Közélet

Ismét Magyar Értékek Napja a fővárosban

Ismét Magyar Értékek Napja a fővárosban

2015. szeptember 11., péntek
Ismét Magyar Értékek Napja a fővárosban

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségével közösen rendezi meg szeptember 12-én a II. Magyar Értékek Napját Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren. A sokszínű magyar kultúra örömünnepére első ízben – hagyományteremtő céllal – 2013. szeptember 14-én került sor, mérföldköveként és jelképeként annak a fontos, értékőrző-értékfeltáró szakmai folyamatnak is, mely a közösségi művelődés területén a hungarikum-törvény elfogadásával kezdődött meg.

A nagyszabású, értékorientált esemény példaértékű ágazati összefogás eredményeként valósul meg, a Kárpát-haza szellemi és tárgyi kulturális örökségének legjavát vonultatva fel a magyarság szimbolikus jelentőségű helyszínén. Az egész napos, több száz fellépőt és közreműködőt bevonó program célja, hogy felhívja a figyelmet a hazánkban fellelhető értékek sokszínűségére, azok megőrzésének és továbbadásának felelősségére. 9.30-tól 18 óráig a téren folyó szabadtéri eseményeké a főszerep: a téren felállított pavilonokban Magyarország 19 megyéje, valamint a határon túli magyarság szervezetei mutatják meg nemzeti kultúránk kincseit, hagyományait, tárgykultúráját és a térség emblematikus kulturális értékeit. Szellemi örökségünk méltó reprezentálása a felállított színpadon a kiemelkedő eredményt elért hazai és határon túli amatőr művészeti csoportok bemutatóival is kiegészül. A Magyar Értékek Napját egy új programelem, a terményáldás teszi még emlékezetesebbé: az eseményen minden megye egy-egy jellegzetes terményét ökumenikus szertartás keretében áldják meg. Az eseményen ismét kiállítják és bemutatják a Magyar Értékek Vándortérképét és Vándorkódexét. A szimbólum értékű kódex és a térkép 2013-ban a Magyar Értékek Napjáról indult országjáró útjára. Az elmúlt hónapokban a térképen kézlenyomatukat hagyták mindazok, akik számára az értékek jelentik a közösség egységének és erejének alapját. A gyermekek számára a Magyar Értékek és Hungarikumok játszóháza kínál színvonalas szórakozást óriási szabadtéri játékokkal, ismeretterjesztő foglalkozással. A 18 órakor kezdődő ünnepi szentmisét követően a programot Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész és a Mária Rádió kórusverseny ezüst minősítésével és különdíjával bíró Hunyadi Véndiák Kórus közös hangversenye zárja a Szent István Bazilikában. A II. Magyar Értékek Napján Csongrád megye értékeiből megjelenik többek között a szentesi feketekerámia, a hódmezővásárhelyi szőrhímzés és kerámia, a szegedi papucs, a szegedi fűszerpaprika. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot honfoglalás kori viseletbe öltözött munkatársak képviselik, a Magyar Agár Hagyományőrség agarász bemutatót tart és még számos tárgy és kiadvány képviseli megyénk értékeinek sokszínűségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.