Közélet

Hencz Péter: Miért nem Hunyadi János Gimnázium?

Hencz Péter: Miért nem Hunyadi János Gimnázium?

2015. szeptember 1., kedd
Hencz Péter: Miért nem Hunyadi János Gimnázium?
Hencz_Peter

Ha már el kell hagyni a méltán híres Ságvári Endre Gimnázium nevéből a névadójáét, miért nem veszi fel Hunyadi János nevét, melyet a nándorfehérvári győzelem 500. évfordulóján, 1956-os forradalom és szabadságharcunk mámoros napjaiban önként vett fel, és csak a szabadságharc leverése után vettek el tőle erőszakkal.

Az iszlám hit fegyveres terjesztését célul kitűző török elleni harc legnagyobb európai hírű hőse akkor

Hunyadi János

volt. Egyszerű sorból származott, de kitűnő katonai és emberi tulajdonságainak köszönhetően bámulatos karriert futott be, az ország leghatalmasabb főura, kormányzója lett. „Jó fegyvernökből a legerősebb vitéz, vitézből a legkiválóbb hadvezér lett.”(Bonfini), aki Európa védőbástyájává tette hazánkat. Szegedet bensőséges kapcsolatok fűzték a Hunyadiakhoz. Hunyadi Jánosnak jelentős birtokai voltak városunk környékén, többször is hosszabb időt töltött városunkban, hasonlóan fiához,

Hunyadi Mátyáshoz

, aki még országgyűlést is tartott a várban. Szeged ezidőtájt az ország egyik legjelentősebb városa, úgyszólván az ország központja volt. Hála a Hunyadiaknak „a szegedi polgár jóléte olyan fokra emelkedett, hogy a boldog idő és a dicső napok emlékezete még századok múlva sem enyészett el.” (Reizner János, Szeged történésze) Cserében a lakosság még a legnehezebb helyzetekben is feltétlen hűséget tanúsított a Hunyadiak iránt. Amikor Hunyadi Jánost már mindenki egyedül hagyta, városunk kitartott mellette. A város polgárainak támogatása nélkül aligha születhetett volna meg a világra szóló nándorfehérvári győzelem. Hunyadi János seregében szép számmal harcoltak szegedi iparosok, diákok, hajósok, halászok. Győzelmük 70 évre megállította a törököt Európa elfoglalásától. A világszerte megkonduló harangok erre emlékeztetnek, mely illő alkalom lehetne a gimnázium jeles diákjainak a múlt dicsőségének megidézésére. Akár szobrát is megkoszorúzhatnák a Nemzeti Emlékcsarnokban. Több mint csodálatos, hogy pont 500 évvel későbbi 1956-os szabadságharcunk hasonló világtörténeti jelentőségű volt, hisz egy világuralomra törő ázsiai despotikus nagyhatalmat állítottunk meg Európa védőbástyájaként. Hunyadi János napjainkban különösen időszerűvé vált, hisz az egész világ borzalommal és ugyanakkor tehetetlenül szemléli a rohamosan terjeszkedő Iszlám Államot, melynek elődjét egymaga Hunyadi János, szegediekkel a serege élén, képes volt megállítani. 1456 és 1956: „Mi szegediek megtettük az első lépést.” Hunyadi János nevének újra felvétele méltó lenne a jeles gimnáziumhoz.

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.