Közélet

Kamatmentes lakáscélú hitellel, újszülött-támogatással csábít Algyő + FOTÓK

Kamatmentes lakáscélú hitellel, újszülött-támogatással csábít Algyő + FOTÓK

2015. szeptember 10., csütörtök
Kamatmentes lakáscélú hitellel, újszülött-támogatással csábít Algyő + FOTÓK
kozmeghallgatas01kf

Fontos szempont Algyőn, hogy megtartsák a fiatalokat, és egyben újabb párok költözzenek a településre, akik segítségével fenntartható a nagyközség lakosságszáma. A házasságot, a lakásvásárlást és a gyermekvállalást is ösztönözni kívánják.

A szerda esti algyői közmeghallgatáson három témára helyeződött a hangsúly, azonban a helyiek más ügyekkel kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphattak. Az esemény első részében az újszülött gyermekek és a házasulandók támogatása került terítékre, majd a későbbiekben a fiatalok lakáshoz jutását segítő rendelettervezetről szólt a diskurzus. A példamutató programokra összesen ötvenmillió forintot szánnak. „Mindkét támogatásra már elkülönítettük a költségvetésből a szükséges összeget, s mostanra sikerült eljutni odáig, hogy le tudtunk tenni egy rendelettervezetet” – hangsúlyozta

Molnár Áron

, Algyő polgármestere, aki bízik benne, hogy valóban segítséget nyújtanak a felvázolt lehetőségek.

Százezer forint minden újszülött után

kozmeghallgatas04kf

A település vezetője hangsúlyozta, hogy nem új keletű az újszülött gyermekek támogatása, hiszen az állam is ezt teszi a babakötvényekkel. „Célunk Algyő demográfiai mutatóinak javítása, szeretnénk, ha ide jönnének a fiatalok, illetve a nagyközség képes lenne megtartani az itteni fiatalokat. Olyan párokra van szükség, akik kettő vagy annál több gyermeket vállalnak” – mondta Molnár Áron, aki évi 40-45 gyermekkel számol. Sikerként mutatta be, hogy az algyői iskola gyermeklétszáma pár év alatt 280-ról 400 főre nőtt, s rámutatott, sok szülő éppen az óvoda, az iskola színvonala miatt költözött ide. A támogatásra azok a kisgyermekkel rendelkező szülök a jogosultak, akik közül legalább az egyikük 12 hónapot Algyőn élt, és a gyermekét saját háztartásában neveli. Fontos, hogy a gyermeket a megszületésekor algyői lakcímre kell nyilvántartásba venni. A vissza nem térítendő támogatás összege százezer forint, amelyet készpénzben, egy összegben fizetnek ki, ikrek esetén arányosan, gyermekenként számolva. A kérelem benyújtására hat hónap áll rendelkezésre a születés után, gyám és örökbefogadó szülők esetében a gyermek egyéves kora a határ. A támogatást fel lehet használni a kicsi ellátására, lakhatásával kapcsolatos kiadásokra, Kincstár Start állampapírra, vagy fenntartásos számlára lehet helyezni. A családsegítő segítségével később igazolható, hogy mire költötték az összeget, valóban kifestették-e a gyermek szobáját… Az újszülöttek kérdésköre után egy másik témára, a házasulandókra tért át Molnár Áron. Korábban nagyon sokan jöttek Algyőre házasodási szándékkal, ezek egy része azonban komolytalan volt. Ezen esetek elharapózása miatt bevezették, hogy tizenötezer forintot kell fizetniük a házasságkötésre jelentkezőknek. Azonban a polgármester továbbra is meg kívánja őrizni az algyőiek számára a ceremónia ingyenességét, így nekik tizenötezer forint támogatás jár, ami kiváltja az előbb említett költségeket. „A rendelettervezet egy nappal a határidő előtt készült el, s az illetékes bizottság sem látta. Nem egy személynek, hanem a bizottságnak kellett volna megalkotni a dokumentumot” – vélekedett a polgármester, aki végül a polgármesteri hivatal munkatársaival dolgoztatta ki a rendelettervezetet. Úgy vélekedett, tanulópénz az eset, hamarabb lett volna kész, ha ott csinálják a kezdetektől fogva.

kozmeghallgatas08kf

A kritizált bizottság elnöke,

Gonda János

képviselő, korábbi alpolgármester hangsúlyozta, hogy kiemelt az ügy a demográfiai kérdés, elemi kötelezettség a bölcsőde, óvoda, iskola feltöltése algyői gyerekekkel. A demográfiai csúcs 2003 és 2005 között volt, ekkor 56-57 gyermek született, ez azonban tavalyra 32-re csökkent. A Jogi, Ügyrendi és Humán Bizottság kapta a feladatot, hogy öntse formába az egészet. Kitért rá, hogy szándékaik szerint össze akarták hangolni a július elsejével életbe lépő CSOK-kal (Családok Otthonteremtési Kedvezménye - a szerk.) döntéseiket, ezért húzódott el a munka. A polgármester azzal reagált a felszólalásra, hogy a született gyermekek száma irreálisan magas volt 2003 környékén, most viszont irreálisan alacsony, ezért számol 40-45 csecsemővel. Egy hozzászóló szerint érdemes lenne kétszázezer forintot adni gyermekenként, mert a település megteheti, valamint szerinte a házasulandóknak is magasabb összeget kellene adni. Molnár Áron az előbbit tárgyalásra alkalmasnak tartotta, az utóbbinál viszont azt hangsúlyozta, hogy inkább díjelengedésről, mintsem támogatásról van szó.

Ötmillió forintos kamatmentes hitel, nem csak lakásvásárlásra

Miután lezárult az első blokk, került elő az újabb téma, a fiatalok első lakáshoz jutásának támogatása. A CSOK-hoz hasonlóan negyven év alatti párok vehetik igénybe vagy olyan szülök, akik gyermeket egyedül nevelnek. Legalább 24 hónap Algyőn tartózkodáshoz kötik, a maximális jövedelemhatár 142 500 forint, azaz a mindenkori öregségi nyugdíjminimum ötszöröse. „Lényeges, hogy a kérelmező és házastársa nem rendelkezhet ingatlannal, mivel el akarjuk kerülni az üzletszerű házépítést” – hangsúlyozta a polgármester.

kozmeghallgatas05kf

A maximum ötmillió forintos, tízéves lejáratú kamatmentes hitelt költhetik első ingatlan vásárlására, építésére, lakóingatlan bővítésére, energetikai felújításokra és pénzintézeti lakáscélú kölcsöntartozások csökkentésére. Amennyiben a támogatott szerződést szeg, egy összegben történő visszatérítésre kötelezik, illetve végső esetben a bejegyzett jelzálogjogot érvényesíti az önkormányzat. Fontos, hogy a támogatás egy alkalommal vehető igénybe, s közeli hozzátartozótól nem vásárolható ingatlan. „Amennyiben a keret elfogy, nem adható ki több támogatás” – mondta Molnár Áron, de hozzátette, ezen még alakíthatnak. „A jelen rendelet indirekt módon segíti a gyermekvállalást” – vette át a szót Gonda János a polgármestertől. „Összefügg a CSOK-kal, a fiatalok számára biztosítja az önerőt. Sok használt, eladó ingatlan van Algyőn, ami alkalmas erre” – mondta a képviselő, s rámutatott, az összeg megegyezik a harmincezer fős Makó támogatási összegével. Gonda szerint kimondatlan cél önmagunk reprodukálása, ugyanis Algyőn évente 60-70 hal meg. Újból előkerült az első tervezet kérdése, ahol még 45 év szerepelt felső korhatárként, igaz, tudja, hogy a CSOK-nál ugyanez 40. „Gonda Jánossal mi mindig máshogyan emlékezünk a dolgokra” – válaszolt a polgármester. „Egy különböző betűtípusokkal összeollózott dokumentum került elénk, ezért nem fogadtuk el” – folytatta Molnár Áron, aki újból Gonda és nem a bizottság munkájának nevezte a javaslatot. „A testület bölcsen tette, hogy visszaadta a bizottságnak a képviselő munkáját, s végül a hivatal által kidolgozott rendelettervezet válaszolt a kihívásokra” – vélekedett a polgármester.

kozmeghallgatas15kf

„Kérem, hogy támogassák mindkét rendeletet, s javaslom, hogy nézzék meg, korábban milyen tapasztalatok gyűltek össze a lakáscélú támogatások visszafizetéséről” – tanácsolta

Némethné Vida Zsuzsanna

, aki korábban szintén alpolgármesteri tisztséget töltött be. Hangsúlyozta, hogy óriási munkája lesz a hivatalnak, hogy tényleg a rászorulók és az arra érdemesek kapják a támogatást, akik egyben vissza is fizetik a közösség pénzét. Kár vitázni szerinte, a döntések az algyői közgyűlés közös sikerei.

Járda és termálkút

Az egyéb megtárgyalandó ügyeknél előkerült a járdák kérdése, amelyek „mindig a napos oldalon épülnek”

Karasz Béla

szerint. Molnár Áron válaszában hangsúlyozta, hogy a nagyobb forgalmú utcák az elsődlegesek, s ezeken a helyeken mindkét oldalt meg akarják csinálni. A polgármester elmondta, hogy termálkút ügyéről zárt ülésen tárgyaltak, de nem vették át, azaz a problémát még nem sikerült megoldani, de hamarosan igyekeznek pontot tenni a dolog végére. Amíg nem javítható a termálkút, addig a fürdő, az iskola, a sportközpont téli ellátása továbbra is csak gáz segítségével oldható meg, a termálvíz csak kiegészítő funkcióval bírhat.

A házasságot, a lakásvásárlást és a gyermekvállalást is ösztönözni kívánják Algyőn - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=568020

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 10.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.