Írjon nekünk

Közélet

Csapdában a senki földjén – hatalmas tömeg tüntetett a régi röszkei határátkelőnél + FOTÓK, HANG

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

migransok_roszkei_hataratkelo_0915_36_gs

Kedd éjféltől életbe lépett a jogi határzár – két ország közé kerülhetnek a migránsok. Megkezdte működését a röszkei tranzitzóna, itt bírálják majd el a menedékkérelmeket. Csongrád és Bács-Kiskun megyére kihirdette a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány. A migránsok mindkét röszkei határátkelőhelynél tüntetésbe kezdtek!

Friss hírek és fotók Röszkéről folyamatosan, percről percre itt a SZEGEDma.hu-n!

Hétfőn a puzzle utolsó darabjai is a helyükre kerültek, így a rendőrség, a honvédség és a fizikai határzár is felkészülten várta a jogi határzár hatályba lépését. A még átjutott migránsokat vonattal szállították Hegyeshalomra, kedd reggel pedig már teljesen üresen kong a röszkei gyűjtőpont. Orbán Viktor miniszterelnök eközben a TV2-nek adott interjújában valószínűsítette, hogy a keddi kormányülésen kihirdetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A tegnapi nap eseményeiről szóló tudósításunk ide kattintva olvasható teljes egészében – fotókkal!

Köszönjük figyelmüket, szerdán folytatjuk!

00.00: Eljött a pihenés ideje
Éjfél körül Horgoson véget ért a tüntetés, mindenki pihenéshez készülődik mindkét határátkelő szerb oldalán – jelentette az M1 és a Hír TV is. Közben Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a helyszínen azt mondta, szerdán egyeztetni fog magyar kollégájával arról, mikor lehet megnyitni a a határátkelőt.

23.00: Még mindig skandálnak a kis átkelőnél
Az M1 hírfolyamában elhangzott, sok kisgyermekes család visszament Magyarkanizsára, az ottani befogadótáborba, nem éjszakázik a kerítés tövében. Még egy ezerfős tömeg továbbra is kitart az autópálya-átkelő szerb oldalán. A kis átkelőnél feszült a helyzet, ott 150-200 migráns követeli a kapunyitást hangos skandálással, de a magyar rendőrök meg sem mozdulnak, nem reagálnak.

22.20: Horvátország felé viszik a migránsokat
Már nem a magyar-szerb, hanem a horvát-szerb határra, Sidbe szállítják Presevóból a menekültek buszokkal a szerbek, írja a Blic.rs. A lap információi szerint a presevói állomáson jelenleg 20 busz várakozik útra készen, Sid és Horvátország felirattal. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a buszokat kik indítják: a szerb állam vagy magánemberek.
A közvetlenül a horvát határ mellett fekvő Sid 500 kilométerre van Presevótól, azaz közelebb, mint a magyar határ. Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter még múlt héten közölte: ideiglenes befogadóközpontot alakítanak ki Siden és más vajdasági településeken.

22.05: A határra látogat a szerb belügyminiszter
Viszonylagos nyugalom van – mondta Horgosról a Hír Tv tudósítója. Ő is beszámolt arról, hogy a migránsok félreértették a mozgolódást a magyar oldalon: az oda érkező buszok műszakváltó rendőröket hoztak. A szerb hatóságok előkerültek, Magyarkanizsára vitték volna vissza a migránsokat, főleg a nőket és gyermekeket, de némi győzködés után letettek erről. Hozzátette: fél tizenegy körül a szerb belügyminiszter a határátkelőhöz látogat. A tévé magyar oldalon álló tudósítója is megerősítette, hogy csillapodtak a kedélyek, de van egy kisebb csoport, akik hangosbeszélővel hergelik egymást. Az M1 tudósítója is azt mondta, van tüntetés, többen átjöttek a másik horgosi átkelőtől ide, ahol látják a magyar oldalt is.

21.55: Álhírek terjednek a migránsok között a határnyitásról
Kedd este többször is elterjedt az M5-ös autópályán fekvő horgosi határátkelőn várakozó migránsok között a hír, hogy megnyitották az egyik átkelőt, ezért nagy számban kezdtek futni az említett létesítmény felé, ahol végül csalódniuk kellett.

A horgosi határra továbbra is buszokkal érkeznek a migránsok, akik a helyzetfelmérés után csatlakoznak a rögtönzött sátortáborban pihenőkhöz, vagy a határt lezáró kapunál tiltakozókhoz. Nem tartható sokáig a jelenlegi állapot, hiszen a határ lezárásával megbénult az egyik legfontosabb Európába vezető útvonal – mondta Varga Tibor, a migránsokat segítő Kelet-Európa Misszió munkatársa. Szerinte, ha ez így folytatódik, azaz egyre több migráns érkezik, a határ pedig zárva marad, akkor katasztrofális helyzet alakulhat ki. Emellett szerinte a gazdaság és a közlekedés szempontjából is súlyos következményei lehetnek annak, ha hosszabb ideig zárva marad a határ. Becslése szerint mintegy kétezer migráns van a sátortáborban. A segélyszervezetek mobilvécéket akarnak felállítani a határátkelő mellett, valamint igyekeznek biztosítani az ivóvízellátást, ezen felül az eddigiekhez hasonlóan a következő napokban is élelemmel látják el a bevándorlókat.

Varga Tibor szerint problémát jelent, hogy a migránsok közül sokan nem is tudják, mi történik velük, miért várakoznak, ezért fontos lenne bővebben tájékoztatni őket. Az információhiány példájaként említette, hogy még mindig a síneken közlekednek, végigmennek a határt lezáró vasúti vagonig, majd a kerítés mellett haladnak tovább, mire a röszkei áteresztő pont szerbiai oldalára érnek. Ez azt jelenti, hogy óriási kerülőket tesznek, mert nincsenek információik arról, hogy milyen változások történtek – fogalmazott a lelkész. A régi horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 nevű átkelőt kedden nemcsak a migránsok, hanem a rendes határforgalom előtt is lezárták. Mladen Mrdalj, a szabadkai határrendészeti központ vezetője ezzel kapcsolatban a helyszínen azt mondta, a lezárás várhatóan 48 órás lesz.

21.50: Hangfelvételen a migránsok skandálása
“Open door!” – hallatszik a helyszínen lévő munkatársunk által készített hangfelvételen a migránsok szűnni nem akaró kántálása, melynek minősége sajnos nem kifogástalan, mivel a sajtó munkatársai még mindig nem közelíthetik meg a határzárat.

21.35: Horvátország felé viszik a szerb hatóságok a migránsokat
Megerősítették az ideiglenes kordonokat Horgoson, a migránsok tévesen hitték, hogy megnyitják a határokat – mondta az M1 tudósítója a helyszínről. A migránsok odaszaladtak a kordonokhoz, de túloldalt csak meghúzták a csavarokat, amelyek a nap folyamán kilazultak. Hozzátette: néhány csoport érkezik már csak a határhoz, a korábbi buszok már nem. Az M1-en is elhangzott: Horvátország felé viszik a szerb hatóságok a migránsokat.

21.30: Hetvenen adtak be menekültügyi kérelmet
Napközben több mint 70 menekültügyi kérelmet nyújtottak be, ezek közül a hatóságok negyvenet elutasítottak, mondta el az M1-en Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó. Mint mondta, a hatályba lépett szigorúbb jogszabályok alapján a rendőrség többek között a kerítés megrongálása miatt több mint 250 emberrel szemben intézkedett.

21.20: Horvátországban is megjelentek a bevándorlók
Irokban, Horvátországban sok migráns tartózkodik, onnan kétnapi járásra van Mohács, ahol át tudnak kelni Magyarországon – mondta a Hír Tv tudósítója Drávaszabolcsról. Ezek szerint sok migráns már átkelt Szerbiából Horvátországba. Elképzelhető az is, hogy Szlovénia felé tartanak. Ehhez hozzájárulhat az is, hogy szerb lapok szerint a hatóságok már nem a magyar, hanem a horvát határra szállítják a migránsokat

21.10: Bakondi: a rendőrség a megfelelő erőkkel biztosítja a kerítést Röszkén
A rendőrség a megfelelő erőkkel biztosítja a kerítést Röszkén, ahol a migránsok egy nagyjából “százfős aktív magja” próbálja hergelni a többieket, és elutasítják a menedékkérelem benyújtását – jelentette ki Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorfolyamában.

Közölte: a rendőrség komoly erőkkel van jelen az egész szerb határszakaszon. Bakondi György hozzátette: meg van győződve arról, hogy a szerb hatóságokkal közösen rendeződni fog a helyzet Röszkén. A bevándorlók az első napon több mint 70 menekültügyi kérelmet nyújtottak be. Közülük a hatóságok mintegy negyvenet elutasítottak – mondta. Bakondi György kitért arra is, hogy a kedden hatályba lépett szigorúbb jogszabályok nyomán – többek között a kerítés megrongálása miatt – a rendőrség több mint 250 külföldivel szemben intézkedett.

Kovács Zoltán kormányszóvivő kiemelte, hogy kedden európai szinten is több fejlemény történt a migrációs probléma kezelésére. A kormányszóvivő szerint részben a magyar javaslatok érvényesülnek, többen döntenek a határok megerősítéséről, a határellenőrzés visszaállításáról.

21.05: Hatalmas tömeg a régi röszkei határátkelőnél
Helyszíni tudósítónk jelenti, hogy hatalmas tömeg jelent meg a régi röszkei határátkelőnél, ordítozva, kiabálva. Többek közt azt skandálják, hogy “Open the door”, vagyis nyissák ki az ajtót. Több kisbusznyi rendőr érkezett a helyszínre, hogy biztosítsák a rendet. A Hír Tv szerin megmozdultak a migránsok a szerb határnál, a tranzitzóna irányából is egyre többen indultak el a határhoz – mondta a Hír Tv tudósítója Horgosról. Azt becsüli, hogy 6-700 ember vár arra, hogy megnyissák a határt. A horgosi polgármester elmondta neki: feszült a helyzet, egy 50-100 fős csoport folyamatosan hergeli a tömeget, a magyar rendőröket is megdobálták.

roszke_atkelo

20.50: Továbbindultak a határ mentén
Helyszínen tartózkodó munkatársunk számolt be arról, hogy a migránsok tömegei elindultak a kisebb határátkelő felé, ahol nincs fizikai határzár és a rendőrség is alacsonyabb létszámban van jelen. Tudósítónk az áradattal tart, még bármi történhet.

20.20: Dörrenések a távolban
A határ szerb oldaláról a távolból dörrenéseket hallott munkatársunk, de nem a határzárnál, hanem jóval messzebbről.

20.05: Hőkamerával védekeznek
Helyszíni tudósítónk szerint hőkamerákat szerelnek fel a határ mentén. Közben folyamatos a dörömbölés és az ordítozás a határzár túloldaláról.

19.50: A többség nyugodt
Nem homogén a tömeg, néhányan lázítják a nyugodt migránsokat, hogy tiltakozzanak – jelentette a horgosi ideiglenes útzártól az M1 hírcsatorna tudósítója. A nyugodtabb többség nem mozdul, de nem is csatlakozik a zavargókhoz. Horvátország felé nagyon kevesen indultak el – tette hozzá. Akár háromezren is lehetnek a rögtönzött sátortáborban a két horgosi átkelőnél – ezt már az MTI tette hozzá.

19.40: Rögtönzött sátortábor alakult ki a lezárt horgosi határátkelőnél
Rögtönzött sátortábor alakult ki az M5-ös autópályán fekvő Horgos 1 nevű határátkelő szerbiai oldalán, ahol jelenleg legalább háromezer migráns tartózkodik – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója kedd este. A menekültek egy része, főleg a nők és a gyerekek a sátorokban pihennek, miután a napot a másik határátkelőhelyen való hiábavaló várakozással töltötték. A Horgos 2 nevű közúti átkelőt a magyar hatóságok kedd hajnali fél egykor lezárták, ott azóta nem lehet átmenni, egyelőre a rendes forgalom is szünetel.

Míg a nők és a gyerekek pihennek, mintegy ezer férfi a határon található lezárt kapunál és a kerítésnél azt skandálja, hogy “Nyissák ki, nyissák ki”, valamint “Németország, Németország, Merkel segíts”. Gyakran fütyülnek és tapsolnak, amit általában újra skandálás követ. A türelmetlenség és a feszültség jól érzékelhető, ám azok, akik hajlandóak voltak szóba állni az újságírókkal, azt mondták: ha kell, több napot is várnak, de át akarnak jutni a határon. Különféle dolgokat skandálnak, pl. „Köszönjük, Szerbia!”, „Engedjetek át”, stb. A tudósítónak a migránsok azt mondták: inkább meghalnak, mintsem regisztráltassák magukat.

19.30: Többnyire “fiatal felnőtteket” regisztráltak a gyermekvédelemben
Az országba illegálisan, kísérő nélkül érkező fiatalkorúak több mint 90 százaléka 14-15 évesnél idősebb, de gyermekvédelmi ellátásra jogosult – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden. Czibere Károly elmondta: az utóbbi időben több mint 8500 illegálisan, kísérő nélkül érkező fiatalkorút regisztráltak a hatóságok, ez a szám a korábbinál jóval nagyobb. Többségében “nem pici gyermekekről, babákról van szó”, “többnyire fiatal felnőttek” jelentkeznek a hatóságoknál, és azt mondják nincsenek rokonaik, egyedül érkeztek az országba. Az ilyen 18 éven aluliak a gyermekvédelmi egyezmények alapján ugyanarra az ellátásra jogosultak, mint a magyar gyermekvédelmi ellátottak – hangsúlyozta az államtitkár. Kitért arra: a gyermekvédelmi ellátottak száma változó: 95-98 százalékuk csak 1-3 éjszakát tölt Magyarországon, de minden eshetőségre fel kell készülniük. Ezért döntött a kormány a gyermekvédelmi kapacitások növeléséről és az ügyintézés felgyorsításáról. Az eljárás első lépésében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal gyermekvédelmi gyámot rendel ki a gyerek mellé, és a fiatalt a fóti gyermekközpontban regisztrálják. A gyermekek a szállás és étel mellett teljes körű orvosi ellátásra is jogosultak, és hosszabb itt-tartózkodásuk esetén oktatásukról is gondoskodni kell – fejtette ki Czibere Károly.

19.25: Nem adják fel
A magyar határon kívül rekedt migránsok „Merkel” nevét kezdték skandálni – írja az atv.hu. Az Origo pedig arról számolt be, hogy folyamatosan érkeznek a horgosi átkelő felé az autópályán és a sínek mentén is a migránsok.

19.20: Drasztikus visszaesés
200 illegális határátlépőt fogott el kedd estig a rendőrség, főleg a gyodán, Mórahalomnál átkelőket – mondta a Hír Tv tudósítója Röszkén. Hozzátette: Szegedre szállították őket, kiutasítás várhat rájuk. A Tisza vonalán sokan próbálkoznak, de a rendőrök 25-30 méterenként állnak, hőkamerát és lámpákat is alkalmaznak a határvédelem során.

19.17: Továbbra is jönnek
Folyamatosan érkeznek a menekültekkel teli buszok és taxik Horgosra, a vasúthoz, többen elindulnak a síneken Magyarország felé – jelentette az MNO tudósítója. Állandó jelleggel 30-40 fős csoportok tartanak a régi határátkelőhöz, ahol körülbelül 300-an lehetnek jelenleg, ők nyugodtan ülnek a fűben.

19.15: Átvágták a kerítést
Nem találkozott szerb rendőrrel a Hír Tv tudósítója Horgoson, a képsorokon viszont látszott, hogy átvágták a kerítéseket a migránsok. Hozzátette: ugyanott szeretnének a migránsok átkelni a határon, ahol eddig is jellemzően átjöttek.

19.10: Go west!
Továbbra is a migránsok skandálásától hangos a környék. “Go west! Go west!” – hallani a határzár túloldaláról.

18.58: 50-en sem nyújtottak be menedékkérelmet
Ma délutánig 48-an nyújtották be a menedékkérelmüket, ebből 18-at már el is utasítottak a röszkei áteresztőpontnál – mondta az M1 hírcsatorna tudósítója. A többieket busszal szállították tovább, gyaníthatóan menedékjogot kaptak.

18.55: A Horgosnál várakozó migránsok egy csoportja busszal visszaindult Magyarkanizsára
Menekültek egy csoportja visszaindult Magyarkanizsára, az ottani pihenőhelyre az értük küldött busszal a röszkei áteresztő pont szerbiai oldaláról – jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről kedd késő délután. A tudósító egy újabb buszt is látott a helyszínre érkezni. Elmondása szerint a menekültek egy része még bízik a határ megnyitásában, aki nem, az feltehetően Horvátország felé indul majd el, amit többen már meg is tettek. Az MTI tudósítója korábban arról számolt be, hogy mintegy háromezer bevándorló várakozott kedd délután a röszkei áteresztőpont szerbiai oldalán, akik időnként megdöngették az átjárót lezáró vaskaput, és azt skandálták: “kinyitni, kinyitni, kinyitni” és “Németország, Németország”. Abbamaradt a skandálás és összeszedték a szemetet a migránsok Horgosnál – ezt is a csatorna tudósítója mondta egy későbbi bejelentkezésnél. Hozzátette: a szerb buszok sorra érkeznek Horgosra, a migránsok eddig használt búvóhelyei (pl. szabadkai téglagyár) teljesen kiürült, mindenki a határon fekszik az aszfalton.

18.10: Európa szégyellje magát?
Az M1 hírcsatorna tudósítója Horgos és Röszke között állva elmesélte, mintegy száz fő folyamatosan döngeti a kapukat, azt kérik, hogy Európa nyissa meg kapuit és szerintük a kontinensnek szégyellnie kellene magát. Éhségsztrájkot is kilátásba helyeztek. Hozzátette: a demonstráló száz főn kívül mindenki nyugodt.

17.55: Horvátország felé sem biztos az út
Komoly veszéllyel néznek szembe a menekültek, ha a magyar határzár miatt inkább Horvátország felé veszik az irányt, és esetleg letérnek az utakról (ami illegális határátlépésnél kézenfekvő választás) – írja a hvg.hu. Ugyanis elaknásított területeken kell áthaladniuk, amiből Horvátországban van egypár, az egyik legveszélyesebb övezet éppen a horvát-szerb határ közelében húzódik. Több mint 50 ezer akna lehet még Horvátországban, 505 négyzetkilométeren. Az egyik legveszélyesebb övezet a szerb határ közelében van, éppen ott, ahol a menekülteknek át kellene gázolniuk. Arrafelé néhol nem jó ötlet letérni az úttestről. Ez Boszniára fokozottan érvényes. Nem ártana arab, fárszi, pastu és urdu nyelvű figyelmeztetéseket gyártaniuk az önkénteseknek.

17.30: Senki nem számított arra, hogy ennyi ember reked majd a „senki földjén”
A magyar kormány nem egyeztetett a szerb hatóságokkal arról, hogy mi fog történni a határvédelmi szigorítások után, azaz hogy melyik határokat fogja lezárni, és senki nem számított arra, hogy ennyi ember reked majd a „senki földjén” – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kedden Horgoson.

17.20: Nem csökken a tömeg
Információink szerint mintegy 3-4 ezer migráns tartózkodik jelenleg a röszkei áteresztőpont szerbiai oldalán. Mint arról már beszámoltunk, a tranzitzónákban minden nap 6 és 22 óra között intézhetik hatósági ügyeiket a bevándorlók.

17.10: Videóközvetítés segítségével hallgatják ki a bírók a fellebbező migránsokat
A Szegedi Törvényszék tárgyalja a kerítésrongáláshoz, tiltott határátlépéshez kapcsolódó ügyeket és a BÁH végzések felülvizsgálati kérelmeit. Bővebben ITT.

17.05: Lezárták a régi 5-öst
Az M5-ös mellett a régi 5-ös utat is lezárták a migránsok előtt a rendőrök – írja az mno.hu.

16.55: Növeli a gyermekvédelmi kapacitásokat a kormány
Növeli a kísérő nélkül érkező kiskorúak ellátásához szükséges gyermekvédelmi kapacitásokat a kormány – közölte kormányszóvivő kedden Szegeden. Kovács Zoltán elmondta: idén eddig 44 693 kiskorú nyújtott be menedékkérelmet Magyarországon, közülük mintegy 8600-an felnőtt hozzátartozó nélkül érkeztek. Hozzátette: 2015-ben eddig 51 kiskorút részesítettek a magyar hatóságok nemzetközi védelemben, őket nevelőszülőknél, illetve a gyermekvédelmi rendszerben helyezték el. “Mindenkiről igyekszünk gondoskodni, a gyermekek a jelenlegi helyzetben is különleges elbánásban részesülnek” – hangsúlyozta a kormányszóvivő. A határátkelőn tüntetőkkel rendszeres a kommunikáció. Többet nem tudok mondani az ügyben – mondta a sajtótájékoztatón Bakondi György, miniszterelnöki főtanácsadó. Elhangzott, hogy ma délután 3-ig 174 menekült ellen indítottak büntetőeljárást tiltott határátlépés miatt. Azt is elmondta Bakondi György, hogy 3 óráig 48 migráns nyújtott be a röszkei tranzitzónában menedékjogi kérelmet. Eddig 18-ban született döntés, 15-öt elutasítottak, 3-an fellebbeztek. A tompai tranzitzóna üres – mondta a főtanácsadó. Bakondi szerint a röszkei határátkelőn tüntető menekültek nem tudnak kitörni Magyarország felé.

16.50: Z. Kárpát: Magyarországra ne toloncoljanak vissza senkit!
A Jobbik szerint azonnal rendezni kell a helyzetet, hogy Magyarországra ne lehessen visszatoloncolni ezrével, tízezrével az embereket és kvóta szerint se lehessen elhelyezni hasonló nagyságú tömeget – hangoztatta keddi a röszkei vasúti sínnél levő határzárnál tartott sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezető-helyettese.

Z. Kárpát Dániel Gábor

Z. Kárpát Dániel elmondta: felszólítják a kormányzatot, hogy haladéktalanul szavatolja, hogy visszatoloncolt migránsokat nem fogad Magyarország, szavatolja továbbá, hogy nem fogadja a különböző kvóták alapján ide telepítetteket sem, de hogy mindez ne csak “politikai program” legyen, a Jobbik szeretné megkérdezni az ország lakosságát is. Abban az esetben tehát, ha a Fidesz-KDNP nem teszi egyértelművé az álláspontját a visszatoloncolás és a kvóta szerű elhelyezés kapcsán, a Jobbik olyan ügydöntő népszavazást szeretne kiíratni, melynek során a választópolgárok egyértelműen kifejezhetik véleményüket, hogy kívánnak ide visszafogadni vagy letelepíteni migránsokat, vagy sem. A Jobbik a “nem szavazatra” buzdít. Szerintük a társadalom 90 százaléka támogatná őket. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az ebben a témában tartott nemzeti konzultációt PR és sajtó eseménynek tartják, amely sok pénzt emésztett fel, amit máshol jobban fel lehetett volna használni. Példaként említette a szolgálatot teljesítők ellátását, a fizikai határzár gyorsabb elkészültét, vagy a fizikai határzár védelmét.

A jobbikos politikus sajtótájékoztatóját magukat osztrák újságíróknak nevezett fiatalok zavarták meg. A határzár túl oldalán levő migránsoknak a két fiatal azt kiabálta, hogy jöjjenek át a kerítésen, hiszen ez nemcsak a magyarok országa, hanem az Európai Unió. Magukat antifasisztának, a politikust eközben nácinak nevezték. A nőt és a férfit végül a rendőrség igazoltatta és távolabb kísérték a sajtótájékoztató helyszínétől.

16.40: Ismét igénybe vehető az ásotthalmi határátkelőhely
Ismét használhatják az utazók az ásotthalmi határátkelőhelyet – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedd délután honlapján. A határátkelő 19 óráig tart nyitva – írta a rendőrség, hozzátéve: az átkelő naponta 7 és 19 óra között van nyitva. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd délután közölte: az M5-ös autópályán és a régi 5-ös úton lévő röszkei határátkelőn is szünetel a forgalom. Azt tanácsolta az utazóknak, hogy válasszák a tompai vagy a tiszaszigeti határátkelőhelyet, ez utóbbi 7-től 19 óráig vehető igénybe. Az ORFK korábbi tájékoztatása szerint a röszkei autópálya-határátkelőhely működését biztonsági okokból kellett felfüggeszteni, miután a szerb oldalon feltehetően egy külföldiekből álló csoport tagjai elzárták a sávokat.

16.30: Körülbelül háromezren várakoznak a röszkei áteresztő pont szerbiai oldalán

Mintegy háromezer migráns várakozott kedd délután a röszkei áteresztőpont szerbiai oldalán, akik időnként megdöngették az átjárót lezáró vaskaput, és azt skandálták: “kinyitni, kinyitni, kinyitni” és “Németország, Németország”. A migránsok egy része éhségsztrájkkal tiltakozik az ellen, hogy nem folytathatja útját Németországba, mert Magyarország lezárta határait. Többen is azt kérdezték az újságíróktól, miért most zárták le a határt, hiszen társaik előző nap még át tudtak menni.

16.15 :Az illegális határátlépés miatt letartóztatott embereket a magyar törvények és a nemzetközi egyezmények betartásával tartják őrizetben
Szoros kapcsolatban voltunk a szerb hatóságokkal az elmúlt hónapokban – írja az index.hu. Az Európai Unió is arra kéri Szerbiát, hogy működjön együtt a helyzet kezelésében, mondja Kovács Zoltán arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha Szerbia nem akarja visszafogadni a magyarok által elutasított menekülteket. Az illegális határátlépés miatt letartóztatott embereket a magyar törvények és a nemzetközi egyezmények betartásával tartják őrizetben. A kormányszóvivő kiemelte, hogy a kísérő nélkül érkező, 18 év alattiakat Fótra, Hódmezővásárhelyre és Balatonőszödre viszik.

16.10: Szerbia nem akar a menekültválság egyedüli áldozatává válni
Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint Belgrád számára elfogadhatatlan, hogy más államok visszaküldjék Szerbiába a menekülteket, miközben további menedékkérők érkeznek az országba. “Szerbia nem kívánja tovább élezni a menekültválságot, tovább kíván tárgyalni a közös megoldásról, de azt elutasítja, hogy egyedüli áldozatává váljon a helyzetnek” – jelentette ki a politikus kedden Prágában, miután vendéglátójával, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel találkozott. A miniszter ezzel a magyar-szerb határ lezárására utalt. “Területünkön a válság idején 140 ezer migráns haladt át, és csak 550 ember kért menedéket Szerbiában” – mutatott rá Ivica Dacic. Közölte: a szerb lakosság lehetőségei szerint segítette a menekülteket, és nincs ok arra, hogy az ország a válság áldozata váljon. “Európában az utóbbi évtizedek legsúlyosabb válságáról van most szó” – mondta a szerb külügyminiszter. A migrációs válság elmélyüléséhez nagymértékben az a tény is hozzájárult, hogy az Európai Uniónak nincs közös politikája a menekültek befogadására – szögezte le Dacic. Lubomír Zaorálek a sajtóértekezleten megerősítette, hogy Csehország továbbra is kitart a visegrádiak egyeztetett álláspontja mellett, és elutasítja a kötelező menekültkvótákat. A cseh diplomácia vezetője ugyanakkor felajánlotta, hogy Prága kész átadni Szerbiának mindazokat a tapasztalatokat, amelyeket Csehország európai uniós csatlakozása során szerzett.

15.55: Vízágyú!
Idő közben megérkezett egy vízágyús rendőrségi jármű is a vaskapuhoz – mondta el helyszíni tudósítónk.

15.38: Több menekültet is mentők vittek el
Egyre rosszabbul bírják az emberek a hőséget és az éhségsztrájkot, húsz perc alatt három szerb mentő is érkezett – írja hírfolyamában az Index. Az egyik mentő a tranzitba érkezett, valaki egy konténerben lett rosszul; egy másik menekült a senki földjén, egy harmadik mentő pedig sérüléseket lát el éppen. A mentők Szerbia irányából jönnek és oda is viszik el a menekülteket.

15.23: Fidesz: a baloldal mindenkit beengedne
A Fidesz szerint a baloldal mindenkit beengedne Európába, ami elfogadhatatlan – reagált a Fidesz-frakció a baloldali pártok keddi nyilatkozataira.
A kormánypárti képviselőcsoport szerint a baloldal csak súlyosbítani képes a migrációs válságot.
“A magyar rendőrök éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy megvédjék Magyarország és Európa határait, a baloldali politikusok eközben a bevándorlókat hergelni járnak az országhatárhoz” – fogalmaztak az MTI-nek küldött közleményükben.
A Fidesz-frakció szerint a migrációs nyomás már egész Európát robbanással fenyegeti, a baloldal bevándorláspárti politikája pedig csak olaj a tűzre, mindenkit beengednének Európába, ami elfogadhatatlan.
A keddtől hatályos törvények szigorúan védik Magyarország és Európa schengeni határait: a politikai menekültek továbbra is szabadon beléphetnek a hivatalos határátkelőhelyeken, beadhatják menedékkérelmüket, teljes ellátásban és segítségben részesülnek, “az illegális bevándorlóktól azonban minden eszközzel meg fogjuk védeni Magyarországot és Európát” – írták.

15.05: Tétlen buszok a röszkei gyűjtőponton
Tudósítónk a Dugonyi úti gyűjtőpontnál megközelítőleg 20 csuklós buszt látott üresen parkolni. A sofőrök maguk sem tudják, mire kell várakozniuk. Közben a közmédia közlése szerint a tranzitzónában mintegy ezer migráns várja, hogy a hatóságok elé járulhasson kérelmével.

14.58: DK: minden normát és emberiességi szabályt megsért a kormány a határzárral
Minden nemzetközi normát és emberiességi szabályt megsért a kormány a határzárral – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Röszkén, a Szeged-Szabadka vasútvonal belépési pontjánál található vagonzárnál kedden, sajtótájékoztatón.
A határ szerb oldalán, a kerítés mögött állva közölte: a határzárral elvágták a belépési lehetőséget a Szegeden tanuló és dolgozó horgosiak elől is. “Teljesen értelmetlen hermetikusan lezárni a határt magyarlakta települések között” – fogalmazott, hozzátéve: a határ szerb oldalán lévő Horgoson élők 88 százaléka magyar, a fiatalok többsége nem is beszél szerbül.
Gyurcsány Ferenc kijelentette, a kormány folyamatosan a magyarság ügye mellett elkötelezettként próbálja magát láttatni, de “nem beszélni kell a magyarságról, hanem úgy kell viselkedni, amit a normális emberi kötelezettség előír”.

Oláh Lajos; Gyurcsány Ferenc; Molnár Csaba

Kitért arra, hogy délre néhány ezer ember feltorlódott a horgosi határállomásnál, akiknek azt ígérték, a tranzitzónában elintézik az ügyüket. A tranzitzónában viszont jó, ha 50 ember ügyét el tudják intézni, ott néhányan már most éhségsztrájkba kezdtek – jelentette ki.
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem lehet semmilyen jogra hivatkozni úgy, hogy az ember nem tartja be az emberiesség legalapvetőbb szabályait. Nem lehet olyan szabályokat bevezetni, hogy a gyermek- és fiatalkorúak ne részesüljenek sajátos jogi védelemben vagy hogy a fellebbezők ne beszélhessenek anyanyelvükön a bíróságokon – hangoztatta.
“Mindent veszélyeztetünk azzal, amit a kormány csinál, tisztességes emberi hírünket a világban és az európai támogatásunkat is” – értékelte a DK elnöke, aki tisztességes emberi jogi eljárás biztosítását kérte a kormánytól valamennyi menekültnek, és elutasította azokat a szabályokat, amelyek alapján a menedékkérők száz százalékát vissza lehet fordítani.

14.52: Nincs B-terve a rendőröknek, ki akarják fárasztani a menekülteket
Röszkénél és környékén a menekültek miatt nem megy a forgalom, le vannak zárva a határátkelők. Az Index úgy tudja rendőrségi forrásból, ez addig így lesz, amíg a menekültek százas, ezres csoportjai ott nem hagyják a határátkelők környékét.

14.40: A két horgosi határátkelő között haladnak a migránsok Magyarország felé
A régi és az új horgosi határátkelő közötti bokros területen haladnak a migránsok Magyarország felé – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója kedd délután.
Szerbiában lezárták a Belgrád és Budapest közötti E-75-ös autóút határhoz vezető szakaszát, mert a horgosi átkelő nem üzemel. Az autósokat a szerb rendőrök a kelebiai átkelő felé irányítják.
Az új, úgynevezett Horgos 1 átkelő teljesen kihalt volt kedd délután, csak néhány újságíró és szolgálatot teljesítő rendőr volt a helyszínen. Ők úgy értesültek, hogy a Horgos 2 nevű átkelőnél tartózkodó migránsokat hozzájuk irányították, ezért tömegre lehet majd számítani, ám ez a határ szerb oldalán egyelőre nem tapasztalható.
Néhány százan tartanak még a magyar határ felé az országban – jelentették becslések alapján a migránsokat segítő önkéntesek, míg Presevóban, a szerb-macedón határ mellett a helyszíni tudósítások szerint jelenleg mintegy 1300-an várnak arra, hogy nyilvántartásba vegyék őket.

14.30: A magyar-román határon is lesz kerítés
A magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól “ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter hozzátette: az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar-szerb határon lévő kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába.

14.25: Elhagyták a migránsok a Horgos 2 átkelőt
Kedd 14 órára szinte teljesen kiürült a szerbiai régi horgos-röszkei közúti határátkelő, a korábban itt várakozó mintegy kétezer migráns elindult az autópályán fekvő átkelő felé, egyesek pedig a drótakadály mellett próbáltak meg továbbmenni.
Helikopter köröz a Horgos 2 határátkelőhely felett, és azt figyeli, hogy a migránsok merre tartanak.
Kedd délután már csak elhagyott sátrak százai és a rengeteg szemét árulkodott arról, hogy néhány órával korábban még ezrek tartózkodtak ott. A migránsok ruhát, cipőt, élelmiszert és takarókat hagytak maguk után, ezeket most önkéntesek igyekeznek eltakarítani.
A határátkelőt jelképező kapunál már csak tucatnyi migráns várakozik szerb oldalon, ők még reménykednek abban, hogy a kapunál átjutnak a határzáron.

14.20: Mindenkit elküldenek a lezárt autópályáról
Tudósítónk jelentette, hogy a rendőrök teljesen kiürítik a lezárt autópálya magyar oldalát, illetve annak környékét. Sőt, az autópályára felvezető utakat is lezárták.

14.15: Szerb miniszter: Belgrádot nem értesítette a magyar kormány a tervezett lépésekről
A magyar kormány nem egyeztetett a szerb kabinettel arról, hogy mi fog történni a határvédelmi szigorítások után, és senki nem számított arra, hogy ennyi ember reked majd a “senki földjén” – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kedden Horgoson.
Hozzátette: arról sem tudtak, hogy lezárják a forgalom elől a horgosi és a királyhalmi átkelőt.
Elmondta, hogy attól tart, a dolgok “kicsúszhatnak a hatóságok ellenőrzése alól”. Ugyanakkor reményének adott hangot, hogy Magyarország mégis megnyitja a határt.
Közben a szerb rendőrség lezárta a horgos-röszkei nemzetközi határátkelőhelyre vezető autópálya egy részét, mert a migránsok több száz fős csoportja, megunva a várakozást a régi határátkelőnél, elindult a sztrádán az új felé.

14.12: Együtt: az ami most történik ellentétes a Genfi Egyezménnyel
Az Együtt szerint ellentétes a genfi egyezménnyel az, ami a déli határon most történik.
Az ország éjféltől egy olyan szabályzatot léptetett életbe, ami nemcsak az emberiességi szabályokkal, a többségi társadalom biztonságérzetének növelésével ellentétes, hanem megsért minden olyan nemzetközi szabályt, amelyhez Magyarország az elmúlt fél évszázadban csatlakozott – értékelt Röszkén tartott keddi sajtótájékoztatóján Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.
A határ lezárása szerinte ellentétes az Európai Unió szabályaival és az ENSZ alapokmányaiban foglaltakkal, különösen a genfi konvencióval.
Szigetvári Viktor felháborítónak nevezte, hogy a kormány mégis létrehozta a tranzitzónát, amely nem engedi be a menedékkérőket Magyarországra. “Orbán Viktor őket ellenségnek, más vallású, Európából kiszorítandó embereknek tekinti” – fogalmazott a migránsokról.
Hozzátette: az Együtt úgy gondolja, nem Magyarországnak kell ezt a problémát megoldania, hanem Görögországnak, Horvátországnak és minden Európai Uniós tagországnak közösen.
Szigetvári Viktor szerint nem Magyarországnak kell minden menekültnek otthont biztosítania, de a kötelező kvótát támogatnia kellene. Ezért arra szólította fel a magyar kormányt, hogy tegyen meg mindent, hogy ez az “embertelen” és a genfi egyezménnyel ellentétes helyzet megszűnjön, “ne tegyen úgy, mintha ott a határ túl oldalán és a két határ között nem emberek lennének”. Számukra Magyarországnak menedéket, regisztrációs lehetőséget kell biztosítani és egy közös európai mechanizmusban el kell érni, hogy ne csak Magyarországon maradjanak – foglalta össze az Együtt álláspontját Szigetvári Viktor.
Szabó Szabolcs, a párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, megdöbbentő, hogy a határt a 21. században így le lehet zárni. A politikus reményét fejezte, ki, hogy előbb-utóbb megoldódik a helyzet, mert szerinte “ha ez folytatódik még egy-két napig, és itt a senki földjén ezrek torlódnak fel, akkor itt vér fog folyni, és a felelősséget akkor valakinek vállalnia kell”.

14.00: Gyurcsány Ferenc Szerbiában ragadt
A DK politikusa délelőtt a röszkei mellett a szerb oldalt is megtekintette, azonban vissza már nem jutott Magyarországra, miután lezárták a határt. Az exminiszterelnök ezt saját Facebook-oldalán tárta a nyilvánosság elé.

Lezárták a szerb-magyar határokat, egyelőre Szerbiában ragadtunk Molnár Csabával és Oláh Lajossal.

Posted by Gyurcsány Ferenc on 2015. szeptember 15.

13.55: Georg Spöttle: Az embercsempészek és a migránsok már keresik az új útvonalakat
Új helyzetet teremtett a kerítéssel és tolókapuval létrejött fizikai határzár és a mai napon életbe lépett jogi határzár a szerb-magyar határon. A SZEGEDma Georg Spöttle biztonsági szakértőt kérdezte meg az ügyben, hogy mi fog történni a jelenleg is a Balkánon tartózkodó több tízezer illegális migránssal, milyen új útvonalak kerülhetnek elő, mit fognak cselekedni a szerb, görög hatóságok és vajon megoldás-e a szocialisták és Juncker által annyira preferált “kvótarendszer”. A szakértővel készült interjú teljes egészében ide kattintva ovlasható!

13.45: A két röszkei és az ásotthalmi határátkelőhelyen is szünetel a forgalom
Az M5-ös autópályán és a régi 5-ös úton lévő röszkei, valamint az ásotthalmi határátkelőhelyen is szünetel a forgalom – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd délután az MTI-vel.
Szenti Szabolcs azt tanácsolta az utazóknak, hogy válasszák a tompai vagy a tiszaszigeti határátkelőhelyet, ez utóbbi 7-től 19 óráig vehető igénybe.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a röszkei autópálya-határátkelőhely működését biztonsági okokból kellett felfüggeszteni, miután a szerb oldalon feltehetően egy külföldiekből álló csoport tagjai elzárták a ki- és a belépősávokat.
Az ORFK korábbi közleménye szerint a régi 5-ös úton Röszkénél, illetve Ásotthalmon a határforgalom azért szünetel, mert a szerb területen kialakult helyzet miatt a határátlépés feltételei nem biztosíthatók.

13.25: Új útvonalakat keresnek a Horgosnál rekedtek
Horgosnál a migránsok a segélyszervezetektől tudták meg, hogy felesleges várakozniuk arrafelé, nem jutnak át a lezárt határon, ezért zömük sátraikat hátrahagyva más utakon, Románia és Horvátország felől próbálják megközelíteni az EU-t – jelentette az M1.

13.15: Fokozódó rendőri készültség a nagy röszkei határátkelőnél
Komoly rendőri erősítés tapasztalható a magyar oldalon, az erdős részen lehetnek készenlétben az egyenruhások. Az autópálya-határátkelőnél lévő kapuzárnál most 100-200 migráns skandál, a határok megnyitását követelik. 30-40 rendőr posztol itt, de rengeteg rendőrautó érkezett a helyszínre – ezt látja tudósítónk. A határt rendőrsorfallal és kordonnal védi a rendőrség, ráadásul helikopter is köröz a terület felett.

migransok_roszkei_hataratkelo_0915_25_gs

12.50: Hatályba lépett a válsághelyzetről szóló kormányrendelet
Kedd déltől életbe lépett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet, a dokumentum megjelent a Magyar Közlönyben.
A rendelkezés Bács-Kiskun és Csongrád megyére érvényes, legfeljebb március 15-éig.
A rendelet az idegenrendészetért és menekültügyért is felelős belügyminiszter feladatául szabja, hogy haladéktalanul gondoskodjon a rendelet és a válsághelyzettel összefüggő jogszabályi rendelkezések tartalmáról való tájékoztatásról.
A tájékoztatást a közszolgálati műsorszolgáltatók, valamint – lehetőség szerint – a körzeti, helyi műsorszolgáltatók és legalább egy országos napilap közreműködésével, a lehető legrövidebb időn belül közzé kell tenni.
Az országos rendőr-főkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője a válsághelyzet elrendelését követően legalább 15 naponként közösen tájékoztatja az idegenrendészetért és menekültügyért felelős minisztert a válsághelyzet elrendelését megalapozó feltételek fennállásáról – rendelkezett a kormány.
Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden Szegeden jelentette be, hogy tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyére.
A kormányszóvivő úgy fogalmazott, a válsághelyzet addig marad érvényben, amíg szükség van rá. Hangsúlyozta, mindenkinek – a valódi menekülteknek is – elemi érdeke, véget érjen az illegális migráció.
Kovács Zoltán úgy fogalmazott, az ideiglenes biztonsági határzár kialakítása, a jogszabályváltozások, illetve a határ őrizetének megerősítése minimalizálni fogja az illegális migrációt.

12.35: Roham?
A tömeg a kapu felé indul az autópálya-átkelő szerbiai oldalán. Valamit skandálnak is, de nehéz pontosan érteni, hogy mit is akarnak… Egyelőre nehéz elképzelni, hogyan oldódik fel a patthelyzet, mert tudósítónk azt tapasztalja, ezek a migránsok nem akarnak semmiféle kérelmet benyújtani, sem Szerbiába visszamenni. Már tudják, mi a magyar hatóságok eljárási rendje, de egész egyszerűen ezt nem tudják elfogadni, ennek kiabálással adnak hangot.

12.30: A régi határátkelőhelynél is tüntetnek
Egyre több migráns várakozik a régi horgos-röszkei határátkelőhelynél, kedd délelőtt többször “freedom, freedom”, azaz “szabadság, szabadság” felkiáltásokkal tiltakoztak és azt követelték, a hatóságok engedjék be őket Magyarországra. Reggel még csak néhány százan sátoroztak és várakoztak Horgoson, délelőtt azonban további csoportokat szállítottak ide a dél-szerbiai Presevóból, valamint Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról érkező autóbuszok.
A magyar hatóságok arabul többször is tájékoztatták a migránsokat – beszámolóik szerint – arról, hogy hiába várakoznak, nem engedik őket be, menjenek a másik horgosi átkelő felé, ott bejuthatnak Magyarországra. A szerb rendőrök viszont visszaterelték a határátkelőre azokat, akik az autópálya felé indulva megpróbáltak átmenni a másik átkelőre.
A migránsok között voltak szervezők, akik többeket arról próbáltak meggyőzni, hogy induljanak el Horvátország irányába. Egy ilyen szervező az MTI tudósítójának azt mondta, Horvátországon és Olaszországon keresztül is el lehet érni a kívánt célországokat, ha Horgoson nem tudnak átjutni, akkor érdemes lehet arra indulni. A többség azonban egyelőre kivár, arra számít, hogy a magyar hatóságok mégis megnyitják a Horgos 2 átkelőt, és átengedik azokat, akik már órák óta várakoznak.
A szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóba az éjszaka folyamán a nem hivatalos adatok szerint körülbelül háromezren érkeztek, egyelőre nem lehet tudni, hogy ők a magyar határ felé indultak-e vagy már valamilyen alternatív útvonalat választottak – adta hírül az MTI.

12.25: A tranzitzóna nem Magyarország
A tranzitzóna nem Magyarország területe jogi értelemben. Tehát nem kell kiutasítani a migránst, hanem egyszerűen csak visszaküldik őt Szerbiába, amennyiben elutasítják a menedékkérelmét itt Magyarországon – magyarázta el a jogi helyzetet Szegeden Kovács Zoltán kormányszóvivő.

rendkivuli_sajtotajekoztato01kf

12.05: Fokozódó feszültség
Egyre komolyabb a veszélye annak, hogy a migránsok esetleg nekirontanak a kerítésnek. Rendkívül feszült a helyzet, már 2000-en tüntetnek itt, megjöttek ugyanis azok, akik reggel még Horgoson tartózkodtak. “No food no water until open border” (tehát nem esznek, nem isznak, míg meg nem nyitják számukra a határt) – egyebek mellett ezt a transzparenst feszítik ki, azaz éhségsztrájkba kezdtek azok, akik a két ország közé szorultak, a magyar és a szerb fennhatóságú területek közé a senki földjére…
Közben Bakondi György Szegeden azt is elmondta, a magyar-szerb-román hármashatáron jelentős rendőri erők vannak készenlétben.

12.00: Demonstrálnak a migránsok Röszkénél
A Röszke–Horgos autópálya-átkelőnél mindkét irányban lezárva a határ! Az intézkedésre azért volt szükség, mert a migránsok eltorlaszolták a Szerbia felé vezető utat, leültek a magyar határtól 50 méterre, ezért lezárták a röszkei határt. Magyarországról most az autópályán lehetetlen átlépni a déli szomszédba. Lehetnek már több százan is a tiltakozók. Azt kiabálják, hogy “Germany, Germany!”. A rendőrök egyik oldalon sem mozdulnak. A bevándorlók most értették meg, hogy nagy valószínűséggel elutasítják kérelmüket a tranzitzónában, és így nem léphetnek Magyarország területére. Egyre és egyre feszültebb itt a helyzet. A szerb rendőrök – mondja tudósítónk – biztosan nem lépnek majd fel az ellen, ha a tömeg esetleg neki akarna indulni a határkerítéseknek… Komoly magyar rendőri erők sorakoztak fel, hogy biztosítsák a területet.

11.50: Csak Röszkén és Tompán lesz tranzitzóna
Két tranzitzóna nyílik a határon, Röszke mellett Tompán – jelentette be Kovács Zoltán.

Illegális bevándorlás - Horgos

11.45: 6 és 22 óra között működik a tranzitzóna
További információk a sajtótájékoztatóról hamarosan!
Bakondi György elmondta, a határ mentén 60 méteres sávban tranzitzóna létesül, itt folynak azok a jogi eljárások, melyek során elbírálják a menedékügyi kérelmeket. A röszkei tranzitzónában 6 és 22 óra között fogadják majd a migránsokat. Egy beléptető és egy kiléptető kapu van. Aki nem terjeszt elő menedékkérelmet hazánkra vonatkozólag, vagy nem lesz jogosult az oltalomra, mert például biztonságos harmadik országból érkezik ide, az a kiléptető kapun Szerbia felé távozik. A tranzitzónák jogilag a repülőtér jogállásának felelnek meg. Aki menedékkérelmet ad be, azt ellátják, és ujjlenyomatot vesznek tőle. A kiskorú menedékkérőt gyermek- és ifjúsági szakintézménybe szállítják hazánkban. A menekültügyi eljárást legfeljebb nyolc nap alatt kell lefolytatni. Ha jogorvoslattal él a külföldi, akkor a bíróságnak legalább nyolc napja van a felülvizsgálatra.

rendkivuli_sajtotajekoztato02kf

Kovács Zoltán hozzátette, a tranzitzóna működése teljes mértékben megfelel a magyar és a nemzetközi jognak. 200 millió euróba került a magyar határ megerősítése az utóbbi időszakban, ebből az unió 7 millió eurót adott. A magyar kormány a Szerbiában várakozók ellátásáról is gondoskodik – jelentette be.

11.25: Válsághelyzetet hirdettek két déli megyére
Kihirdette a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet Csongrád és Bács-Kiskun megyére, itt kb. fél egytől ennek megfelelően végzik munkájukat a hatóságok – jelentette be Szegeden Kovács Zoltán kormányszóvivő.
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ismerteti a 2015. évi illegális határátlépők nemzetiségek szerinti összetételét. Augusztus elseje óta 73 alkalommal rongálták meg a fizikai határzárat. Ennek kapcsán csak a mai napon 60 személyt fogtak el, akik ellen – a megváltozott jogi szabályozás értelmében – már büntetőeljárást kezdeményeznek a hatóságok – emelte ki. A sajtótájékoztatóról folyamatosan tudósítunk, majd részletesen beszámolunk!

11.15: Egyre nagyobb a türelmetlenség Horgoson
A migránsok még mindig azt skandálják a horgosi határátkelőnél, hogy nyissák meg a határt. Százasával ülnek a kerítés előtt, elfáradtak, mert napok óta úton vannak. Élelmet kaptak, több segélyszervezet segít az ellátásukban – hangzott el az M1 híradójában.

11.10: A Katolikus Karitász folyamatosan segít Röszkén
A múlt hétvégén a Katolikus Karitásznak folyamatosan tíz-húsz munkatársa, illetve önkéntese volt kinn Röszkénél, és orvosi ellátással, takaróval, élelemmel segítették a migránsokat – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága kedden az MTI-vel. A közleményben felidézték, hogy péntektől vasárnapig csaknem 15 ezer migráns lépte át a határt Röszkénél.
A Katolikus Karitász orvosi sátraiban folyamatos volt a rendelés, a váltásban folyamatosan jelen levő 10-20 önkéntes pedig meleg ruhával, takaróval, sátrakkal, ivóvízzel, pelenkával, élelemmel, valamint izolációs fóliával látták el a rászorulókat. A munkát megkönnyítette, hogy több nyelven fordítanak: arab, perzsa, urdu, fárszi, pastu, angol és német tolmácsok segítik az ellátást – írták. A szervezet Körmenden és a már megnyitott szentgotthárdi táborban is segíti a munkát – tették hozzá.

11.00: Kisebb csoportokban
Kisebb csoportokban érkeznek a migránsok a röszkei nagy határátkelő melletti áteresztő ponthoz, ahová nem nagyon tudnak bejutni már a sajtó munkatársai sem. Itt kell beadniuk a menekültjogi kérelmet a bevándorlóknak, és meg is várhatják annak elbírálását. Sok százan várakoznak most erre a lehetőségre, de valószínűleg a döntő többség kérelmét el fogják utasítani. Többen viszont a régi kis határátkelőnél maradtak, akár ott is feszültebbé válhat a helyzet hamarosan.

10.55: Szegeden a sajtó szeme
Hamarosan megkezdődik a szegedi sajtótájékoztató, melyen Kovács Zoltán és Bakondi György beszámolnak a konténerváros működéséről és a legfrissebb migrációs fejleményekről. Maradjanak velünk!
Közben egyébként Röszkén nemcsak a gyűjtőpont néptelenedett el, és ürült ki, hanem a vasútállomás is, ahonnan az elmúlt 24 órában több szerelvénnyel sok ezer migránst szállítottak el Hegyeshalomba, Szentgotthárdra, Vámosszabadiba. A figyelem most az autópálya-átkelőhöz közeli konténervárosra, a tranzitzónára vagy más néven áteresztő pontra összpontosul majd.

migransok_roszkei_hataratkelo_0915_03_gs

10.40: Sokakat utasítanak majd el a konténerekben
A konténervárosból egyre többen jönnek ki olyan hírrel, hogy nem engedik majd be őket Magyarországra, mivel nem jár nekik a menekültoltalom. Ezek a személyek Szerbiában nem is adtak be menekültügyi kérelmet. A migránsok egyébként kenyérből, sajtból, vízből álló élelmiszercsomagot kapnak a folyamatosan bővülő konténervárosban. A “senki földjén” egyre több a sátor is, kiszámíthatatlan egyelőre, mi történik majd az itt felszaporodó tömeggel.

10.30: Konténerkerítés
A helyszínen azt látjuk, hogy 100-150 méteres szakaszon olyan 40-50 konténert állítottak fel a hatóságok, ez itt tulajdonképpen a kerítés funkcióját is betölti. Ezen a média által már “konténervárosnak” nevezett területen zajlik elviekben a migránsok ügyintézése. A szerb oldalon ragadt sok száz illegális bevándorló közben egyre feszültebb a kialakult helyzet miatt. A szerb és a magyar rendőrség is elképesztő erőkkel van jelen, sokan kerültek így “harapófogóba”.

10.20: Megtelt a beléptető konténerek melletti mező
Egy ajtón 5 ember engednek be egyszerre a konténervárosba, közben csaknem megtelt a mező migránsokkal, és darabokra tépett görög regisztrációs papírok hevernek mindenfelé – írja az mno. Mi is a helyszínre tartunk.

10.20: Újabb 130 bíró, hétnapos munkavégzésre készülnek a bírák
Százharminc kijelölt bíró munkájára támaszkodva hétnapos munkavégzésre készülnek a migránsügyeket elbíráló szegedi bíróságok – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kedden az MTI-vel.
A közleményben azt írták, hogy az OBH a Szegedi Törvényszék megnövekedett feladatainak ellátásához nemcsak a szükséges személyi feltételeket, hanem a tárgyi eszközöket is folyamatosan biztosítja.
A Szegedi Törvényszék munkáját mintegy 130 bíró segíti majd kirendeléssel: a Gyulai Törvényszékről kettő, a Szolnoki Törvényszékről pedig három bíró már szeptember 15-étől munkába áll Szegeden, míg a többiek – szükség esetén – negyvenes turnusokban váltják egymást. Az egyes törvényszékek és ítélőtáblák elnökei 90 bírósági titkárt és 245 bírósági tisztviselőt is kirendelnek a várható válsághelyzet kezelésére – írták. A kirendelt bírák és a titkárok egy része a többletfeladatokat saját munkája mellett látja el.
Az OBH közleményében hangsúlyozta: a Szegedi Törvényszék gondoskodik elegendő hivatali ügyintézőről és megfelelő tárgyalótermek kialakításáról, hogy méltó körülmények között fogadhassák az ügyfeleket.
A jogszabályi rendelkezés alapján a bíróságoknak a határzár jogellenes átlépésével, megrongálásával és építésének akadályozásával kapcsolatos büntetőügyeket minden más büntetőeljárást megelőzően kell lefolytatniuk – emlékeztettek. Az új típusú ügyek száma nagyban függ attól, hányan kísérlik meg a határon az említett cselekmények elkövetését, valamint attól, hogy a bevándorlási hivatal határozatai után mennyi ügy kerül majd bírósági szakba.
A megnövekedett ügyérkezés jelenleg a Szegedi Járásbíróság büntető ügyszakát és a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság közigazgatási ügyszakát érintheti kiemelten – írták.
A Szegedi Járásbíróságon – ha az ügyérkezés ezt szükségessé teszi – a bírák hétköznapokon 8 órától 18 óráig meghosszabbított munkarendben, szombaton és vasárnap pedig 8 órától 16 óráig tárgyalnak majd.
A közigazgatási ügyszakban lefolytatandó felülvizsgálati eljárásoknál – ha személyes meghallgatásra van szükség – a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság épületét “kép- és hangfelvétel továbbítására alkalmas” eszközzel kötik össze az OBH által tranzitzónáknak nevezett áteresztőpontokon kialakított meghallgatószobákkal.
A bírósági szervezetrendszer egésze, azon belül pedig a jelen pillanatban többletfeladatok ellátásával megbízott Szegedi Törvényszék is folyamatosan és megfeszített erőkkel dolgozik azon, hogy a módosító törvény hatálybalépésétől kezdődően biztosítsa a szervezetre háruló többletfeladatok maradéktalan ellátását, az időszerű és magas színvonalú ítélkezést – áll a közleményben.

10.15: A rendőrség időről időre lezárja az M5-öst a határnál
A rendőrség vaskordonokkal időről időre lezárja az M5-ös autópálya mindkét oldalát a magyar, illetve a szerb határellenőrzési pont közötti területen, amíg a határ szerb oldalán táborozó menekülteket átirányítják a határátkelő előtt az áteresztő pontra – tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója kedd délelőtt.
A hatóságok az autópályánál lévő határátkelő közvetlen közelében alakították ki azt a területet, ahol a migránsok beadhatják menedékkérelmüket és meg is várhatják annak elbírálását.
Ugyanakkor a terület egyelőre még nem nyílt meg, és ezért több száz migráns “torlódott fel” a kapujában, beengedésre várva.
Időközben a Röszke és Horgos közötti, az 5-ös számú főúton található úgynevezett régi átkelő szerb oldalán spontán kialakult menekülttábornál arab nyelven hangosbeszélőkkel tájékoztatják a menekülteket arról, hogy az áteresztő pont érintésével nyújthatják be menedékkérelmüket.
Az MTI tudósítója is megtette a régi átkelőtől az áteresztő pontig vezető utat a migránsokkal. Az útvonal átvágott kerítéseken, elhagyott gazzal benőtt betonplaccokon és gyommal felvert mezőkön át vezet egészen az autópálya betoncsíkjáig, ahol migránsok feltorlódása esetén a rendőrök gördülő kapukkal közvetlenül a határ előtt a migránsok átkelésének idejére lezárják az autópályát, majd egy idő után újra engedik a nemzetközi forgalmat.
Az autópályán hosszú sorokban torlódnak a kamionok és a személygépkocsik – tapasztalta az MTI tudósítója.

10.15: Nagy a rendőri készültség továbbra is Röszkénél
A szerb területről kilépő migránsok az úgynevezett senki földjén ragadtak. Fél órával ezelőtt a rohamrendőrök is felsorakoztak, de kb. negyed órával ezelőtt elvonultak. Egy autóból arab nyelven tájékoztatták a senki földjén rekedt migránsokat, ezt követően csillapodtak le a kedélyek – írja az mno.hu.

10.00: Bíróság elé kerülnek a kerítésrongálók
A kerítésrongálók gyorsított eljárásban állnak bíróság elé – erősítették meg tudósítónk kérdésére.

09.55: Családi embercsempész-szervezet került előzetes letartóztatásba
Előzetes letartóztatásba került egy hattagú, “családi alapon működő” embercsempész-bűnszervezet – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden a honlapján. A gyanúsítottaknál nagy mennyiségű készpénzt és értékes gépkocsikat foglaltak le.
A rendőrség adatai szerint három ásotthalmi és két szegedi férfi, valamint egy algyői nő “családi alapokon működő bűnszervezetet” hozott létre, és rendkívül szervezetten követett el bűncselekményt. A csoport tagjai ugyanis felosztották egymás között a feladatokat, így egy-egy tag tartotta például a kapcsolatot a szerbiai bűnözői csoportokkal, szervezte meg a szállítást, kísérte az illegális bevándorlókat Magyarországon – olvasható a közleményben.
A gyanúsítottaknál tartott házkutatáson a nyomozók nagy mennyiségű készpénzt, éjjellátó készülékeket, több mobiltelefont és SIM-kártyát, három személygépkocsit és egy 7,5 tonnás tehergépkocsit foglaltak le – tették hozzá.
A bíróság elrendelte a gyanúsítottakat előzetes letartóztatását.

09.50: Készül az egyik áteresztési pont Röszkénél
Készül az egyik úgynevezett áteresztési pont Röszkénél, az autópályán található határátkelő közelében – tapasztalta a helyszínen kedden az MTI tudósítója.
A magyar hatóságok konténereket állítottak fel, ám egyelőre senkit nem engednek be a területre.
Közben kedd reggelre mintegy 300-400 migráns rekedt a Horgos és Röszke közötti, az 5-ös főút menti úgynevezett régi határátkelőhelyen. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik a helyszínen tartózkodó aktivistája arra a kérdésére, hogy mi fog történni az emberekkel, azt válaszolta, hogy “ezt senki nem tudja”.
Az MTI tudósítója reggel több menekült csoporttal is találkozott a magyar oldalon, az utak mentén Mórahalom és Röszke térségében. Ők még vélhetően az éjféli határzár előtt kerültek magyar területre és kikerülték a hatósági ellenőrzéseket.

09.35: Gyurcsány szerint ekkora tömeg már biztonsági kockázatot jelent
Rögtönzött sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc elmondta, nehéz előre belátni, hova vezet a jelenlegi helyzet. Fontos kérdés, hogy a határ szerbiai oldalán rekedt migránsok türelmesen kivárják-e a rájuk váró eljárás végét, vagy feszültség alakul ki közöttük. A politikus kifejtette, egy ekkora tömeg egy ilyen helyzetben már biztonsági kockázatot jelent. Kitért rá, a kormány egyes lépéseit helyesnek tartja, de szégyenteljesnek véli, hogy a menekültek az eljárásban nem használhatják a saját nyelvüket, és elvették a fiatalkorúakra vonatkozó jogszabályi kedvezményeket.

09.30: Szünetel a röszkei és az ásotthalmi határátkelőhelyek működése
Szüneteltetik a röszkei és az ásotthalmi közúti határátkelő működését kedd reggel 7 órától – jelentette be Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályvezetője sajtótájékoztatón, Budapesten.
A rendőr ezredes ismertette: erről az intézkedésről a szerb oldalon kialakult helyzet miatt döntöttek, mivel a határellenőrzés feltételei nem biztosítottak a határ túloldalán tartózkodó illegális bevándolók miatt. A határátkelőhelyek működésének szüneteltetéséről a szerb hatóságokat értesítették.
Balázs László elmondta: ha a működéshez szükséges feltételek biztosítottá válnak, az ORFK vezetője dönthet arról, hogy az átkelőhelyeket ismét megnyitják a forgalom előtt.
Ismertette: idén januártól éjfélig 200 778 illegális bevándorlót regisztráltak, ebből a hétfői napon 9146-ot, akik közül 8850-et a szerb-magyar határszakaszon.
Beszámolt arról, hogy éjféltől 3 helyen fogtak el 3, illetve 16 fős csoportokat az ideiglenes biztonsági határzáron tiltott határátlépés miatt. Előállításuk folyamatban van – tette hozzá.
Az M1-es autópályán Ausztria irányába áll a forgalom, valamennyi más határátkelőn Ausztria irányába az átlépés folyamatosan biztosított – mondta.
Szabó Csontos Stefánia, az ORFK Kommunikációs Szolgálatának vezetője bejelentette: a keddtől hatályba lépett jogszabályváltozáshoz kapcsolódóan a bűncselekmények nyomozására egy 100 fős nyomozó egységet állított fel a rendőrség. Ők nem a határrendészeti kirendeltség állományába tartoznak, az ország különböző megyéiből vezényelték őket Szegedre, ahol a munkájukat végzik.

09.30: Szírek és afgánok lehettek a rongálók
A Reuters szerint is letartóztattak legalább 16 menekültet, akik megpróbáltak átjutni a magyar határon. A hírügynökség szerint 9 szírről és 7 afgánról van szó.
Hír még, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó az illegális bevándorlásról rendkívüli sajtótájékoztatót tart 11 órakor Szegeden, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében. Természetesen ott leszünk.

09.25: Horvátország vagy Románia lesz az új irány?
Mátraházi Tibor biztonságpolitikai szakértő szerint a magyar-szerb zöldhatár lezárása után Horvátország vagy Románia felé kerülhetnek a már Szerbiába érkezett, az Európai Unióba tartó illegális migránsok. A szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában arról beszélt, hogy a következő két-három hétben “valamelyest nyugodtabb lesz a helyzet”, a kérdés az lesz, az érkezők miként reagálnak arra, hogy jelentős hányaduk menedékkérelmét elutasítják.
Mátraházi Tibor elmondta: a szerb-horvát határ nagy részén a veszélyes Dunán kellene átkelniük, délebbre pedig a magyarországinál jóval nehezebb terepen vezet az út. Talán a tél közeledte időt hagy arra, hogy felkészüljünk a tavaszi hullámban érkező újabb menekültáradatra – fogalmazott a szakember. Az M1 horvátországi tudósítója szerint a horvátok nem számítanak arra, hogy a bevándorlók a magyar szigorítások miatt a Horvátország felé indulnának.

09.20: Gyurcsány a helyszínen
Gyurcsány Ferenc és a DK több tagja jelent meg a röszkei határátkelőhelynél – jelenti munkatársunk.

gyurcsany_roszken_01_gs

9.00: Konténerfalu a röszkei határon
Körülbelül harminc konténert állítottak fel a röszkei határon a magyar hatóságok – írja az Origo. Ezekben regisztrálják majd az országba érkező migránsokat. Mindegyik konténer külön irodaként működik, de hogy pontosan meddig tart egy ember regisztrálása, még nem tudni. Kollégánknak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal egyik munkatársa azt mondta, csak most kezdték a munkát, ezért nem tudják megmondani, hogy mennyi időt kell egy emberre szánni.

08.50: Komoly készültség a régi határátkelőnél
Helyszíni tudósítónk jelentése szerint mintegy 200-300 rendőr gyűlt össze a régi röszkei határátkelőnél, miközben Horgos irányából a migránsok tüntető kiáltásait lehet hallani. Nehéz megsaccolni, hányan várnak a belépésre, de a hangok alapján könnyen lehet, hogy több száz méterre rúg a sor.

08.40: Felszámolják a röszkei gyűjtőpontot?
A Dugonyi úti ideiglenes gyűjtőpontnál kedden reggel megkezdték a terület kitakarítását, több sátrat elbontottak, önkéntesek válogatják a migránsok által hátrahagyott tárgyakat, hátha azok közül valami hasznosítható a későbbiekben. Mintegy 20-25-en gyűjtik a szemetet. Ahogy többször beszámoltunk róla, hiába voltak szemétgyűjtő konténerek kihelyezve a területre, a migránsok széthajigálták a szemetüket. Nem ez az első takarítási és rendrakási akció a Dugonyi úton, de most úgy tűnik, mintha az ideiglenes gyűjtőtábor végleges felszámolását kezdték volna meg.

08.30: Átvágták a kerítést a Kisszéksósnál
Az elkövető 16 migránst – akik között 2 gyermek is van – a rendőrök őrzik jelenleg a kerítés mellett. Közben azt is láttuk, hogy a kerítés és a gyoda túloldalán migránsok vonulnak. Egy készenléti rendőr magát az átvágott a kerítésrészt őrzi, amely mellett ruhaneműket, hálózsákot láttunk. Mint ismeretes, a kerítés megrongálása szeptember 15-től, azaz mától bűncselekménynek számít. Az elfogott 16 migráns Magyarorszárg területéről szóló kiutasításra, vagy akár börtönbüntetésre is számíthat.

8.20: Egyre több migráns vár arra, hogy beléphessen Röszkénél
Egyre több, kedd reggel mintegy háromszáz migráns várt arra a régi horgos-röszkei, azaz a Horgos 2 nevű határátkelőhelyen, a szerb oldalon, hogy beléphessen Magyarországra.
Mintegy kétszáz migráns várt arra hajnali fél 1 óta, hogy megnyíljon a határátkelő, és átkelhessen Szerbiából Magyarországra. Ők sátrakban, vagy takaróba burkolózva az aszfalton aludtak. Reggel további körülbelül százan csatlakoztak a várakozókhoz. A Horgos 2 nevű határátkelőhelyen 7 és 19 óra között elsősorban az autópályáról letiltott járművek kelhetnek át, a migránsok a határnyitást várják, és abban bíztak, a hétfő este érkezettekhez hasonlóan ők is beléphetnek az Európai Unióba. A határátkelőnél rögtönzött tábor alakult ki, olyan információkat is lehetett hallani, hogy hamarosan mobilvécéket is felállítanak az út mentén.
Az átkelőt nem sokkal éjfél után zárták le, előtte azonban a hatóságok beengedték Magyarországra az átkelő kapuja előtt várakozó több száz embert.
A szerbiai menekültügyi szervezetek, valamint a migránsokat segítő önkéntesek becslése szerint kedden is több százan érkezhetnek még a szerb-magyar határra.
Hétfőn több szerbiai politikus is kijelentette: arra számít, hogy a magyar határvédelmi szigorítások életbelépése után megváltozik a migránsok útvonala.
Hétfő este a magyar határőrség közölte a határátkelőhelyen tartózkodó migránsokkal: a zöldhatáron 35 méterenként egy-egy rendőr vagy katona áll, ezért ne próbáljanak meg ott átjutni Magyarországra.

07.55: Rengeteg rendőr a határátkelőnél
A Röszke és Horgos közti régi határnál minimum 5 közvetítőkocsi és több stáb is van. Az átkelő kerítése be van csukva, bent sok rendőrt látni. A közelben üres buszok állnak éjjel óta, de még senki nem jött át a határátkelőn, melynek szerb oldalán hajnali 3 körül több száz migráns éjszakázott. Ők elvileg nem maradhatnak Magyarországon, ha Szerbiában korábban nem adtak be menedékügyi kérelmet – jelenti tudósítónk.

07.43: Megrongálták Röszkénél a határkerítést
Migránsok megrongálták a műszaki határzárat kedden reggel, a röszkei átkelőhöz közel – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.
A 16 tagú csoport tagjai először a gyorstelepítésű drótakadályt, majd a három méter magas drótkerítést is átvágták, és átmásztak azon. Az ott járőröző rendőrök elfogták, majd előállították őket – hangzott el a műsorban, ahol arra is emlékeztettek: keddtől a korábbinál szigorúbb szabályok vonatkoznak a határzárat megrongálókra.

06.10: Százak várakoznak Horgoson
Az új időszámítás első reggelén a menekültek a szerbiai Horgason várják, hogy megnyisson a határátkelő. Az M1 tudósítója erősítette meg, amit a SZEGEDma.hu is írt az éjszaka, hogy nagyjából 200 menekült van most a határnál, ők éjszakára sátrat vertek. Sokan viszont visszamentek a magyarkanizsai táborba, ők majd a visszajönnek, ha megnyitják a kijelölt átkelési pontokat. A röszkei gyűjtőponton már nincs migráns – jelentette az M1.

Megrongálták a kerítést Röszkénél – ez ma már bűncselekmény! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=570144

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 14.

Illegális bevándorlás

A “bevándorláspártiak” mielőbb át akarják nyomni a migránskvótát a tagállamokon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A “bevándorláspártiak” mielőbb át akarják nyomni a migránskvótát az európai uniós tagállamokon – jelentette ki a Fidesz-frakció szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Tovább olvasom

Közlekedés

Veszélyeztetett terhes makói asszonynak segítettek kórházba jutni a zsaruk

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az úton folyt el a magzatvize, de végül egészséges babának adott életet a makói feleség.

Tovább olvasom

Közélet

Pokoli magas a bérleti díj a Bortéren és személyzeti mosdó sem volt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nem aratott osztatlan sikert, hogy csak üvegpoharakból fogyaszthattak a bormustrán.

Tovább olvasom

Aktuál