája volt a vasárnapi akadályhajtásban, megszerezte pályafutása 10. és 11. vb-aranyérmét. Lázár Vilmos mögött az immár nyolcszoros világbajnok fivér lett az ezüstérmes, harmadikként pedig az olasz színekben versenyző Jozsef Dibak zárt. Csapatban Magyarország biztosan őrizte meg tetemes előnyét Olaszország és Németország előtt.

Az hamar kiderült, hogy Fintha Gábor hasonlóan nehéz pályát jelölt ki, mint két éve a szlovákiai Kistapolcsányban, ahol egyetlen hajtó sem tudott szintidőn belül és verőhiba nélkül hajtani. A fordított sorrendben rajtoló versenyzők fogatukkal sorra verték le a labdákat a bóják tetejéről (három hibapont), de sokak a háromperces limitidőtől is elmaradtak (másodpercenként 0,5 hibapont). Ezúttal ketten jártak igazán közel a hibátlan akadályhajtáshoz: a román Eduard Bartha és az olasz Dibak, akik tökéletesen szlalomoztak a kapuk között, de egy picit még ők is elmaradtak a szintidőtől. Utóbbi, aki két szám után hatodik volt, kiváló teljesítményével dobogóesélyessé lépett elő.

A magyar csapatból elsőként ifj. Dobrovitz hajtott a pályára, ő egy labdát vert le és kissé lassú tempóban teljesítette a pályát. Bár így Dibak megelőzte, utána viszont a szintén olasz Claudio Fumagalli kétszer rontott és még lassabb volt, azaz a magyar hajtó megtartotta negyedik pozícióját. Lázár Zoltán utolsó előttiként úgy vághatott neki az akadályhajtásnak, hogy ha “nem rendezi át a pályát”, akkor Magyarország biztosan aranyérmes csapatban. Márpedig a fiatalabb Lázár fivér a tőle megszokott kiváló produkciót nyújtotta, hibátlanul vette az akadályokat, így csak az időtúllépésért kapott 3,10 hibapontot. Ez a hajtás a magyar csapatnak az aranyérmet jelentette, Lázár Vilmosnak pedig azt, hogy akár három verőhibája is lehet ahhoz, hogy megtartsa első helyét öccsével szemben. A 48 éves hajtó igazolta klasszisát, a húszból csak a 17-es kapunál hibázott, időtúllépése nem volt, így 1999, 2001, 2007 és 2013 után ötödször nyert egyéniben.

Aranyérem-eső Fábiánsebestyénben

Csapatban és egyéni összetettben is magyar győzelemmel zárult a fábiánsebestyéni 16. Kettesfogathajtó Világbajnokság, melyet 2015. szeptember 9. és 13. között rendeztek meg a Kinizsi Parkban. Lázár Vilmos megszerezte 11. világbajnoki címét, hazai közönség előtt ünnepelhetett a hetedik Magyarországon rendezett fogathajtó világbajnokságon.

Több ezer néző előtt hirdettek eredményt vasárnap délután Fábiánsebestyénben, ahol a magyarok hazai sikernek örülhettek. Az összetett csapatversenyt a magyar válogatott nyerte meg, Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, ifj. Dobrovitz József kiváló teljesítményével. Másodikként az olasz csapat zárt, míg a harmadik helyen a németek fejezték be a világbajnokságot.

Az egyéni összetett versenyben szintén magyar sikerrel zárult a világverseny. Ismét világbajnoki címet nyert Lázár Vilmos (160,12), megelőzve testvérét az ezüstérmes Lázár Zoltánt (166,25), és a harmadik helyen végző, olasz színekben induló Dibák Józsefet (166,86), és a negyedik helyezett ifj. Dobrovtiz Józsefet.

Akadályhajtásban is eredményt hirdettek vasárnap. A versenyszámot Bartha Eduard (ROU) nyerte a Kinizsi Parkban, második helyen Dibák József végzett (ITA), míg a harmadik helyezett Lázár Vilmos lett.

A világbajnoki cím védője, az immár 11-szeres világbajnok Lázár Vilmos a díjátadó ünnepség után elmondta, sikerében három dolog játszott jelentős szerepet. Egyrészt az, hogy kiváló lovakat hajthatott a világversenyen, másrészt, hogy a fogata felkészítésében mindig támaszkodhatott fivérére, Lázár Zoltánra, aki részt vesz a lovak trenírozásában, harmadrészt pedig a hazai pályának, a kiváló fábiánsebestyéni szervezésnek és a rendkívül lelkes közönségnek.

A rendezvényen részt vevő és több díjat is átadó Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztérium minisztere újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, örül annak, hogy Magyarországon egyre nagyobb teret nyer a lovassport és a lovas sportturisztika, mely az elmúlt tíz évben jelentősen fejlődött. A nemzetközi színvonalon megrendezett fábiánsebestyéni világbajnokság példát jelent a hasonló rendezvények számára. Közoktatásért felelős miniszterként kiemelte, azokon a területeken, ahol elérhető közelségben van a lovassport, ott meg kell adni a lehetőséget arra, hogy minél több gyerek bekapcsolódjon ebbe a Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező sportágba és kultúrába.

A végeredmény:
egyéni:
1. Lázár Vilmos 160,12 hibapont
2. Lázár Zoltán 166,25
3. Jozsef Dibak 166,86
4. ifj. Dobrovitz József 169,26
…23. ifj. Simon József 197,85
…30. Osztertág Kristóf 200,95
…32. Kákonyi Norbert 203,80
…36. Galambos Nándor 206,79

csapat:
1. Magyarország (Lázár V., Lázár Z., ifj. Dobrovitz) 322,47 hibapont
2. Olaszország (Claudio Fumagalli, Dibak, Francesco Aletti Montano) 340,29
3. Németország (Sebastian Warneck, Anna Sandmann, Arndt Lörcher) 357,41

Lázár Vilmos, továbbá a Lázár Zoltánnal és ifj. Dobrovitz Józseffel kiegészülő csapat is megvédte címét a Fábiánsebestyé…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 13.

Kommentek

Sport

Újra edzésbe álltak a PC Trade Szeged játékosai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nyáron változott a csapat kerete és a kispadon is váltás történt.

Tovább olvasom

Sport

Végső búcsú a Felső Tisza-parti Stadiontól

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Focival és mécsesgyújtással búcsúztatták a SZEOL-pályát.

Tovább olvasom

Egyetem

Hat bronzérmet nyertek a szegedi sárkányhajósok az Eb-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

A moszkvai versenyeznek 10 és 20 fős hajókban versenyeztek a résztvevők.

Tovább olvasom

Aktuál