Írjon nekünk

Közélet

Szombat éjszaka több száz migráns gyalogolt Röszkéről Szegedre + FOTÓK (FRISSÜL)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

migransok_0912_ejjel24_gs

Megkezdődött a vasúti síneken is a kapu/redőny építése, katonák felügyelik a munkát, de a migránsok tömegei szombaton is áramlanak befelé. A kerítés megrongálására is akadnak kísérletek, ám a honvédség és a rendőrség erői mindenre és mindenkire figyelnek Röszkénél.

Friss hírek és fotók Röszkéről folyamatosan, percről percre itt a SZEGEDma.hu-n!

Pénteken, bár ismét rekord közeli számban érkeztek a migránsok, nap közben folyamatos volt az elszállításuk, nem jelentkezett fennakadás, viszont estére ismét káosz lett úrrá a gyűjtőponton, lázadtak a bevándorlók, késelés történt, valamint nem engedték el a buszokat, melyek továbbvitték volna a migránsokat. Az eseményekről szóló tudósításunk ide kattintva olvasható teljes egészében – fotókkal!.

06.00: Szegedig gyalogolt a többség

Több száz migráns Szeged irányába gyalogol Röszkéről az 5-ös úton vasárnapra virradó éjszaka. Szombaton késő este a röszkei gyűjtőpontnál a férfiakból, nőkből és gyerekekből álló tömeget arról akarták meggyőzni a rendőrök tolmács segítségével, hogy maradjanak. A vitatkozás után a tömeg azonban megindult, a rendőrsorfal pedig szétnyílt. A tömeg egy ideig a sínek mentén, majd egy kukoricásban haladt, aztán kettészakadt. Az M1 aktuális csatorna éjfél utáni híradójában elhangzott, hogy egy 60-70 fős, kisebb csoport Röszke belvárosába jutott el, ahol a rendőrök feltartóztatták és buszra ültették őket. A nagyobb csoport viszont még mindig gyalogol Szeged irányába. Ez a csoport az éjszaka Szegedre ért, ahol egy körforgalomnál rendőrök és mintegy tíz busz várt rájuk. A migránsok többsége felszállt a buszokra – jelentette az MTI munkatársa.
Szombaton egyébként negatív rekord dőlt meg: a rendőrök 4330 határsértőt kapcsoltak le.

23.00: 70 migránst már elkaptak
Az M1 tudósítója azt jelentette, hogy Röszke főterén 70 főt tartóztattak fel a rendőrök. A további több száz szökevény migráns továbbra is a vasúti síneken Szeged felé tart, Szentmihály térségében járnak kisebb rendőri kísérettel.

22.00: Gyalogolnak a síneken
A helyzet nem változott, sok százan, akár ezer migráns is némi rendőri kísérettel a vasúti síneken Szeged felé tart. Egyelőre nem tudni, hol fogják majd feltartóztatni őket. Közben a gyűjtőpontra is folyamatosan érkeznek a határsértők Szerbia felől, ezen a napon bizonyosan megdől minden korábbi rekord. Újabb buszokat töltöttek meg a bevándorlók, ezek a járatok is indulhatnak tovább.

21.25: Százak törtek ki Szeged felé
Nem tudta magát tartani a rendőrfal, és nem vezettek eredményekre a tárgyalások, sok százan indultak meg gyalog Szeged felé a síneken. A rendőrök kísérik őket – jelenti munkatársunk.

21.05: Furcsa kettősség a táborban
A gyűjtőpont egyik részén több százan azt kiabálják, hogy tovább akarnak menni, nem akarnak regisztrálni, pláne ujjlenyomatot adni. Egyre nagyobb az ordibálás és a füttyögés. A rendőrsorfal eddig jól bírta a dulakodást, vissza tudta tartani őket. Ugyanakkor elég nehezen megy annak elmagyarázása, miért is kellene ujjlenyomatot adni… A másik részen továbbra is rendezetten szállnak fel a buszokra azok, akik a hatóságok szervezésében hagyják el a tábort – mondta el helyszínen lévő munkatársunk.

20.55: Egyre komolyabb a balhé
Most már több százan fenyegetőznek azzal, hogy kitörnek a gyűjtőpontról, velük szemben úgy 50-80 rendőr lehet, ha jól becsüljük meg a vaksötétben. A lázongó, ordítozó migránsok nem akarnak buszra szállni, azt követelik, hogy engedjék el innen őket az egyenruhások. A rendőrök igyekeznek tárgyalni velük, egyelőre nem sok sikerrel – jelenti helyszíni tudósítónk.
Érdekesség, hogy közben a buszok folyamatosan érkeznek és indulnak is, a ma este tüntetők nem tartják fel a járatokat (eddig), nem úgy, mint társaik tegnap. A határsértők elszállítása tehát továbbra is zajlik.

20.40: Elkiabáltuk…
Ismét feszültség a gyűjtőponton, 100-150 migráns kezdett hangoskodni, akik nem nagyon akarnak itt maradni. Hármas rendőrsorfal állt fel velük szemben, és – a szokásos forgatókönyv szerint – megkezdődtek a tárgyalások. “We want go” – ezt skandálják azok az illegális bevándorlók, akik legszívesebben gyalog indulnának tovább innen, például Szeged felé. Az utánpótlás közben folyamatosan érkezik a vasúti síneken, ott, ahol egy-két napon belül a nyitható-zárható kapu lesz.

lazado_migransok2

20.30: Viszonylagos nyugalom
Az utóbbi percekben egyre hidegebb lett, viszont nyugodt a helyzet, jelenleg két buszra szállnak fel a migránsok. Ám azt is meg kell jegyezni, nagyon sokan távoznak gyalog is minden irányba a gyűjtőpontról, a kukoricáson keresztül, Röszke, illetve Szeged felé (a sötétség miatt nehéz megbecsülni, pontosan mennyien), tehát az embercsempészek várhatóan ma este is akcióba lendülhetnek.

20.00: Egyre feszültebb a hangulat
Több mint ezren vannak most a gyűjtőponton, ahol megint egyre feszültebb a hangulat, de e már megszokott esténként. Mindenki szeretné olyan gyorsan elhagyni ezt a tábort, amilyen gyorsan csak lehet. A buszos szállítás egyelőre továbbra is folyamatos.

19.30: A honvédelmi miniszter is terepszemlét tartott
A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint Simicskó István miniszter és Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök az épülő kerítésnél járt szombaton. Az ideiglenes határzárat fokozott tempóban építik a a magyar-szerb határon, az elmúlt napokban jelentősen megnövelték az itt szolgálatot teljesítő katonák létszámát, most 4300 katona van ott. A Magyar Honvédség az elmúlt napokban felkészült arra, hogy keddtől, amikortól szigorúbb szabályok lépnek életbe “magas szakmai színvonalon képes legyen segíteni a rendőrség munkáját”. A katonák felkészítésekor külön hangsúlyt fektetnek “a feladatból adódó pszichológiai alkalmasság fokozására”.
Programja során egyébként tárcavezető először Hódmezővásárhelyen tett látogatást a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Előretolt Vezetési Pontján. Itt megtekintette a Határozott Fellépés 2015 gyakorlaton résztvevő katonák bemutatóját, beleértve a rendőrökkel közösen végrehajtandó tömegkezelési feladatokkal összefüggő felkészítést. A gyakorlat során Benkő Tibor jelentést tett a miniszternek arról, hogy a katonák felkészültek a szükséges feladatok végrehajtására. Ezt követően a honvédelmi miniszter katonai helikopterrel Bácsborsód térségében megtekintette az ideiglenes biztonsági határzár építésében részt vevő honvédségi egységek munkáját.

19.20: Az Index is megerősítette a hasmenéses megbetegedéseket
Az egészségügyi ellátósátorban kérdezett meg az Index meg egy németül beszélő orvost, aki azt mondta, hasmenéses járvány van a gyűjtőtáborban, szinte az összes orvoshoz vitt gyereket ezzel a járványos, fertőző hasmenéssel kezelték. Az orvos azt mondta, annyira rossz a helyzet, hogy normális helyen a gyereket 3 napra kórházba kéne küldeni egy ilyen betegséggel. Innen még nem vitettek el senkit mentővel, mert az orvos szerint a rendőrök nem engednék a szülőknek, hogy gyermekükkel tartsanak. Az orvos azt is mondta, félnek, mert a helyzet holnapra csak rosszabb lesz, és nagyon aggódik, mert az egészen pici babák egy ilyen hasmenésbe akár bele is halhat.

19.00: Áramlanak a migránsok a síneken, akár 5-7 ezer fő érkezhet ma
Elképesztő tömeg érkezik óráról órára a síneken keresztül, munkatársunk a helyszínen azt hallotta, még akár 2000 bevándorló indulhat meg ma este, éjszaka Horgosról.
Ma eddig 4300 érkező migránst számolt össze az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársa a déli határon – közölte közben a HírTV.

migransok_hataratkelo20_gs

18.55: Étel és ital van, egészségügyi szakemberekre szükség lenne
A rendőrséggel szorosan együttműködve tudják hatékonyan segíteni a zöldhatáron keresztül naponta Röszkére érkező migránsok ellátását a karitatív szervezetek – közölték az érintett intézmények vezetői szombaton a helyszínen, ezt írja az MTI.
Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy a rendőrök türelemmel és példamutató fegyelemmel végzik munkájukat. A segélyszervezeteknek a naponta érkező több ezer ember hatékony és gyors ellátásához együtt kell működniük a hatóságokkal. A Karitász egészségügyi és szociális sátrat állított föl a gyűjtőpontnál, ahol orvosok és ápolók – egyszerre tíz-tizenkét ember – látja el a hozzá fordulókat. Az érkezők jellemzően kisebb sérülések miatt kérnek segítséget, de előfordulnak láz, megfázás, a páciensek egy része pedig a magával hozott betegség és a rendszertelen gyógyszerszedés miatt szorul ellátásra. Pénteken pedig egy várandós asszonynál megindult a szülés, őt a mentőszolgálat szállította a szegedi klinikára – közölte az igazgató. Osgyán Dávid, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója közölte, hogy a gyűjtőponton elsősorban ivóvizet, élelmiszert, matracot, takarót, tápszert, bébiételt, tisztálkodószereket adnak az embereknek, hogy nehéz helyzetüket könnyebbé tegyék. A szakember hangsúlyozta, hogy a különböző segítő szervezeteknek és civileknek össze kell hangolniuk tevékenységüket. A Magyarországra érkező menekültek ellátásában július eleje óta részt vevő Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs vezetője, Gáncs Kristóf elmondta, krízisközpontot hoztak létre Röszkén, ahol arab, pastu, dari és fárszi anyanyelvi tolmácsok segítségével információval látják el az embereket. A szakember azt kérte a segíteni akaróktól, ne hozzanak adományokat Röszkére, mert az összehangolatlan tevékenység káoszhoz vezet, inkább keressék meg a Karitatív Tanács tagszervezeteit, amelyek igyekeznek koordinálni a segítő tevékenységet. A segélyszervezetek vezetői egyetértettek abban, hogy enni- és innivalóban, ruhaneműben jelenleg nem szenvednek hiányt a Röszkére érkezők, az egészségügyi ellátásban közreműködő szakemberekből van időnként kevés.

18.45: Sok a felső légúti megbetegedés
A gyűjtőponton továbbra is nyugodt a helyzet. Négy csuklós BKK-buszra szállnak fel éppen a migránsok, körülbelül 500 fő állhat sorban. Az orvosi sátorban is egész nap folyamatos a munka, az ellátás, az egészségügyi szakemberekhez – mondták el portálunknak – elsősorban apróbb hátsérülésekkel és felső légúti megbetegedések miatt fordulnak a bevándorlók, illetve a kisebbek között hasmenés is előfordult. Újdonság, hogy a migráns gyerekeknek külön játszósátrat nyitottak az önkéntesek és a segélyszervezetek, itt rajzolhatnak és különféle játékokkal foglalhatják el magukat a picik.

18.05: Közel négyezren érkeztek már szombaton
Reggel 6 óra óta csaknem 4000 migráns lépte át a zöldhatárt, ezt az ENSZ munkatársai közölték az M1 tudósítójával – hangzott el a hírfolyamban. Éjfélig az ötezret is elérheti ez a szám.

18.00: Folyamatos az elszállítás
Folyamatosan érkeznek a migránsok, de a buszok is, melyek elszállítják őket. Az utóbbi fél óra során hat buszt számoltunk össze, mely illegális bevándorlókat vitt el a gyűjtőpontról a regisztrációs táborokba, de a röszkei befogadóállomás mellett is láttunk tíz üres buszt, melyek a következő órák során indulhatnak majd el a határsértők újabb csoportjaival. A gyűjtőpont sátortáborában most egyébként olyan 500 fő várja, hogy távozhasson.
Közben egyébként a Röszkére vezető bekötő utakon továbbra sem lehet közlekedni, azokat teljesen lezárta és ellenőrzi a rendőrség.

17.55: Az MSZP nem érti, mit keresnek a határon a katonák…
Miközben egyre több a fegyveres katona a határnál, és szemmel láthatólag elrettentő hatást gyakorolnak a kerítést megrongálni szándékozó migránsokra, Budapesten az MSZP-t aggasztja a hadsereg jelenléte – erről adott ki hírt az MTI… Kérdésekkel fordult a honvédelmi és a belügyi tárca vezetőjéhez szombaton az MSZP politikusa, Harangozó Tamás. Arról is érdeklődött, hogy milyen felhatalmazás alapján, mit keresnek fegyveres katonák a magyar-szerb határon.

17.50: Százak jönnek
Százak érkeznek óráról órára a röszkei gyűjtőpontra, ezt jelenti tudósítónk a helyszínről. Úgy tűnik, aki csak tud, igyekszik még szeptember 15-e előtt hazánk területére lépni…

17.45: Hasmenéses járvány Röszkén?
A 444.hu arról számolt be, hogy osztrák orvosok szerint hasmenéses járvány van a migráns gyerekek között Röszkénél. Erről a helyszínen semmi hírünk nincs, de igyekszünk utánajárni.

17.05: Katonák vigyázzák a megerősített kerítést
A zöldhatáron sétálva azt tapasztaltuk, az épülő vasúti kapu mellett most délutánra megerősítették a korábban átvágott kerítést, még erősebb vezérdróttal látták el. Továbbra is vannak próbálkozások a kerítésen történő átjutásra, de körülbelül 150 méterenként katonák állnak, akik minden rezdülésre figyelnek, azonnal odamennek az adott helyre, és – egyelőre – a sínek felé terelik a kerítést megrongálni szándékozó migrásokat. Tudósítónk egyébként azt tapasztalja, a határsértők leginkább információhiányban szenvednek. A gyűjtőpontnál a zöldhatáron rengeteg az élelmiszer és a ruha, de ezek nem adnak tájékoztatást, nem pótolják a tájékoztatást, és a legnagyobb probléma, hogy a migránsok döntő többségének fogalma sincs, mi vár rá, mit kellene tennie, miért és hogyan kellene együttműködnie.

16.35: Még egyszer (és reméljük, utoljára) a késesléről
Több olvasóink is érdeklődött arról a késeséről, mely a SZEGEDma.hu információi szerint tegnap este az egyik röszkei benzinkútnál történt (úgy tudjuk, migránsok sérelmére). Nos, a Delmagyar.hu ugyan ma több alkalommal utalt rá, ezt nekik semmilyen forrás nem erősítette meg, ám (magát érthető módon megnevezni nem kívánó) informátorunk és értesülésünk is (sajnos…) száz százalékig megbízható. Megint csak azt mondjuk, sajnálatos ez az eset, és ráadásul nem is egyedi, több ilyenről hallottunk a határ szerb és magyar oldaláról is az elmúlt időszakban, hiszen (főként éjszakánként) hemzsegnek itt az embercsempészek, és bizony nem ritkák a rivális bandák közötti eldurvuló viták, valamint az embercsempészek és a migránsok közötti nézeteltérések sem. Az sem csoda, hogy adott esetben a sértettek nem értesítik a hatóságokat, illetve a rendőrségnek nincs feltétlenül kapacitása a teljes környéket ilyen szempontból ellenőrizni, hiszen elképesztő és embert próbáló feladatot jelent a határ és a gyűjtőpontok, befogadóállomások őrzése, az ottani rendfenntartás, szervezés – le a kalappal az egyenruhások munkája előtt, csak dicsérő szavakkal illethetjük őket!

15.55: 15 katona a határnál
Tudósítónk a vasúti átjárónál tett éppen szemlét. Mint mondta, 15 fegyveres katona posztol itt, és zajlik a vasúti kapu cölöpözése. A síneken guruló eltolható szerkezetű kapunak legkésőbb hétfőre kell elkészülnie, és ez a hatóságok reményei szerint megakadályozza majd azt, amit most is látunk, hogy csoportokban gyalogolnak be a migránsok a síneken, a Horgos-Röszke vasúti vonalon át Magyarország területére.

15.10: Nem szűnik a tömeg
Röszkére folyamatosan érkeznek az 50-60 fős csoportok, sok a nő és gyerek – közölte a Hír TV tudósítója. Elmondta, több száz sátort vertek fel önkéntesek, illetve a magyar és külföldi segélyszervezetek, hogy a migránsok megpihenhessenek, valamint tájékoztató és telefontöltő pontokat is létrehoztak.

14.20: A Jobbik a rendőrök támogatására buzdít
A Jobbik a déli határon szolgálatot teljesítő rendőrök élelmezésének jelentős javítását kéri Pintér Sándor belügyminisztertől. Azt is szeretnék elérni a tárcavezetőnél, hogy a családjuktól tartósan távol lévő rendőrtiszthelyetteseket megjutalmazzák. Volner János, a párt alelnöke csodaként értékelte, hogy – mint fogalmazott – eddig egyetlen végletekig elcsigázott rendőrnél sem szakadt el a cérna. Emellett a területen dolgozó civil szervezeteket arra kérte, támogassák a rendőröket élelmiszerekkel és vízzel.

13.00: Elkezdődött a határzár építése a Horgos-Szeged vasútvonalon

Elkezdődött az ideiglenes biztonsági határzár hiányzó szakaszának építése szombat délelőtt a Horgos-Szeged vasútvonalnál, ahol a sínek keresztezik a magyar-szerb országhatárt – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az elmúlt hetekben a Magyarországra érkező migránsok többsége itt lépte át a zöldhatárt. A vasútvonal a vajdasági Horgos és a Csongrád megyei Röszke állomása közötti szakaszán már augusztus második felében leállították a forgalmat.

A sínek közelében már mindkét irányban elkészült a gyorstelepítésű drótakadály és a napokban befejezték a kerítés építését is. Mintegy 40 méteres szakasz az, ahol minden akadály nélkül átjárható a zöldhatár. Ide szombaton délelőtt fogvatartottak büntetés-végrehajtási őrök felügyelete mellett tíz olyan horganyzott acél oszlopot állítottak föl, melyet másutt is használnak a határzár építéséhez. A sínek két szélén egy tízméteres szakasz maradt, ahova cölöpverő géppel nem helyeztek el oszlopokat, ide a napokban vasúti kapu kerül, amely megnyitható lesz, ha újraindul majd a vasúti forgalom.

12.15: Tömeg. Nyugalom. Szemét.
Röszkén nagy a tömeg, ennek ellenére a migránsok tűrik a várakozást, rendbontás nem történt – közölte a Hír TV tudósítója, és hozzátette, a hétvége folyamán sokkal többen érkezhetnek még. A szeméthalmok kapcsán elmondta, a konténerek napok óta tele vannak, nem tudják elszállítani. Szűkös a takarítószemélyzet is, ránézésre önkéntesek végzik a munkát. A tudósító további problémaként említette, hogy a migránsok a segítőktől kapott ruhákat nem viszik vissza, mikor buszra szállnak, hanem szétdobálják.

12.05: Ki erre, ki arra, csak haladjon
A hatóságok tájékoztatása szerint azok, akik buszokra szállnak, a debreceni, kiskunhalasi, bicskei vagy vámosszabadi regisztrációs állomásokra jutnak el, akik viszont megtagadják ezt, és valamilyen módon “meglépnek” Röszkéről, általában a Keleti pályaudvaron vagy a Nyugati határ közelében kötnek ki.

12.00: A síneket is lezárják
Vaskaput építenek a sínekhez, ahol eddig a migránsok legtöbben jöttek, az építést rendőrök, katonák és BV-sek biztosítják, azonban mindez nem zavarja a határsértőket, ugyanúgy jönnek tovább.

11.35: Nem fogynak el
Öt csuklós busz vár most arra, hogy elvihesse a migránsokat. Az embertömeg jelenlétét ismét hulladékhegy kíséri, civil szervezetek aktivistái próbálják meg eltakarítani a határsértők szemetét, azonban végeláthatatlannak tűnik az erőfeszítésük. Az aktivisták – a rendőrökhöz hasonlóan – szájmaszkban dolgoznak, a fertőzések elkerülése végett. Nem igazán lesz lehetőségük pihenésre, ugyanis migránsok százai kelnek át a határon hatalmas csoportokban.

11.20: Látványosan növekszik a szerb-magyar határra érkező migránsok száma

Látványosan növekszik a szerb-magyar határra érkező migránsok száma, a főként a Közel-Keletről érkezők ugyanis igyekeznek minél hamarabb, még szeptember 15-e előtt átjutni a schengeni határon – mondta Bacskulin István, a szerb-magyar határváron fekvő Horgos polgármestere az MTI tudósítójának szombaton.

A polgármester úgy fogalmazott: belegondolni sem mer, mi történik azt követően, hogy Magyarország szigorít a határellenőrzésen, illetve lezárja a vasúti határátkelőket is, amelyeken át most a migránsok Magyarországra jutnak. Lehetségesnek tartja, hogy az 5700 fős településen 2-3 nap alatt kétszer ennyi migráns ragad.

Elmondta, pénteken több mint hetven, migránsokkal teli autóbusz érkezett Horgosra, és szombaton is legalább ennyi várható, folyamatosan futnak be a Belgrádból, Szabadkáról és a szerb-macedón határ melletti Presevóból induló járatok. Látványosan gyorsan, “futólépésben” igyekeznek Magyarország felé, és biztosan többen vannak annál, mint ahány embert a magyar hatóságok regisztrálnak.

A migránsok továbbra is a gyümölcsösökön és a szőlőültetvényeken át indulnak meg a zöldhatár felé – magyarázta Bacskulin István -, emiatt nagy károkat okoznak a termelőknek. Néhány napja például azért tördelték le a gyümölcsfák ágait, hogy tábortüzeket gyújtsanak, az idő ugyanis nagyon lehűlt – részletezte a polgármester.

Magyarkanizsán augusztus elején felállítottak egy pihenőhelyet, hogy a migránsok ne a város központjában található parkokban aludjanak. A magyar határ melletti településre azonban naponta 4-5 ezer migráns érkezik, a pihenőhely pedig csak 800-1000 személy elszállásolására alkalmas. Lackó Róbert, Magyarkanizsa képviselő-testületének elnöke korábban úgy fogalmazott: ez a pihenőhely nem alkalmas arra, hogy a migránsok itt vészeljék át a telet, a hideg évszakban más megoldást kell találni. A pihenőhely pénteken 250 új, összeszerelhető tábori ágyat kapott.

A helyszínen Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter ugyanakkor aggodalmának adott hangot, mert szeptember 15-től ennek a településnek is egy nem várt helyzettel kell szembenéznie, nem lehet tudni ugyanis, hogy mire lehet számítani a szigorúbb határellenőrzést követően.

“Az eddigieknél is nagyobb nyomásra számítunk, hiszen a magyar határrendészeti intézkedések megszigorítása miatt a migránsok közül sokkal többen és nyilván jóval hosszabb ideig tartózkodnak majd itt térségünkben, mert nem tudnak olyan gyorsan átjutni a határon, mint eddig. Erre fel kell készülnünk, különösen a hidegebb idő közeledtére való tekintettel” – fogalmazott a tárcavezető a Vajdaság Ma című hírportál beszámolója szerint.

A legtöbb autóbusz és vonat Presevóból és Belgrádból Szabadkára érkezik, a városban azonban egyre kevesebb migránst látni. Maglai Jenő polgármester a szabadkai Pannon RTV-nek elmondta: az illetékesek igyekeznek a migránsokat a pályaudvarokra, valamint Horgosra és Magyarkanizsára irányítani. Hozzátette, hogy október végéig elkészül egy ideiglenes befogadóközpont, ahol a migránsok megpihenhetnek, és megfelelő ellátást kaphatnak.

11.00: Sok a külföldi önkéntes
A rendőrség lezárta a röszkei gyűjtőpontra vezető út mindkét oldalát, mert olyan nagy számban érkeztek a főleg külföldi önkéntesek, hogy gépjárműveikkel megnehezítik a buszok közlekedését – közölte a M1 tudósítója a helyszínről. Elmondta azt is, jelenleg 200-300 migráns tartózkodik a gyűjtőponton, az elszállítás folyamatos.

Az MTI így tudósít a helyszínről: A reggeli órákban és délelőtt a zöldhatár felől a sűrű ködben folyamatosan érkeztek az emberek a gyűjtőpontra. A határnál, ahol a Horgos-Szeged vasútvonal miatt nem épült drótakadály a rendőrök mellett hátukon AK-47-es gépkarabélyt viselő katonák is posztoltak. A migránsokat az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) kék mellényt viselő alkalmazottai és önkéntesei fogadták, útbaigazították őket a sínek mentén, mintegy egy kilométerre található gyűjtőponthoz, és válaszoltak az érdeklődőknek a regisztrációs eljárással kapcsolatos kérdéseire. Az érkezők között – az útjuk során szerzett negatív tapasztalatok miatt – sokan tartanak a rendőröktől, az önkéntesek őket is igyekeznek megnyugtatni.

10.40: Sziszifuszi munka
Az új határzárat is átvágták, fogvatartottak érkeznek építeni a kerítést, de nem ők az egyetlen jövevények: migránsok százai jönnek Szerbia felől folyamatosan.

10.25: Reggel nyolcig ezerötszázan
Az idén 181 014 tiltott határátlépés történt, csak pénteken 2 827 személyt állítottak elő ezért a szabálysértésért – közölte Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szombaton reggel 8 óráig további 1 561 személy lépte át Szerbia felől tiltott módon a határt – mondta Lakatos Tibor, majd hozzátette, a rendőrség idén összesen már 1 068 személy ellen indított eljárást embercsempészés miatt. Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója közölte továbbá, hogy idén péntek éjfélig 166 465 menekültügyi kérelmet regisztráltak, ezekből 2 093-at pénteken nyújtottak be, szombat reggel 6 óráig pedig további 517 kérelem érkezett hozzájuk. A magyarországi befogadó intézményekben szombat reggel összesen 2 215-en tartózkodtak, pénteken “rend és nyugalom” volt ezeken a helyeken – fűzte hozzá.

Kiss Attila beszámolt arról is, hogy megtalálták annak a 8 éves szír kisfiúnak a családját, aki még szerdára virradóra vesztette el szüleit és hat testvérét az egyik határ menti gyűjtőhelyen. Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt 130 ezer forintos szabálysértéssel sújtották azt a két szír férfit, akik “hergelték” a Röszkéről Budapest felé gyalog útnak indult menekülteket. Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának főosztályvezető-helyettese további kérdésekre reagálva többször kiemelte, a rendőrök összességében törvényesen, szakszerűen és rendkívül emberségesen végzik a munkájukat, amin szerinte az sem változtat, hogy néhány kontextusából kiragadott kép, vagy rövid videó mást mutat.

10.15: Megint kitörtek
Egy száz fős csoport kitört a röszkei gyűjtőpontról, de a rendőrség már valószínűleg elfogta őket – közölte a köztévé tudósítója.

10.00: Már közlekednek a buszok
Ismét közlekednek a bevándorlókat szállító buszok Röszkén, de érezhetően egyre többen érkeznek a Btk. szeptember 15-ei szigorításának hatására – közölte a déli határról a köztévé munkatársa. Elmondta, már a létesítendő vasúti kapunál is ott vannak a honvédség katonái.

09.25: Szerb embercsempészt fogtak el az M5-ös autópályánál

Szerb embercsempészt fogtak el a rendőrök pénteken az M5-ös autópálya domaszéki felhajtójánál, a férfi négy szír állampolgárt szállított volna Ausztriába – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t.

Szenti Szabolcs közölte, az olasz rendszámú autót vezető sofőr ellen – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A migránsokkal szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

A rendőrök 11 olyan sofőrt is tetten értek pénteken Csongrád megyében, akik anyagi ellenszolgáltatásért fuvaroztak határsértőket a főváros irányába. Ellenük jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás – tudatta az őrnagy. A nyomozók az elkövetéshez használt járműveket lefoglalták.

09.20: Nem lett rekord
Több mint kétezer-nyolcszáz határsértőt fogtak el Csongrád megyében pénteken – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t.

08.10: Mozgalmas volt az éjszaka Röszkénél

Szombat reggelre helyreállt a rend a magyar-szerb határnak a migráció által leginkább érintett pontján, Röszkénél. Az M1 helyszíni tudósítója szerint az éjszaka mindazonáltal rendkívül mozgalmas volt.

A reggeli órákban új buszok érkeztek, amelyekre hajlandók felszállnak a migránsok. Az autóbuszok azonban egyelőre nem hagyták el a gyűjtőpontot, ahol több száz migráns várakozik. Az éjszaka ugyanis több mint húsz busz hagyta el a területet, és teljesen megtelt a közeli regisztrációs tábor. A reggeli órákra látványosan megnőtt a Szerbia felől érkezők száma. A buszokkal a röszkei idegenrendészeti előállító pontra vagy az ország más pontjain kialakított állomásokra viszik a migránsokat.

A határ szerbiai oldalára, Horgosra pénteken folyamatosan érkeztek a buszok Belgrádból, illetve a macedón határ mentén fekvő Presevóból. Szombat reggel taxikkal, illetve autókkal érkeztek a migránsok, és a délelőtt folyamán várhatóan ismét autóbusszal érkeznek. Az M1 aktuális hírcsatorna tudósítója szerint a hét végén mintegy 23 ezer migráns érkezésére számítanak.

7.10: Szeged-Csanádi Egyházmegye: kötelességünk minden embertársunknak segíteni

A Szeged-Csanádi Egyházmegye szerint kötelességünk fajtól, nyelvtől, vallástól, szimpátiától vagy anyagi helyzettől függetlenül, minden lehetséges módon segítségére lenni bármilyen testi, lelki, szellemi nyomorban, illetve szenvedést okozó körülmények között élő embertársunknak. Ennek teljesítésére kérte Ferenc pápa a hívőket és ezt hangsúlyozza Kiss-Rigó László püspök is.

Az egyházmegye MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ebben a Szeged-Csanádi Egyházmegye közössége élen jár. Hozzátették ugyanakkor, hogy ami napjainkban Magyarország déli határainál történik, az elsősorban nem menekültügyi kérdés. Ez a helyzet szerintük éppen a Ferenc pápa által sürgetett összefogással orvosolható.

Az eddig nem tapasztalt probléma az a “folyamatos, egyre erősödő migráns hullám, amely inkább egy irányított, szervezett, tömegek megtévesztésével és bűnszervezetek által támogatott, végső kizsákmányolásával járó népvándorlás”, ami enyhébb esetben kulturális invázióba csap át. Mindennek a Szeged-Csanádi Egyházmegyében tapasztalható körülményeiről és veszélyeiről Kiss-Rigó László püspök a Nunciatúra kérésére tájékoztatta Ferenc pápát is – olvasható a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az egyházmegye a migráns kérdés tágabb kereteiben számos szolidaritásból fakadó tevékenységet végez évek óta. A püspökség már hosszú ideje – évente több mint 15 millió forinttal – támogat teljes körű ösztöndíjjal Indiából és Afrikából érkező szegény sorsú diákokat, akik között muszlimok is vannak, ezek a diákok orvosi diplomával térnek haza. Az elmúlt három évben az egyházmegye több mint 30 millió forinttal járult hozzá Indiában, a rászoruló közösségek részére templom és iskola építéséhez. A Szeged-Csanádi Egyházmegye egy évvel ezelőtt informális csatornákon keresztül felajánlotta ezer szíriai menekült keresztény számára az elhelyezést. Nekik a mai napig nem sikerült közel sem kerülni a schengeni határhoz. Jelezték, hogy ez a felajánlás továbbra is él azok számára, akik jogszerűen érkeznek, regisztrálnak, kérelmezik és megkapják a menekült státuszt, és Magyarországon kívánnak letelepedni.

Három éve működtetik saját fenntartásban azt a befogadó otthont, amely évi átlagban négyszáz, kísérő nélkül érkező kiskorú migránsról gondoskodik – pedagógust, tolmácsot, orvost, mentálhigiéniás szakembert is biztosítva számukra. Az Egyházmegyei Karitász önkéntesei az országos szervezettel és a hatóságokkal együttműködve jelen vannak sátraikkal a röszkei határnál. Itt egészségügyi ellátást biztosítanak önkéntes orvosokkal, adományokat gyűjtenek és osztanak, valamint a migránsok melegedését, megpihenését biztosítják. Az egyházmegye egy alkalmas épületet ajánlott fel továbbá a szükségszerűen nagyobb létszámban jelenlévő rendőrök elszállásolására – írták.

Hangsúlyozták továbbá, hogy ezek mellett évek óta Keresztény Roma Szakkollégiumot is működtetnek, így “nehéz lenne rasszistának, idegengyűlölőnek bélyegezni” az egyházmegyét. “Ez csak előre megfontolt, aljas szándékkal lehetséges” – szögezték le.

Azt is ki kell mondanunk – olvasható a közleményben -, hogy a jelenlegi bevándorlók jelentős része nagyobb összegű készpénzzel rendelkezik, mint ami egy magyar rendőr féléves fizetése. Sokan közülük magabiztosan, agresszív módon viselkednek. Többször megfigyelhető, hogy gyerekeket “pajzsként” próbálnak használni. Előfordult, hogy az irdatlan mértékű szemét közös felszedésére szólító felhívásra azt válaszolták: “szedjék fel a keresztények, azért vannak”. Számos migráns tudatosan jelét sem adja a minimálisan elvárható alkalmazkodásnak.

A humanitárius és karitatív szempontok mellett az egyházmegye szerint figyelembe kell venni a jelenlegi népvándorlás másik veszélyét is: “a felgyorsuló, erőszakos kulturális invázió következtében egyes európai országokban a társadalom identitásának elvesztését vagy megváltozását”. Szerintük Európában “azok az ideológusok és politikusok, akik eddig is figyelmen kívül hagyták, tagadták vagy támadták a keresztény gyökereket, az egyetemes értékektől való egyenlő távolságtartásra hivatkozva, valójában az értékmentesség diktatúrájának kiépítésére törekednek. Ők most képmutató módon, tehetetlenül szemlélik az eseményeket” – fogalmazott az egyházmegye.

“Mások, egyre többen Európa szerte, például Magyarországon, minden elvakult ideológiától és pártpolitikai szemponttól függetlenül azt az egyenes, szolidáris, keresztény, ésszerű, áldozatoktól sem mentes önvédelmi stratégiát támogatják, melyet leginkább a magyar miniszterelnök képvisel és valósít meg” – zárul az egyházmegye közleménye.

Hétfőn a Washington Post amerikai napilap azt írta, hogy Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szerint Ferenc pápa egyszerűen téved a menekültek befogadásával kapcsolatban, és fogalma sincs, mi a helyzet Magyarországon. “Ők nem menekültek. Ez egy invázió. >Allah Akbar!< kiáltásokkal jönnek, és át akarják venni a hatalmat" - nyilatkozta a cikk szerint a püspök.Később a szeged-csanádi püspök azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy eltorzították a szavait. Hangsúlyozta, hogy egyetért azzal a lelki iránymutatással, amit Ferenc pápa fogalmazott meg. A katolikusoknak valóban kötelességük segíteni a menekülteket - tette hozzá. Kevesen mondhatják el magukról, hogy karitatív ügyekben többet tesznek, mint a Szeged-csanádi egyházmegye, csak éppen erről alig-alig számol be a sajtó - jelentette ki a püspök.

Friss hírek és fotók Röszkéről folyamatosan, percről percre itt a SZEGEDma.hu-n!KLIKK: http://szegedma.hu/?p=568811

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 12.

Közélet

Minimális különbséggel nyert a Veszprém a csúcsrangadón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged csak a vereségért lehet szomorú az utóbbi évek legjobb veszprémi rangadóján.

Tovább olvasom

Közélet

Tolvajok miatt szegényesebb a szegedi karácsonyfa: lopták a díszeket

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Két és fél méterig elérik a díszeket, addig a szintig lerángatják, ellopják, ami fénylik.

Tovább olvasom

Közélet

Háromszáz kisgyerek futott együtt a Mikulással Maroslelén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Már több éves hagyománya van Maroslelén a Mikulás-napi futásnak – számolt be a Rádió 7.

Tovább olvasom

Aktuál