Közélet

Sátortábor épült a röszkei gyűjtőpontnál, sokan éjszakáztak a szabadban + FOTÓK

Sátortábor épült a röszkei gyűjtőpontnál, sokan éjszakáztak a szabadban + FOTÓK

2015. szeptember 7., hétfő
Sátortábor épült a röszkei gyűjtőpontnál, sokan éjszakáztak a szabadban + FOTÓK
migransok_kitores_autopalya09_gs

Lázongtak a migránsok a gyűjtőpontnál, az M5-ös autópályára több százan törtek ki hétfőn. Ismét sokan éjszakáztak a szabadban, sátortábor épült Röszkénél.

Kedd

07.45: Majd' két és félezren jöttek tegnap

Csongrád megye déli részén hétfőn 2471 határsértőt – köztük 660 gyermeket – tartóztattak fel a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve –

tájékoztatta

a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-t.

Hétfő

23.00: Visszaindultak a buszok Röszkére

Az M1 tudósítója szerint a rendőrség hangosbeszélő és tolmács segítségével azt mondta a migránsoknak, hogy bűncselekményt követnek el, ha az autópályán aludnának, és ezért ki is utasíthatják őket, ezzel győzték meg a 150 fős csoport tagjait, hogy szálljanak fel a buszokra. A rendőrök erőszak alkalmazása nélkül felterelték az embereket és visszaszállították őket a röszkei gyűjtőpontra. Rendőri felvezetéssel az összes busz elindult vissza a röszkei táborhoz. A menekültek nagyjából 15 km-re jutottak az autópályán, amit Petőfiszállás és Röszke között zárt le a rendőrség.

21.48: Néhányan visszaindulnak, a többiek továbbra is Budapest felé tartanak

A rendőrök felszólításának - a tudósító szerint - csak körülbelül tucatnyi menedékkérő tett eleget, ők felszálltak az egyik buszra, amely elindult velük visszafelé. A többiek - körülbelül 130 ember - viszont tovább halad a főváros felé.

21.25: Helyszínen a készenléti rendőrség

Közben megérkeztek a készenléti rendőrség munkatársai a vonulókhoz, és azt kérték tőlük, hogy várják meg a buszokat, amelyekkel elszállítják őket regisztrációs központba. A rendőrök angolul figyelmeztették a menekülteket, hogy a fővárosig körülbelül három napig tart az út, de a migránsok egy részét ez nem érdekli, és azt bizonygatják, hogy akkor is elmennek odáig. A hangulat egyébként nyugodt, az emberek kezdenek kifáradni, eddig kétszer álltak meg pihenni.

21.10: Ismét gyűlik a tömeg

Ismét megálltak a migránsok az M5-ös autópályán, ahová két busz is érkezett. Azon tanakodnak, hogy vajon felszálljanak-e a járműre. Nincs információ arról, hogy merre indulna a busz. Korábban is küldtek egyébként már a határsértők után buszt, ám a helyszínen lévő rendőr nem tudta meggyőzni az embereket, hogy szálljanak fel. A tudósítónak azt mondták, hogy kitartanak, Budapestre szeretnének eljutni. Időközben ismét gyűlik a tömeg a röszkei ideiglenes gyűjtőpontnál, ahol jelenleg 250-300 fő lehet jelen. A hideg idő miatt egyre türelmetlenebbek az emberek. Napközben civilek sátrakat, matracokat és takarókat vittek a helyszínre, továbbá vizet és élelmet is. Orvos is van a helyszínen, aki a földön látja el a betegeket. A gyerekek közül többen megfáztak az elmúlt napokban, és vannak, akik a síneken bukdácsolva sérültek meg, vagyis a kezükön vagy a lábukon vannak sebek. Az M5-ös autópályáról egyébként a 114-es kihajtónál terelik le az autókat a sztrádáról, onnan nem engedik tovább a forgalmat.

20.35:

Még mindig nem sikerült meggyőzni a gyaloglókat

A koromsötétben már csak a televíziósok kísérik a menetet. Az M1 híradója szerint mintegy 150 fő gyalogolhat Budapest felé a lezárt autópályán, erős rendőri kísérettel, számos rendőrautó és egy helikopter is észlelhető. A migránsok csoportjában több a kisgyerek. A rendőrök többször próbálták jobb belátásra bírni vezetőiket, de egyelőre nem tudták meggyőzni ezt a kis csoportot, hogy térjen vissza Röszkére. A 150 fős menekültcsoport pihenés nélkül megy tovább az M5-ösön, néha énekelnek, skandálnak is. Segítők nincsenek velük, egy kisbuszból kaptak élelmet és takarókat. Közben a közmédia bejelentette, a mai napon Orbán Viktor kormányfő és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter előre be nem jelentett módon megtekintette az épülő határzárat Mórahalomnál. Találkoztak az ott dolgozó katonákkal és rendőrökkel is.

20.25: Lezárt autópálya, visszaterelt menekültek

Még mindig zárva az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldala a 113-as km-nél, a 146-os km-nél és a 165-ös km-nél - közölte az Útinform, hozzátéve: a forgalmat az 5-ös főútra tereli a rendőrség. Időközben az autópályán elszakadt menekültcsoportot javarészt már visszakísérték a rendőrök a röszkei menekülttábor elé.

20.15: Már Kiskunfélegyházánál is terelik a forgalmat

Kiskunfélegyháznál terelik le a forgalmat az M5-ös autópályáról a hatóságok, hogy ne legyen még komolyabb fennakadás a közlekedésben. A domaszéki lehajtónál nem sikerült leterelni a migránsokat az autópályáról. Munkatársunk szerint a rendőrök munkáját az is nehezíti, hogy a bevándorlók menete két kilométer hosszúra nyúlik, sok a kisgyerekes család, a legkisebbektől a nyolc éves gyerekig lehet látni családoknál. Tudósítónk szerint sokan átugráltak az autópálya korlátján, nem tudni, hova tartanak.

19.45:

A domaszéki leterelés egész egyszerűen nem sikerült, a több száz migráns halad tovább a vaksötétben, a rendőrök nem tudták őket megállítani, hiába voltak legalább 50-en. Kicsit azért kopik a tömeg, többen megléptek a kerítésen át, az embercsempészek várhatták őket.

migransok_kitores_autopalya12_gs

19.35:

A menet most kb. 500 méterre van a lehajtótól, ahol sok rendőr várja őket. A menetet 4 rendőrautó kíséri, mintegy 20 rendőr gyalogol a sok száz migránssal.

19.20: Biztosra megy a rendőrség

Rendkívüli a készültség a Domaszéki úton, páncélba öltözött rendőrök a helyszínen. A domaszéki lehajtónál a rendőrök most még leterelik a forgalmat, és ide tartanak a migránsok is (még egy kilométerre lehetnek), itt próbálják majd meg őket jobb belátásra bírni, azaz rávenni, térjenek vissza a röszkei regisztrációs pontokra.

19.10:

Buszokra várva

Most mintegy 6 kilométerre van a tömeg a következő autópálya-lehajtótól. A HírTV tudósítójától többen is kérdezték, hogy jön-e értük busz, vagyis arra számítanak, hogy akárcsak a Keletiből útra kelőkért, értük is küldenek buszokat. Mások arról érdeklődnek, hol lehetne vonatra szállni, illetve tudnának-e taxit szerezni. Egy állapotos nő rosszul lett a menetben, egy rendőrautó mellett ül a földön, kapott vizet, és mentőt is hívtak hozzá. Munkatársunk is a helyszínre ért közben. A regisztrációs ponthoz közben lassan érkeznek a migránsok, akik a körforgalomtól végül mégiscsak elindultak. Sokan várakoznak a kerítésen kívül.

19.05: Helikopter is érkezett

Rendőrségi helikoptert is láttunk a régi 5-ösről az autópálya fölött körözni, ahogy ott autózunk az események közvetlen közelében.

18.55: Újabb rendőri erősítés érkezhet

Szegedről további egységek indultak az M5-ösre, rengeteg most már a rendőr, tucatnyi kisbusszal érkeztek, hamarosan leterelhetik a migránsokat az autópályáról. Közben a másik, a nagyobb csoport Röszke II-ben van már, és itt nyugodtnak tűnik a légkör, ezt tapasztalta tudósítónk a helyszínen.

migransok_kitores_autopalya01_gs

18.50: Gyorsan haladnak a migránsok

A menetet elöl három autó kíséri, a csapat végét is rendőr biztosítja, próbálják a leállósávban tartani a migránsokat, de ennek nincs sok jelentősége, mert az autópálya le van zárva. Jelenleg körülbelül 170 kilométerre járnak Budapesttől és gyorsan haladnak, állítólag a következő azaz a domaszéki lehajtónál megpróbálják őket leterelni az autópályáról. Közben a röszkei körforgalomnál maradt több száz személynek egy arab tolmács segítségével sikerült elmagyarázni, hogy menjenek be a regisztrációs táborba, így juthatnak csak tovább majd Németországba, a csoport rendőri kíséret mellett el is indult a körforgalomból az új röszkei befogadóállomásra.

18.38: Húszan kétszázzal szemben

A rendőrök az autópálya teljes szélességben sorfalat álltak, azonban túl kevesen voltak, nem tudták feltartóztatni azt a körülbelül kétszáz migránst, akik gyalogosan Budapest irányába indultak, az egyenruhások továbbengedték a tömeget, húsz rendőr próbálja biztosítani a továbbhaladást

FRISS FOTÓINK LENTEBB!

18.32: Teljesen lezárták az M5-öst

Lezárták a rendőrök az M5-ös autópálya Röszke és Petőfiszállás közötti szakaszát mindkét oldalon. A rendőrök forgalmat kiterelik az autópályáról - adta hírül a police.hu.

18.30: Rendőri erősítés indult Szegedről

Szegedről hatalmas szirénázással indult rendőri erősítés az autópályára.

18.25:

Újra áttörték a kordont a migránsok, megbénulhat az M5-ös

Mégsem jártak sikerrel a rendőrök, a 300-400 fős tömeg áttörte a kordont a 172-es kilométerkőnél, és folytatja tovább útját. "Budapest, Budapest!", ezt skandálják a migránsok, ahogy gyalogolnak tovább Budapest felé. Kevés a rendőr, nem bírnak ennyi határsértővel.

18.22: Megfogták a rendőrök a migránsokat az M5-ösön A 172-es kilométerkőnél sikerült feltartóztatni őket az autópályán, miközben a rendőrök meghatározatlan ideig lezárták a Szerbia felé vezető sávot. Ugyanakkor a migránsok átugrálnak a másik oldalra is, így várható, hogy a Budapest felé vezető szakaszt is le kell zárni - jelenti munkatársunk. 18.20: Lezárt M5-ös Miközben 300-400 migráns indult meg Röszkétől az M5-ös autópályán Budapest irányába, a rendőrök feljebb leállították a szembejövő forgalmat - helyszíni sajtóinformáció. 18.15: Migránsok szembe a forgalommal 300-400 fő megy szembe a forgalommal Szeged, illetve Budapest irányába továbbra is - jelenti a SZEGEDma.hu helyszíni tudósítója. Úgy véljük, a többi 700 főt sem lesz egyszerű a körforgalomnál tartani, hisz kevés a rendőr a helyszínen. Továbbra is egyértelmű, erősítésre lenne szükség. 18.05: 300 migráns tart az M5-ös autópálya felé A SZEGEDma.hu tudósítója szerint 300 határsértő futott el az autópálya felé a körforgalomtól, ahol áttörték a rendőrsorfalt, a többi 700 főt megkísérlik feltartóztatni a rendőrök könnygázzal, gumibotokkal. Először rossz irányba indultak el a szökevény migránsok, a rendőrség le tudta zárni Budapest irányába a felhajtót, viszont a 300 határsértőnek végül sikerült őket kikerülve a Belgrád irányába tartó oldalon feljutni az autópályára. Aztán rájöttek, hogy hibás az irány, és a csoport eleje már megy Budapest felé, szembe a forgalommal. Hamarosan lezárhatják az autópályát, ha nem sikerül őket leterelni. Szükség lenne rendőri erősítésre. 18.00: Az autópálya felé menekültek a bevándorlók Áttörték a rendőrsorfalat Röszkénél menedékkérők - jelentette az MTI helyszíni tudósítója hétfő délután. A tudósító azt látta, hogy a majdnem ezer migráns kijutott a röszkei gyűjtőpontról, miután áttörtek a rendőri élőkordonon. Előtte azt skandálták, hogy "Freedom, Freedom", vagyis "szabadság, szabadság". A rendőrök nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt, nem vetettek be könnygázt, sem pedig gumibotot - tette hozzá. A tömeg elindult az M5-ös autópálya irányába, ami körülbelül félórányira van a gyűjtőponttól. A tömegben nagyon sok a kisgyermekes család.
migransok_kitores_autopalya21_gs
17.30: Gyalog indultak a két hangárba A Dugonyi útnál Szeged irányába 300 türelmetlen migráns tört ki az imént a sínek mentén, ezt megfékezték a rendőrök, viszont azt sikerült ezzel az akcióval elérni, hogy a gyűjtőponton tartózkodó körülbelül 1000 fő elindult a két röszkei hangárba gyalog, nem várnak a buszokra... Szerbia felől pedig már látható, hogy közeledik a komoly utánpótlás. 17.15: Az illegális bevándorlók Németországba indultak volna tovább Röszke külterületén, a Dugonyi úton lévő gyűjtőponton szeptember 7-én többször is megpróbálták az illegális bevándorlók kivonni magukat a rendőri intézkedés alól. Reggel, valamint a déli órákban a bevándorlók mintegy 300 fős csoportja kísérelt meg távozni a gyűjtőpontról. Ezeket a kísérleteket a helyszínen lévő rendőri erők megakadályozták. A bevándorlók elmondásuk szerint Németországba indultak volna, nem akarták megvárni, hogy a rendőrök az idegenrendészeti előállítókba vigyék őket, majd ott ujjlenyomatot vegyenek tőlük - adta hírül a police.hu. Az esetek során a rendőrök kényszerítő eszközt nem alkalmaztak, személyi sérülés nem történt. Jelenleg körülbelül 500 fő illegális bevándorló tartózkodik a Dugonyi úti gyűjtőponton, a rendőrök tolmácsok segítségével tájékoztatják őket a hivatalos eljárás menetéről. Élelmet és ivóvizet folyamatosan biztosítanak számukra. A rendőrség tervezett ütemben szállítja el a gyűjtőpontról az illegális bevándorlókat, a helyszínen a szükséges erőkkel és eszközökkel fenntartja a közrendet. 16.20: Tuzson: szeptember 15-ével szigorúbb szabályok lépnek életbe Szeptember 15-ével a jelenleginél sokkal szigorúbb szabályok lépnek életbe, “nem lesz olyan egyszerű” átlépni a magyar határt – jelentette ki Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője hétfőn Röszkén. A kormánypárti politikus a röszkei átkelő mellett, a határzárnál tartott sajtótájékoztatón elmondta, a hónap közepétől a határhoz csatlakozva gyűjtőpontokat, befogadóállomásokat alakítanak ki, ahol gyorsított eljárásban elbírálják a kérelmeket, és döntenek arról, hogy valakinek vissza kell fordulnia vagy menedékesként beléphet az Európai Unióba. 13.40: Migránsok egy csoportja ismét megpróbálta elhagyni röszkei gyűjtőpontot Nem sokkal hétfő dél után mintegy kétszáz migráns ismét el akarta hagyni a röszkei Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontot - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A csoportnak sikerült áttörnie a rendőrök sorfalát, de a vasúti sínek előtt meg tudták állítani őket. A rendőrökkel szembeszálló migránsok között voltak olyan férfiak, akik a gyereküket maguk előtt tartva mentek neki a sorfalnak. A csoportot, amelyet többségében afgán férfiak alkotnak, a rendőrök leültették a földre, és tolmács segítségével próbálják együttműködésre bírni őket. A tolmács elmondta nekik, hogy ha ellenszegülnek, bűncselekményt követnek el, büntetett előélettel pedig nincs esélyük arra, hogy eljussanak Nyugat-Európába. A bevándorlók mindeközben a "No camp" és a "Freedom" jelszavakat skandálják, valamint műanyag palackokat és konzervdobozokat dobálnak a rendőrök felé. 13.30: Ülősztrájkba kezdtek Egy nagyjából 100-150 fős csoport - afgán hangadókkal az élen - ülősztrájkba kezdett az úton a vasúti átjáró közelében. Ugyan a rendőrök több nyelven is igyekeznek őket jobb belátásra bírni, a bevándorlók egyelőre nem tágítanak, miközben teljesen megbénítják a forgalmat, így például a többi migráns buszos elszállítását is. 13.10: Két-háromszázan törtek ki megint a gyűjtőponton A vasúti sín előtt ismét teljes az útzár, mert két-háromszáz migráns áttört a rendőri sorfalon, megindult a küzdelem a rendőrök és a bevándorlók között. 12.00: 1500-2000 migráns lépheti át a határt még napnyugta előtt A HírTV helyszíni bejelentkezésében elhangzott, folyamatosan érkeznek a menekültek a röszkei gyűjtőtáborba, mostanra már 50-100 fős csoportokban lépik át a határt a vasúti sínek mentén. A létesítményből eddig körülbelül egy tucat busszal szállítottak el migránsokat különböző menekülttáborokba. Az egyes buszok érkezésekor rendre tülekedés alakul ki, de a készenléti rendőrség ugyanakkor igyekszik azokat felültetni elsőként, akik már tegnap éjszaka óta a táborban tartózkodnak, illetve a kisgyerekes családokat. Külföldi televíziós stábok információi szerint nagyjából 1500-2000 migráns várakozik még Horgosnál. Ők sötétedés előtt még átjönnek majd a határon, hogy a hideg éjszakát már a gyűjtőtáborban tölthessék. 11.20: Özönlenek a migránsok Kisebb tülekedések továbbra is jellemzőek Röszkén, az illegális bevándorlók nehezen viselik a regisztrációt, és hogy várniuk kell a sorukra. Az előbb mentő szállított el agyhártyagyulladás gyanújával egy gyereket. Elképesztő tömeg jön folyamatosan a határon napközben is, olyan áradat, mely korábban csak estefelé volt megfigyelhető. Rendkívül komoly a rendőri jelenlét is ennek megfelelően - jelenti a SZEGEDma.hu helyszíni tudósítója. Hétfőn egyébként a kora hajnali órák óta több mint ötezren érkeztek Szerbiába Macedóniából, és újabb óriási migránshullámra lehet számítani az elkövetkező napokban a macedón-szerb határon. Ez az eddig legnagyobb emberáradat, néhány óra leforgása alatt ilyen sokan még nem érkeztek a nyugat-balkáni országba. Huszonnégy óra alatt eddig a legtöbben augusztus 23-án léptek be Szerbiába Macedóniából, akkor több mint hétezer migráns lépte át a határt, hétfőn várhatóan ennél többen érkeznek. Ez az áradat akár már kedden elérheti a magyar határt, Röszkét. 10.45: Migránsok egy csoportja megpróbálta elhagyni a röszkei gyűjtőpontot Migránsok egy csoportja megpróbálta elhagyni a Röszke külterületén, a Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontot hétfő délelőtt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Miközben megpróbálták őket visszatartani, az elsősorban férfiakból álló csoport tagjai többször nekiindultak a rendőröknek, de nem kellett testi kényszert alkalmazni, gumibotot vagy könnygázt használniuk. A feltehetően főként afgán férfiakból álló csoport tagjai a "Freedom!" (Szabadság!) és "No camp!" (Tábor nem!) jelszavakat kiáltozták. A gyűjtőponton mintegy ötszáz ember töltötte az éjszakát, amelyet a hidegre fordult idő miatt sátrakban és tüzeket gyújtva próbálták átvészelni. A rendőrség buszokkal viszi el a migránsokat az idegenrendészeti előállítóba, de a határsértők folyamatosan érkeznek az egy kilométerre lévő zöldhatárról a Horgos-Szeged vasútvonal mentén. A migránsokat a rendőrség, illetve a helyszínen dolgozó civilek ellátják inni- és ennivalóval, a családokat bébiétellel. Az M1 aktuális csatorna tudósítója Vámosszabadi határából jelentkezve azt mondta, hogy a 14-es úton, Győr felé elindult egy migránscsoport, amelynek tagjait korábban buszokkal vitték oda Röszkéről. Ők be sem mentek a tábor területére, hanem azonnal útnak indultak a győri vasútállomásra. Az úton rendőrök kísérik őket, emiatt fennakadások vannak a közlekedésben - tette hozzá. 10.10: Lecsillapodtak a kedélyek A rendőröknek sikerült a sínek előtt megállítaniuk a tömeget, és visszaterelték őket a gyűjtőponthoz, ahol jelenleg nyugalom van. A HírTV helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy a mintegy 500 fő közül többen már tegnap délután óta a Dugonyi úti gyűjtőpontnál várakoznak, és ezt unták meg. A migránsok zöme nem szeretne táborokba menni, többen azt mondták, hogy van pénzük és szeretnének például Budapest felé továbbindulni. A tudósítónak azt is elmondták, hogy Macedónián és Szerbián keresztül gyors és egyszerű volt a továbbhaladásuk, ezért sem értik, hogy miért kell Magyarországon órákat várakozniuk egy mezőn, illetve, hogy mi szükség van a regisztrálásukra, s az miért ilyen hosszadalmas folyamat. A M1 munkatársa pedig arról számolt be, hogy a helyszínen tartózkodó mintegy félezer ember közül mindössze pár tucatnyian - zömében fiatal, feltehetően afgán férfiak - mentek neki a rendőrsorfalnak, a többség nyugodtan várakozott a gyűjtőpontnál. Az is megfigyelhető a helyszínen, hogy míg az előző napokban inkább csak az esti órákban érkeztek a migránsok vasúti sínek mentén, most már délelőtt 20, 50 fős csoportok érkeznek folyamatosan Szerbia irányából. 9.45: Leterelték a migránsokat az útról Leterelték a menekülteket az úttestről a rendőrök, miközben egy helyszínen lévő rendőrautó hangosbemondójából arab nyelven igyekszenek megnyugtatni a felháborodott tömeget. 9.20: Újra lázonganak a migránsok a gyűjtőpontnál A Dugonyi úti gyűjtőpontnál mintegy kétszáz migráns az úttesten a követeli, hogy engedjék őket tovább, egy "go free" feliratú transzparens is van náluk, illetve azt skandálják, hogy "freedom". Rendőrök állják körbe a lázongókat az úton, egyre több egyenruhás érkezik az ideiglenes gyűjtőpontig. Közben a menetrend szerinti buszjárat vissza is fordult Röszke felé. 7.05: Röszkénél ötszázan éjszakáztak a gyűjtőponton A röszkei gyűjtőpontnál körülbelül ötszáz illegális bevándorló van - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről hétfő reggel. A gyűjtőponton komplett sátortábor alakult ki, tábortüzek égnek a sátrak között, és akinek nem jutott sátor, a földön, pokrócokba és hálózsákokba bugyolálva vészelte át az egyébként nagyon hideg éjszakát. A legtöbben pokrócokat, hálózsákokat kérnek az önkéntesektől, ezek mellett orvosi segítséget, mert sok a lázas kisgyerek az utóbbi időszak hidege miatt, a sátrakból is egyre gyakrabban hallani köhögést. Mióta feljött a nap, ismét érkeznek csoportok a gyűjtőponthoz. A rendőrség folyamatosan viszi a migránsokat a hétvégén megnyitott új és a régi regisztrációs pontra. Az M1 hírfolyamában az M1-es autópálya hegyeshalmi határátkelőjéről jelentkező tudósító azt mondta, az autósor folyamatosan halad, és egyelőre nem tapasztalják a jelét annak, hogy az osztrák fél lezárná a határt. Migránsokat sem láttak az út szélén.

Vasárnap:

21.10: Folyamatosan érkeznek a határsértők Röszkére Vasárnap délután és este folyamatosan érkeztek a határsértők Röszkére a Horgos-Szeged vasútvonal mentén - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A rendőrök a határnál a Dugonyi útra irányítják az embereket. Az itt működő gyűjtőponton vasárnap késő este több száz határsértő várt arra, hogy buszokkal az előző éjszaka megnyitott idegenrendészeti előállítóhelyre szállítsák. A várakozók az egyre hidegebb idő miatt több helyütt tüzet gyújtottak. A határsértők alapvetően nyugodtan várakoztak, akkor alakult ki csak feszültség, amikor buszok érkeztek, amelyekre minél előbb fel akartak szállni. Akadtak olyanok, akik nehezményezték, hogy a rendőrök a járművekre az egy-egy nemzethez tartozókat - az összetűzések elkerülése miatt - külön ültetik fel. A gyűjtőpontnál az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai, magyar és külföldi civilek és segélyszervezetek egész nap élelmet és innivalót, a kisgyerekes családoknak pedig bébiételt is osztottak. Az új idegenrendészeti előállítóhelyen elkezdődik a határsértők regisztrációja: valamennyien egyedi karszalagot kapnak, rögzítik az adataikat, majd továbbszállítják őket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal állomásaira, ahol ujjlenyomatot vesznek tőlük, és elindul a menekültügyi eljárás. A tábor előtt vasárnap este több száz migráns várakozott. Kora estétől a röszkei hangár épületéhez is újra vittek migránsokat. A létesítményt a rendőrség korábban kiürítette és az épületet kitakarították, valamint fertőtlenítették. 20.15: Nem engedték be Magyarországra a migránsokkal teli vonatokat Szerbiából Nem engedett be a MÁV két Szerbiából Magyarországra tartó vonatot vasárnap, mert azok tele voltak migránsokkal; a szerelvényeket a határon megállították - írta közleményében a szerbiai állami vasúttársaság. A tájékoztatás szerint a Belgrádból szombat késő este indult vonatot éjszaka a szabadkai vasútállomásról nem engedték továbbhaladni, mert Magyarország nem akarta fogadni a szerelvényt. A vonat 7:45-ig várt arra, hogy továbbmehessen, akkor viszont végleg törölték az aznapi járatot. A vonaton tartózkodó migránsok Szabadkán maradtak - tájékoztatott a szerbiai vasúttársaság. A vasárnap reggeli Avala nevű vonat a déli órákban várakozott Szabadka határában, hogy folytathassa az utat Budapest és Bécs felé, ám a MÁV nem akarta ezt a járatot sem tovább engedni, így csak azt követően indulhatott tovább - két órás késéssel -, hogy lekapcsolták róla a migránsokkal teli vagonokat. 19.30: Nő a feszültség a gyűjtőpontnál A vasút melletti gyűjtőpontnál körülbelül nyolcszáz határsértő vesztegel tudósítónk szerint, akik az este közeledtével egyre türelmetlenebbek. Mindeközben az ételosztásnál nagy a tülekedés, már a verekedésig is képes fajulni a dolog. 18.10: Az UNHCR folyamatosan segíti az érkezőket Hetek óta dolgoznak a határon, segítik az érkezőket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársai - közölte a szervezet magyarországi szóvivője az MTI-vel vasárnap Röszkén. Simon Ernő a rendőrség röszkei gyűjtőpontján elmondta, elsősorban azokra a menekültekre igyekeznek odafigyelni, akiknek különleges szükségletei vannak, például sürgős orvosi ellátásra szorulnak. A terepen dolgozó munkatársak emellett információval látják el a rendkívüli magyarországi helyzetről a szervezet brüsszeli és genfi központját is. Magyarország aláírója az ENSZ menekültügyi egyezményének és az Európai Unió tagja, így feladata gondoskodni a menekültekről, míg például Jordániában, Törökországban vagy Libanonban maga az UNHCR működtet menekülttáborokat - mondta Simon Ernő. A szervezet abban igyekszik közreműködni, hogy a magyarországi eljárás minél inkább zökkenőmentes legyen, megfeleljen a hazai érdekeknek, és tiszteletben tartsa a menekültek emberi méltóságát - fűzte hozzá. A szóvivő hangsúlyozta, a határok őrizete minden ország joga és kötelessége, de ez nem jelentheti azt, hogy bármilyen akadályt állítanak azok elé, akik menedékkérelmet kívánnak benyújtani. A menekültjog olyan alapvető emberi jog, amelyet az Alaptörvény is rögzít. Garantálni kell azok biztonságát, akik saját országukból, ahol háború dúl, az életveszély elől menekülnek - tette hozzá. A szakember kifejtette, minden egyes kérelmet egyedileg kell elbírálni, bár ez a jelenlegi számok mellett hatalmas feladatot jelent, de - mint mondta: - "saját érdekünkben nincs más megoldás". 15.15: Adomány érkezik Az ideglenes gyűjtőponthoz egy osztrák kisteherautóval adományt hoztak, ami szétosztanak a sorban állók között. Az adományban találni ásványvizet, csokit, kekszet, babpiskótát, üdítőt, pelenkát, bébiételt és ruhát is. Jelen vannak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala, az UNHCR aktivistái is. 14.35: Szeged felé is indulnak A sínektől nem messze lévő ideiglenes gyűjtőponttól mintegy 15-20 migráns beszaladt a kukoricásba, illetve Szeged felé próbálnak indulni a síneken, így a mezőn megerősítették a rendőri jelenlétet, az egyenruhások körbeállták a mezőt. Közben a helyszínen ételt-italt osztanak a bevándorlóknak. Tudósítónk szerint Szerbia felől a sínek mentén több tucatnyian érkeznek folyamatosan.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
14.10: Folyamatosan látják el a határsértőket a speciális mentők Folyamatosan látják el a speciális mentők a határsértőket, akik legtöbbször kiszáradás, kimerültség és megfázás miatt szorulnak ellátásra - közölte Ursinyi Krisztián, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, AMS mentőcsoport vezetője vasárnap Röszkén az MTI-vel. A szakember elmondta, hogy a legtöbben a hosszú gyaloglás után kimerültség, kiszáradás miatt kérik az orvos segítségét, az esős, párás idő beköszöntével azonban egyre gyakoribbak a megfázások és a felső légúti panaszok, főként a gyerekeknél. Szerencsére a vöröskeresztnek és a szamaritánus társaságnak köszönhetően az ellátásukhoz szükséges gyógyszerek rendelkezésre állnak - tette hozzá. Szombaton összesen öt kismamán kellett segíteni, hármuknak a fáradtság miatt voltak hasi görcsei, ők az ellátást követően a helyszínen maradhattak, két terhes nőt azonban hosszabb ideig meg kellett figyelni, egyiküket be is szállították a szegedi klinikára, de az ultrahang-vizsgálatot követően már elengedték - tudatta a mentésvezető. Ursinyi Krisztián kifejtette: az új idegenrendészeti előállítóhelyen lényegesen jobbak a körülmények, külön egészségügyi helyiséget alakítottak ki. A létesítményben rendőrorvos vizsgálja meg a pácienseket és a vöröskereszt önkéntesei is segítik a betegeket, így a speciális mentőknek elsősorban a gyűjtőpontokon, valamint a zöldhatár közvetlen közelében kell ellátniuk az embereket.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
12.45: Csendes a határ Üres a hangár Röszkénél - jelentette helyszíni tudósítónk, a jelenleg a környéken tartózkodó migránsok az új ellátóban vannak, illetve annak kerítésen kívül is feltűnik egy-egy csoport, őket rendőrök őrzik, a hatóságok még mindig jelentős számban képviseltetik magukat. Csend és nyugalom uralkodik a térségben, csak a szétszórt, nagy mennyiségű szemét emlékeztet az elmúlt napok zűrösségére. Egy bevándorlókkal félig teli busz járó motorral vesztegel. 11.00: Kiürítik a röszkei hangárt Elkezdték a röszkei hangár kiürítését, a bérelt épületben és a körülötte felállított sátrakban év eleje óta helyezték el a Csongrád megyében elfogott határsértőket. A rendőrség a határhoz közeli idegenrendészeti előállítóhely kiürítését vasárnap kezdte meg, miután éjszaka megnyitották a néhány méterre álló új tábort - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A létesítményben vasárnap már nem őriztek egyetlen határsértőt sem, a sátrak üresek voltak. Egy mobil illemhelyeket üzemeltető cég munkatársa a vécék fertőtlenítését végezte. A hangár megnyitásáról akkor döntött a rendőrség, amikor az éve elején, az akkor még jellemzően koszovói állampolgárokból álló határsértők száma naponta több száz fölé emelkedett, és a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség épülete szűkössé vált az emberek elhelyezésére. Előbb csak a hangárépületbe kerültek a migránsok, majd ahogy fokozatosan emelkedett a határsértők száma, egyre több sátrat állítottak fel a kerítéssel körbe vett telken. A rendőrök itt kezdték el a határsértők regisztrációját, a migránsokat azonosító karszalaggal látták el, illetve rögzítették a legfontosabb adataikat. Az előállítóhelyen folyamatos volt a határsértők ellátása, enni és innivalót kaptak. Pénteken délelőtt hozzávetőleg háromszáz migráns két hullámban áttörte a létesítmény kerítését és elszaladt az M5-ös autópálya irányába, később valamennyiüket elfogták. Ezt követően lényegében már nem szállítottak ide újabb csoportokat, csak azok kerültek be a létesítménybe, akik önként jelentkeztek. 10.15: Nyugalom van az előállítóban A Hír TV helyszíni tudósítója arról tájékoztatott, hogy jelenleg körülbelül három-négyszázan lehetnek az előállítóban, nyugodt a helyzet, egyelőre semmi nyoma konfliktusnak. Az előállítónak két bejárata van, az egyiken érkeznek a regisztrációóra váró migránsok, a másikin keresztül pedig távoznak a nyilvántartásba vételt követően. 09.10: Megnyílt az új idegenrendészeti előállító Röszkén Megnyílt az új idegenrendészeti előállító Röszkén, a táborba, ahol a regisztráció zajlik, vasárnapra virradó éjszakától folyamatosan kísérik be az elfogott határsértőket - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A Belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint az úgynevezett hangártól néhány száz méterre kialakított tábor építése 38 millió forintba került. A beruházáson, a munkások mellett, elítéltek is dolgoztak, akikre büntetés-végrehajtási őrök felügyeltek.
Illegális bevándorlás - Megnyílt az új idegenrendészeti el
A hétszázszor százötven méteres területet ugyanolyan horganyzott acél oszlopokkal vették körbe, mint amiből az ideiglenes határzár épült, a kerítés tetejére NATO-drótot erősítettek. A 10,5 hektáros területet zúzott kővel szórták le, közvilágítással látták el, és mintegy száz sátrat állítottak fel. A tábor bejáratánál a személyzet számára konténereket helyeztek el, valamint egy mikrohullámú átjátszótornyot is telepítettek. Késő este a regisztráció ellen tiltakozó migránsok közül - megnyugtatásuk érdekében - többet beengedtek körülnézni a táborba. A beszámolójuk szerint a fűtött sátrakban kényelmes ágyak vannak. A rendőrség korábbi közlése szerint ezer ember befogadására alkalmasa a gyűjtőpont. Az utóbbi hetekben Röszke térségében érkezett az országba a legtöbb illegális bevándorló. A déli határszakaszon elkészült ugyanis az ideiglenes határzár gyorstelepítésű drótakadály része. Röszke közelében azonban a magyarországi település és a szerbiai Szabadka között áthalad a vasútvonal, amit kihasználva a migránsok be tudnak lépni az országba. Itt a múlt héten leállították a vasúti közlekedést, mert a migránsok megdobálták a közlekedő vonatot. 07.10: Buszokkal szállítják el a migránsokat a körforgalomtól A rendőrök és rohamrendőrök sikerrel jártak, két buszra szállítják fel a 100 migránst a röszkei körforgalomnál, és a két busz az újonnan megnyílt előállító pontra viszi majd őket, ahol regisztrálják a határsértőket, valamint ételt, italt, meleg takarót is kapnak. úgy tűnik tehát, ezt a kis feszültséggócot egyelőre sikerült felszámolni. 07.00: A körforgalomban éjszakáztak Körülbelül száz menekült éjszakázott Röszke közelében egy körforgalomban - számolt be az M1 Híradó. Őket nem sikerült meggyőzni, hogy térjenek be a befogadó állomásra, ahol orvosi ellátást, ételt és szállást kapnának. A tervük az, hogy reggel az M5-ös mentén elindulnak Budapest felé. Később buszok érkeztek ahhoz a körülbelül 100 menekülthöz, akik Röszke közelében egy körforgalomnál töltötték az éjszakát. Az M1 tudósítása szerint a rendőrség a közeli regisztrációs pontra szeretné bevinni őket, de továbbra sem sikerült megegyezni velük, mert ők Németország felé akarnak továbbmenni. A helyszínen rohamrendőrök is vannak.

Szombat:

23.10: Oldódó helyzet Demonstrációba kezdett szombat este Röszkénél az illegális migránsok egy több száz fős csoportja, de idővel sikerült meggyőzni a többségüket, hogy érdemes beköltözniük a közelben újonnan elkészült idegenrendészeti előállítóhelyre - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A csoport az M5-ös autópálya közelében, egy körforgalmi csomópont közepén táborozott le, és azt kiabálta, hogy nem akar táborba menni. A rendőrség nagy erőkkel, több tucatnyi gépkocsival vonult ki a helyszínre. Atrocitás nem történt. Sok önkéntes is odament, köztük arabul tudók, és végül sikerült meggyőzni a többséget, hogy később, Ausztriában vagy Németországban nem kell tartaniuk hátrányoktól, ha bemennek a menedékhelyre, és regisztráltatják magukat. A szemerkélő esőben először a gyerekes családok, később a férfiak is engedtek az unszolásnak, és a sátrakat lebontva beköltöztek az úgynevezett idegenrendészeti előállítóhelyre. Este 11 órakor az eredeti tömeg kétharmada már távozott a helyszínről, és rendeződni látszott a helyzet. 22.00: Ülősztrájk és patthelyzet Az M1 tudósítója szerint 2-300 menekült „Germany, Germany" skandálással nem volt hajlandó bemenni a röszkei hangárba. A rendőrsorfal állította meg őket, azóta egy 50-60 fős csoport ülősztrájkba kezdett. A hvg.hu szerint a gyűjtőpontnál volt 3-400 migráns, akik egy idő után elunták a várakozást, és gyalog indultak Szeged irányába. A rendőrség feltartóztatta őket, ezután a menekültek egy körforgalomban telepedtek le. Sokan semmiképpen nem akarnak a hangárba menni. 21.30: Összecsaptak a migránsok a rendőrökkel Röszkénél A hangulat jelentősen feszültebb lett a pár órával ezelőttinél Röszkénél, a legnagyobb probléma az, hogy nincsenek tolmácsok a helyszínen, akik meg tudnák nyugtatni a menekülteket a régi 5-ösön a körforgalomnál. A HírTV helyszínen lévő tudósítója elmondta, hogy az egyik „hangadóval” megértették, hogy be kell menniük a migránsoknak az egyik táborba, ahol regisztrálni kell magukat, de ez nem volt hatásos. Sok rendőr van a helyszínen, további probléma, hogy az a hely, ahol a konfliktus kicsúcsosodott, nagyon közel van az M5-ös autópályához. Fél 10-kor a HírTV tudósítója arról számolta be, hogy folyamatosan lökdösődnek a migránsok, a régi 5-ösön lévő körforgalom belseje felé tolják a rendőröket, Szeged felé akarnak indulni. Az egyenruhások próbálják elmagyarázni nekik, hogy be kell menniük a hangárba, hogy regisztrálják őket. „Freedom”, „No camp” jelmondatokat skandálnak, de összecsapás nem történt. Kisebb csoportok – főként kisgyermekes családosok – egyébként elindultak gyalogosan a regisztrációs ponthoz, és folyamatosan érkeznek a rendőrök is a helyszínre. 20.20: Folyamatosan érkeznek Szerbia felől a határsértők Az M1 tudósítója elmondta, hogy az elmúlt két órában is 100-150 fős csoportok érkeztek Röszkénél a sínek mentén, a helyszínen lévő újságírókat is kérdezgetik, hogy mi lesz velük, és hogy mivel jár a regisztrációjuk. Többen a határ szerb oldalán maradtak, és vannak, akik a korábbi migráns-csoportok által hátrahagyott sátrakba húzódnak, a tudósító szerint vélhetően ott töltik az éjszakát. 19.05: Belgrádból szombaton több tucat, migránsokkal teli busz indul a magyar határ felé Belgrádból szombaton a tervek szerint 61 autóbusz indult volna a magyar határhoz közeli Szabadka és Magyarkanizsa felé - közölte Dragan Savic, a belgrádi buszpályaudvar vezetőjének helyettese az MTI tudósítójával. Belgrádból Szabadkára szombaton a tervek szerint 21 menetrend szerinti és 15 rendkívüli járatot indítottak volna, ám eddig két autóbuszra nem volt szükség, éjfélig azonban még indítanak további autóbuszokat. Magyarkanizsára összesen 25 autóbusz indul éjfélig, 7 menetrend szerinti és 18 rendkívüli járat. A menetrenden kívüli járatok száma napról napra, az igényektől függően változik - mondta Dragan Savic. A legtöbb járat 17:45-kor indult el egyszerre, akkor Magyarkanizsára 11 autóbusz, Szabadkára pedig 6 jármű indult, az ezekkel útra kelt migránsok így 20 és 21 óra között már a határ menti településekre érnek. A Közel-Keletről érkező migránsok a belgrádi buszpályaudvar környékén található parkokban várakoznak az autóbuszokra. A parkok sátortáborokká váltak, az éjszakai intenzív esőzés alatt azonban a legtöbb sátor beázott, a migránsok a közeli parkolóházakba húzódtak be, ott azonban nem volt hely mindenki számára, így sokan a szabad ég alatt éjszakáztak. A parkokban sok a kisgyerekes család, a segélyszervezetek becslése szerint több mint húsz két év alatti gyerek van jelenleg is a sátortáborban. Ivica Dacic szerb külügyminiszter szombaton azt közölte, hogy csak az idén több mint 120 ezer migráns vonult át Szerbián. 18.50: Büntetőeljárás indult a rongálók ellen A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint délután a Röszke, Dugonyi úton lévő gyűjtőpont előtt elhaladó menetrend szerinti autóbuszt közlekedésében mintegy 60, az úton ülő illegális bevándorló akadályozta - írja a police.hu. A sofőr lassított, majd megállt. Ekkor több illegális bevándorló kővel dobálta meg a járatot, aminek berepedt a szélvédője. Személyi sérülés nem történt. A Szegedi Rendőrkapitányság csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének gyanúja miatt indított büntetőeljárást az ügyben. 18.30: Migránsok megrongáltak egy menetrend szerinti buszt Röszkén A járművet megállítani próbáló migránsok megrongáltak egy menetrend szerinti buszt Röszkén szombaton délután. Egy a buszon utazó szemtanú az MTI-nek elmondta, a Szegedről Röszkén át Mórahalomra tartó járművet a Dugonyi úti gyűjtőpontnál próbálta megállítani néhány férfi. Egyikük keresztbe feküdt a busz elé, majd amikor az megállt, odaléptek a járműhöz, egyikük ököllel megütötte a szélvédőt. A szélvédő keresztbe végigrepedt, a járművön látható nyomok szerint az üveg tetejét egy kő is eltalálhatta.
Illegális bevándorlás - Migránsok megrongáltak egy menetren
A rendőrség helyszíni szemlét tart az út mellé félreállított járműnél. A következő busz áthaladásakor a rendőrök az út és a várakozó migránsok között sorfalat álltak, egyikük könnygázpalackot is tartott a kezében - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. 16.45: Szabálysértési eljárás indul Gyurcsány és két társa ellen Gyurcsány Ferenc a tiltott határátlépéssel szabálysértést követett el, akárcsak két társa (egyikük Binszki József, a DK szegedi elnök-frakcióvezetője), szabálysértési eljárás indul ellene - mint a sajtónak a helyszínen elmondta, ennek kapcsán lemond mentelmi jogáról. 16.30: Megállították az M5-ösön gyaloglókat Visszaszállították Röszkére az M5-ösön útnak indult migránsokat - számolt be róla az MTI. A rendőrség igazoltatta, majd szombat délután visszaszállította Röszkére azokat a migránsokat, akik a déli órákban gyalog indultak el a főváros felé az M5-ös autópályán - közölte az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója. A csatorna tájékoztatása szerint 60-70 bevándorló vágott neki gyalog a sztrádának. A rendőrök négy órával később ennél kevesebb, 30-35 migránst találtak már csak az autópályán, a többieket ugyanis feltételezhetően embercsempészek szállították tovább - közölték. Az M1 tudósítója beszámolt arról is, hogy a migránsok Szerbiában olyan téves tájékoztatást kapnak, hogy a röszkei állomásról a kormány buszokkal szállítja majd őket tovább az osztrák határig. 16.15: Gyurcsánnyal szemben rendőrök intézkednek Gyurcsány Ferenc visszasétált a síneken Magyarország területére, a rendőrök épp intézkednek vele szemben.
Gyurcsány Ferenc
16.00: Gyurcsány Ferenc migránsokkal találkozott A röszkei gyűjtőponthoz látogatott a szegedi halászléfesztiválról Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A korábbi miniszterelnök a síneknél, az épülő kerítés közelében illegális bevándorlókkal találkozott, és tolmács segítségével tájékoztatta őket a rájuk váró eljárásról. A migránsok kifejtették, félnek a regisztrációtól, az ujjlenyomatvételtől. Gyurcsány elmondta, ennek már Görögországban és Bulgáriában is meg kellett volna történnie, ám az ottani hatóságok valami miatt elmulasztották ezt megtenni. Ezután a DK elnöke tiltott módon átlépett Szerbia területére a vasúti síneken át Horgos felé - erről majd még beszámolunk... „Az ember erősebb, mint a jog ebben az esetben, azt hiszem” – nyilatkozta portálunknak Gyurcsány Ferenc. Elmondta, ha több ezer ember elindul, nem lehet megállítani őket, mert amíg csak öt ember akarja illegálisan átlépni a határt, addig kezelhető a helyzet, de ha naponta kétezren jönnek, azt már nem. Hozzátette, érti a kormány problémájának azt az oldalát, hogy milyen kötelességei vannak hazánknak, másik oldalról viszont szerinte lehetetlen kezelni a több ezres embertömegeket. Gyurcsány szerint fontos, hogy ne keltsünk félelmet a hozzánk érkezőkben, hiszen nem ismerik az eljárásrendet, a regisztrációjuk lényegét, ezért nem mernek bemenni sem a táborokba. „Azt, amit csinálok, nagyon nem szeretem, most ugyanis azt tesszük, hogy bűnözőknek nyilvánítjuk őket, mint ahogy azokat is, akik segítik őket. Én nem vagyok azért bűnöző, mert befogadom őket, szerintem a jog eszközével ezt a helyzetet nem lehet megoldani, csak emberséggel” – fogalmazott. Kitért arra is, hogy idézőjelesen sajnos nem vagyunk abban a helyzetben, hogy hozzánk akarnának jönni, hiszen nálunk sokkal fejlettebb országokba tartanak, rajtunk csak átvonulnak. Az általa befogadottak közül egyetlen szudáni nő mondta azt, hogy Magyarországon maradna, ha itt iskoláztatni tudná gyermekeit és ő is kapna munkát. A politikus - aki a határ magyar oldalán is beszélgetett a migránsokkal - hangsúlyozta, a menekültkérdés megoldásához nemzetközi összefogásra lenne szükség. A kormánynak szövetségeseket kellene keresnie a megoldáshoz, elsősorban Németországgal kellene egyetértésre jutni. 14.25: Elkezdték építeni a kerítést Röszkénél A cölöpözést a büntetés-végrehajtás emberei végzik, a munkálatok szombaton kezdődtek el. Szintén Röszkéhez kapcsolódó hír, hogy újabb rendőrségi gyűjtőpont épült a település közelében. Portálunk információi szerint a létesítményt ma délután már át is adják, ahogy arról lejjebb beszámoltunk, és itt helyezhetik el a jelenleg a síneknél várakozó határsértőket. 14.10: Folyamatosan érkeznek a határsértők Röszkénél Kisebb csoportokban folyamatosan érkeztek a határsértők Röszkénél szombaton délelőtt, egy részük önként besétált a hangárépületnél működő idegenrendészeti előállítóhelyre - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A legtöbben a vasúti sín mentén lépték át illegálisan a magyar-szerb határt, ahol nincs határzár. Onnan a Dugonyi úton keresztül indultak el az 5-ös út és az M5-ös autópálya felé. Az érkezők között voltak, akik szóba elegyedtek az úton cirkáló vagy a benzinkutaknál várakozó embercsempészekkel, akik 600-1000 euró közötti összegért kínáltak egy budapesti fuvart. A határsértők között akadtak olyanok, akik gyalog indultak neki az autópályán a Budapest felé vezető mintegy 170 kilométeres útnak. Egy csoportot dél előtt röviddel a röszkei utáni következő lehajtónál, az 55-ös út csomópontjában tartóztattak föl a rendőrök. A vasúti síneknél kialakított gyűjtőpontnál, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársai látták el információkkal az érkezőket. Ide egy várandós nőhöz mentőt is kellett hívni. 12.30: Délután megnyílik az új tábor is Röszkén A SZEGEDma.hu úgy tudja, a rendőrség ma megnyitja az újabb, ezer fő befogadására alkalmas ideiglenes migránsállomást is Röszkén, melynek előkészítéséről a héten több alkalommal beszámoltunk. Akik most a határ közvetlen közelében, a gyűjtőpontnál várakoznak (mintegy 250 fő), már oda kerülhetnek kora délután. 12.20: Röszkétől 150-200 fő gyalog indult meg az M5-ösön Továbbra is azt figyelhetjük meg a déli határszakaszon, Röszkénél, hogy a zöldhatáron belépők döntő többsége önként bemegy a hangárba, és vár a hatósági intézkedésre, valamint az ellátásra. A migránsok kis részét embercsempészek viszik tovább Nyugat felé, de újdonság, hogy az M1-es autópályán gyaloglók példáját követve 150-200 fő gyalog indult meg Budapest felé az autópályán. 11.30: A röszkei hangárnál egyelőre nyugodt a helyzet Körülnéztünk, mi újság Röszkén, miközben a Keletinél a migránsok megrohamozzák a nemzetközi vonatokat, az M1-esen pedig újabb csoportok gyalogolnak Ausztria felé... Nos, egy szülő nőt vitt el ma délelőtt egy mentő a hangártól, most érkezett egy újabb mentő egy terhes hölgyért, illetve egy busz is a befogadóállomásnál tartózkodik, egy migránsokat szállít majd innen tovább. Egyébiránt egyelőre nyugalom van. A síneknél pedig folyamatosan érkeznek a határsértők a zöldhatáron át, akik gyalog mennek tovább a hangárhoz, mert úgy tudják, hogy buszokkal majd Ausztriába, Németországba viszik őket. Ahogy korábban már írtuk, Szerbia felől a hétvégén akár 8-10 ezer illegális bevándorló érkezhet Röszkére.

Korábban írtuk:

A lángok azt követően csaptak föl, miután a tábort őrző rendőrök váltása reggel 7 óra körül megérkezett a létesítményhez. A tüzet poroltóval néhány perc alatt eloltották. A hangárépület mellett felállított, kordonokkal körbevett sátrakat testpáncélt viselő, sisakos, pajzzsal fölszerelt rendőrök őrzik. A táborban a korábbi napokhoz képest jóval kevesebb migránst helyeztek el, a sátrak többsége üres. Mint azt korábban írtuk, péntek délelőtt előbb kövekkel dobálóztak a migránsok, majd több százan szöktek el az autópálya felé a röszkei hangártól. Délután a rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük a dühöngő bevándorlók ellen. Négy óra körül pedig mintegy 300 migráns Szeged felé indult a vasúti sínek mentén az ideiglenes gyűjtőponttól. Végül Szentmihálynál tartóztatták fel őket. A hírek szerint komoly áradattal kell számolni a hétvégén és a következő napokban is, miután 8-10 ezer migráns érkezett a macedón-szerb határra, akik mind Magyarország felé tartanak.

Több ezer migráns érkezik szombaton Szerbiába

A várakozások szerint szombaton több mint ötezer migráns érkezik Macedóniából Szerbiába. A szerb-macedón határhoz közeli, presevói ideiglenes befogadóközpontban jelenleg mintegy másfél ezren várakoznak arra, hogy elkészüljenek a 72 órás tartózkodást biztosító dokumentumaik - mondta Muci Attila, a magyar közmédia televíziós tudósítója az MTI tudósítójának. A migránsok feszültek, és láthatóan mindenre elszántak, a magyar határzár, illetve a megerősített határvédelem híre sem ijesztette el őket attól, hogy megkíséreljenek átjutni a szerb-magyar zöldhatáron. A befogadóközpont előtt tartózkodókon felül körülbelül ezerre tehető azok száma is, akik az objektumon belül vannak. Kiemelte: az utóbbi három hónapban többször is a helyszínen járt, de ekkora tömeget a kora reggeli órákban még nem tapasztal. Ezen felül a Presevótól mintegy 8 kilométerre található, közvetlenül a határzónában található, két héttel ezelőtt létesített miratovaci sátortáborban is van 2-3 ezer migráns. Az újságíró elmondta: erős rendőri jelenlétre van szükség a településen az intenzív migránshullám miatt. Korábban, amikor sokan gyűltek össze a befogadóközpont környékén, verbális incidensre is sor került - főleg azért, mert a nőket és a gyerekeket, a kisgyerekes családokat soron kívül engedték be a nyilvántartó irodába -, ezért várhatóan a napokban is lehet ilyenre számítani - vélte Muci Attila. Zoran Stankovic, a szerb kormány Presevóért felelős koordinációs testületének elnöke a szerbiai közszolgálati televízió híradójában elmondta: az ideiglenes befogadóközpont tartalékai fogyatkozóban vannak, az élelmiszer is már csak egy-két napra elegendő. Az ott tartózkodóknak ruhára, cipőre és egészségügyi ellátásra is szükségük van. További problémát jelent a felhalmozódott szemét. A migránsok először Görögországból Macedóniába mennek, ahol 72 órán át tartózkodhatnak, onnan pedig Szerbiába, ahol szintén 72 órájuk van arra, hogy továbbmenjenek. Ez idő alatt Presevóból Belgrádba, majd a szerb-magyar határhoz közeli Szabadkára és Magyarkanizsára utaznak, hogy onnan útra kelve kíséreljenek meg átjutni a zöldhatáron. Presevóból a magyar határig autóval 8-9 óra alatt lehet eljutni, autóbuszokkal - ahogyan a migránsok közlekednek - ez az út néhány órával tovább tart. Tehát a szombat reggel érkezett migránsok este már a magyar határon lehetnek. A hivatalos adatok szerint Szerbián több mint 115 ezren haladtak át az év első nyolc hónapjában.
Ismét kitörtek a migránsok Röszkénél - 200-300 illegális bevándorló törte át a rendőri sorfalat. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=565938 Posted by Szegedma Hírportál on2015. szeptember 7.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.