Közélet

Hulladékkezelő rendszer épül ki Délkelet-Alföldön

Hulladékkezelő rendszer épül ki Délkelet-Alföldön

2015. szeptember 2., szerda
Hulladékkezelő rendszer épül ki Délkelet-Alföldön

Délkelet-Alföld 86 települését érintő komplex hulladékgazdálkodási rendszer épül ki az esztendő végére - közölte az MTI.

Az unió és a magyar kormány által támogatott beruházás több mint 15 milliárd forintba kerül - mondta

Dávid Zoltán

, a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (Dareh) létrehozását célzó önkormányzati társulás elnöke szerdán az MTI-nek. Az elnök, aki egyben Orosháza Fidesz-KDNP-s polgármestere is, elmondta: a tagok a saját közigazgatási területükön belül gondoskodnak a települési szilárd hulladék begyűjtéséről. Szerződést kötöttek továbbá a hulladék elhelyezését és ártalmatlanítását célzó hulladékátrakó állomások, hulladékkezelő művek, hulladékválogató létesítmények, hulladékgyűjtő udvarok kialakítására, valamint a nem használt, korszerűtlen hulladéklerakó telepek rekultivációjára. A tervek szerint az esztendő végére megvalósul a térségben a szelektív hulladékgyűjtés, illetve a kommunális és vegyes gyűjtés optimalizálása többi között egy nagy kapacitású hulladékválogató kialakításával. "Maradék hulladék"-gyűjtőket is kihelyeznek, ezekben a konyhai maradékokat, biológiailag lebomló anyagokat gyűjtheti a lakosság. A társulás kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy megelőzze a hulladék keletkezését, ennek módjairól tájékoztatják a lakosságot, és komposztálókat is adnak az embereknek. A fejlesztésnek köszönhetően az anyagában hasznosítható hulladék mennyisége 300 százalékkal nő majd a térségben, lerakással ártalmatlanított hulladék mennyisége pedig 75 százalékkal csökken az önkormányzati társulás elnökének tájékoztatása szerint. A térség nagyobb településein, köztük Gyulán, Szentesen, Szeghalomban, Makón, Vésztőn befejezésükhöz közelednek a munkálatok. Ezekben a városokban például hulladékudvarok, átrakóállomások épülnek, míg Békéscsabán átadás előtt áll egy 120 ezer tonna éves kapacitású hulladékválogató is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.