Közélet

Orbán: ha nem találnak belső megoldást Szíriában, nincs esély az áradat megállítására

Orbán: ha nem találnak belső megoldást Szíriában, nincs esély az áradat megállítására

2015. szeptember 30., szerda
Orbán: ha nem találnak belső megoldást Szíriában, nincs esély az áradat megállítására
Illegális bevándorlás - Nickelsdorf

A magyar kormány továbbra is a határok védelmének fontosságát hangsúlyozza, miközben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden kijelentette, Európának égető kötelessége befogadni a menekülteket.

Friss hírek és fotók a migrációs válságról folyamatosan, percről percre itt a SZEGEDma.hu-n!

A tegnapi nap eseményeiről szóló részletes tudósításunk ide kattintva olvasható teljes egészében.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:

20.39: Németországba 270 ezernél is több menedékkérő érkezhetett szeptember eleje óta a bajor belügyminiszter szerint

Szeptember eleje óta 270 ezernél is több menedékkérő érkezhetett Németországba - mondta a bajor belügyminiszter szerdán a müncheni tartományi gyűlésben (Landtag).

Joachim Herrmann

kiemelte, hogy végleges adatok ugyan még nincsenek, de abból kell kiindulni, hogy a hónap eleje óta 270-280 ezer menedékkérő lépte át Németország határait, jóval többen, mint tavaly egész évben. A belügyminiszter a menekültügyi helyzetről tartott vitában a tartományi kormány kezdeményezéseiről elmondta, hogy a határokra nehezedő nyomás enyhítését célzó konkrét javaslatokon dolgoznak. Vizsgálják egyebek között a tranzitzónák kialakításának lehetőségét, hogy már a határról visszafordíthassák azokat, akik például biztonságos országból származnak, vagy ügyükben az uniós szabályok alapján nem Németország az illetékes. A tartományt egyedül kormányzó CSU részéről a vitában a menekültáradat feltartóztatását, a határok mielőbbi lezárását sürgették, rámutatva, hogy csak Bajorországba szeptember 1-től 28-ig 169 408 menedékkérő érkezett, időközben pedig további 10 ezren. A kormánypárti szónokok úgy vélték, a menekülthullám katasztrófával fenyegeti Bajorországot. Hangoztatták, hogy az Európai Uniónak a menekülthullámot kiváltó okokat kell kezelnie, helyben kell segíteni a menekülteken, és csak különösen súlyos humanitárius vészhelyzetből menekülő embereket szabad befogadni. A Landtagnak a nyári szünet utáni első plenáris ülésén az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) és Zöldek félelemkeltéssel vádolták meg a CSU-t és úgy vélekedtek, hogy a határok lezárása helyett a "befogadás kultúrájának" erősítésére és a menekültek integrációjának felgyorsítására kell törekedni - számolt be a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság a br.de című hírportálján.

Thomas de Maiziere

szövetségi belügyminiszter egy keddi berlini nyilatkozata szerint a szeptemberi menekültügyi statisztika elkészítése több napig eltart majd, főleg azért, mert a menedékkérők nem jelentéktelen része kivonja magát a regisztráció alól, vagy nem hajlandó ott igénybe venni a menekültügyi ellátást, ahol a tartományok közötti tehermegosztási rendszer alapján kijelölték a helyét. Németországban 2014-ben 202 834 menedékjogi kérelmet regisztráltak.

19.50: Horvát belügyminiszter: naponta átlagosan ötezer migráns érkezik Horvátországba Naponta átlagosan ötezer migráns érkezik Horvátországba, úgy, hogy az elmúlt napokban csökkent a számuk - mondta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter szerdán újságíróknak Opatovacon. A legfrissebb adatok szerint szeptember 16. óta 88 ezer 532 migráns lépte át a szerb-horvát határt, és reggel 9 óráig 84 ezren hagyták el az országot. A migránsáradat által leginkább sújtott kelet-horvátországi térségben nyilatkozó Ostojic ezt azzal magyarázta, hogy Görögország kevesebb menedékkérőt enged fel a hajókra, a macedón-szerb határon pedig a hatóságok elkezdték regisztrálni a migránsokat, ami miatt csökkent az illegális bevándorlók száma. A menekültáradat szerinte csak úgy szűnhet meg, ha Görögországban nem ürülnek ki a táborok, és nagyobb pénzügyi támogatást kap Törökország, Jordánia és Libanon, ahol a legtöbb menekült tartózkodik. "Ezzel nem oldódna meg a krízis, de megszűnne a migránsáradat "- szögezte le. Horvátország kész fogadni azokat a menedékkérőket is, akiket a migránsok elosztására irányuló kvóta alapján vállalt - tette hozzá. Eközben a Jutarnji List című horvát napilap arról számolt be, hogy a hatóságok megtiltották a civileknek, hogy segítséget nyújtsanak a migránsoknak. A közel száz önkéntes csak abban az esetben tartózkodhat a táborok környékén vagy az illegális határátkelőhelyek közelében, ha rendelkezik akkreditációval, vagyis ha hivatalosan is csatlakozik valamelyik karitatív szervezethez, mint például a vöröskereszt. Az önkéntesek a lapnak azt mondták: "katasztrofális a helyzet a terepen". A rendőrök pedig azzal fenyegetőznek, hogy őrizetbe veszik őket, ha nem mennek el. A babsaki határátkelő körzetében, ahol naponta 6 ezer menedékkérő lépi át a szerb-horvát határt, elmondásuk szerint mindössze egyetlen vöröskeresztes sátor áll, ahol az illegális bevándorlók egy palack vizet és egy tábla csokoládét kapnak. Erről felvételt is készített az egyik aktivista, amelyet az újság is közölt internetes oldalán. Korábban az önkénteseknek azt is megtiltották, hogy főtt ételt osszanak a Szerbiából érkező migránsoknak. A belügyminiszter ezt azzal magyarázta, hogy Horvátország rendezett ország, és ha az egészségügyi felügyelet megállapítja, hogy az ételt a szabadban készítették el, az csak bonyolítja a helyzetet. "Az önkénteseket senki sem hívta, és nem is volt rájuk szükség. Ki felel azért, ha valaki megbetegszik? Természetesen én" - mondta a miniszter.

Luka Juranic

, az Are You Syrious ( Ez most komoly?) önkéntes mozgalom alapítója a lapnak azt állította, hogy kérelemmel fordultak a mobilszolgáltatókhoz, hogy hozzanak létre internet-hozzáférési pontokat és mobiltöltő állomásokat a határátkelőhelyek közelében, hogy a menekültek felvehessék a kapcsolatot családtagjakkal, ha átlépik a határt. "A válaszon megdöbbentünk, az egyik mobilszolgáltató ugyanis közölte, hogy a belügyminisztérium ezt megtiltotta" - mondta az aktivista.

19.02: Handó Tünde: óriási kihívást jelentenek a migrációs ügyek

A migrációs ügyek tárgyalását óriási kihívásnak nevezte a bírósági szervezetre nézve az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerdán Pécsen.

Handó Tünde

sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy a bevándorlással kapcsolatos, elsőbbséget élvező eljárásokat a meglévő ügyteher mellett, gyorsan, magas színvonalon kell lefolytatni. A Szegedi Törvényszék szeptember 15-étől mostanáig 273 büntetőüggyel foglalkozott, ami rendkívüli leterheltséget jelent, tucatnyi bíró két hete minden nap reggel nyolctól este nyolc óráig dolgozik - mutatott rá az OBH elnöke. Hozzátette, nem véletlen, hogy a munkaszervezést illetően az ilyen ügyeket tárgyaló bíróságok turnusokban gondolkodnak, legyen idő más ítélkező munkára és a pihenésre is. Handó Tünde utalt arra: az Országgyűlés a migrációhoz köthető büntető és közigazgatási ügyek kezelését kiterjesztette a Pécsi Törvényszékre és a Zalaegerszegi Törvényszékre is, amelyek dolgozói a szegedi tapasztalatok alapján fel tudnak készülni az előttük álló feladatokra. E két bíróság kitűnően együttműködik a Szegedi Törvényszékkel az értesítések, a kézbesítések, a tolmácsok elérése, a technikai háttér biztosítása tekintetében - jegyezte meg. Hozzátette: mindez azért fontos, hogy a bírák kizárólag a dolgukra, vagyis az ügyekre és azok érintettjeire koncentrálhassanak.

Rendeki Ágnes

, a Pécsi Törvényszék elnöke arról beszélt, hogy a törvényszék illetékességi területén a jogszabály hatályba lépését követő két, két és fél hétben kizárólag a Pécsi Járásbíróság jár el migrációs ügyekben. Az első időszakban napi váltásban hét-hét tanács tárgyal majd - mondta. Kiemelte, ehhez tizennégy bíróra van szükség, de a számuk változhat, a szegedi adatok alapján a migrációs ügyek hosszabb távon tíz bíró folyamatos munkáját igénylik. Rendeki Ágnes közölte: a szegedi tapasztalatokból kiindulva Pécsett naponta 25-30 üggyel számolnak. Szólt arról is, hogy az ilyen ügyekre a kijelölést vállaló bírók más tárgyalásaikat elhalasztották, mert a jogszabály szerint a határsértéses eseteket minden más ügyet megelőzően kell tárgyalni.

18.49: Német munkaügyi hivatal: lassú a menekültek munkaerőpiaci integrációja Németországban a szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) óv a túlzott várakozásoktól a menekültek munkavállalásával kapcsolatban, a szervezet szerint a munkaerőpiaci integrációjuk lassú folyamat, és csak 8 százalékuk tud elhelyezkedni a menekültstátus megszerzése utáni első évben. Raimund Becker, a BA igazgatósági tagja szerdán a szeptemberi munkaerőpiaci folyamatokat ismertető nürnbergi sajtótájékoztatón az európai menekültválságról szólva hangsúlyozta, hogy a Németországba érkező menedékkérők 80 százaléka nem rendelkezik a német előírásoknak mindenben megfelelő képzettséggel, vagyis azonnal honosítható végzettséggel. A munkaerőpiaci integráció lassú folyamat, a BA-nak így sok feladata lesz a menekültekkel, és ezért 2000 új munkatársat kell felvenni az ügynökséghez jövőre, amikor az idén érkező menedékkérők közül menekültstátusba kerülő emberek megjelennek a munkaerőpiacon. A BA eddigi tapasztalatai szerint a menekültek csupán 8 százaléka jut munkához a státus megszerzése utáni első évben, és a többiek mind munkanélküli ellátásra szorulnak. A foglalkoztatottsági arány aztán fokozatosan emelkedik, és az ötödik évben eléri az 50 százalékot. A nem menekültstátusban lévő külföldi állampolgárságú munkavállalókra - a klasszikus gazdasági bevándorlókra - jellemző szintet 15 év alatt éri el a menekültek foglalkoztatottsága. "A menekültek nem a holnap, hanem inkább a holnapután munkavállalói" - jegyezte meg Raimund Becker. A német munkaerőpiac kiváló állapotban van, a regisztrált munkanélküliek száma szeptemberben 2,708 millió volt, ami augusztushoz képest 88 ezres, az egy évvel korábbihoz képest pedig 100 ezres csökkenés, és 1991 januárja óta, azaz csaknem 25 éve a legalacsonyabb érték. Ugyanakkor a migrációs hullám hatása már most kimutatható a munkaügyi statisztikában. A hullám már tavaly fölerősödött - 2014-ben 202 ezer menedékjogi kérelmet adtak be Németországban, 1992 óta a legtöbbet -, ezért már most is sok menekült próbál helytállni a munkaerőpiacon. Az idén éves átlagban várhatóan 100 ezerrel csökken a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest, de a menekültek körében tapasztalható magas munkanélküliség nélkül ez a csökkenés jóval nagyobb mértékű, 140 ezres lenne - mondta a BA igazgatósági tagja hírportálok beszámolói szerint. A konzervatív CDU-ban a migrációs válság miatt többen felvetették, hogy a menedékkérők, befogadott státusban lévők és menekültek esetében csökkenteni kellene az óránkénti bruttó 8,5 eurós minimálbért. Ezt javasolja a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet is, rámutatva, hogy ez a munkavállalói csoport nem elég termelékeny ahhoz, hogy foglalkoztatottsága 8,5 eurós minimálbér mellett elérje a nemzetgazdasági átlagot. (Ez a 15-65 éves korosztályban a legutóbbi, 2014-es adat szerint 56,8 százalék.) A javaslatot a CDU gazdasági kérdésekkel foglalkozó szakpolitikusai közül többen elvetik, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) pedig testületileg visszautasítják. Azzal érvelnek, hogy nem a minimálbér szintje, hanem a német nyelvtudás a legfontosabb tényező, és súlyos konfliktusokhoz vezethet egy többosztatú minimálbér-rendszer, hiszen a munkáltatók megtehetnék, hogy elbocsátanak német alkalmazottakat, és jóval olcsóbban dolgozó menekülteket alkalmaznak helyettük. Aki ilyesmit javasol, valójában "kijátssza egymás ellen a szegény sorban élő németeket és a szegény sorban élő szír menekülteket" - fogalmazott Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter, az SPD elnöke. A felvetés bírálói közül többen azt is hozzáteszik, hogy a menekültek "másodlagos munkaerőpiacának" kialakulása tovább erősítheti a menedékkérőket Németországba vonzó "szívóhatást". Németországban bizonyos megkötésekkel a menedékkérők és befogadottak is dolgozhatnak, és a szövetségi kormány a törvényhozásnak kedden benyújtott menekültügyi reformcsomagjával tovább lazítaná az előírásokat, de csak azok esetében, akik jó eséllyel pályáznak a menekült státusra, a biztonságos országból származó kérelmezőktől pedig megvonná a munkavállalási jogosultságot. Egyébként a menedékkérők és befogadottak nemcsak jogosultak a munkavállalásra, hanem kötelességük is elfogadni a befogadóállomásokon, szállásokon felajánlott munkát - amelyért munkaóránként 1,05 eurós fizetés jár -, amennyiben munkaképes korúak, nem iskolakötelesek és nincsenek munkaviszonyban. A munkavégzés elutasítása juttatásmegvonással szankcionálható.

18.21: Magyar Levente: a magyar-szerb kapcsolatok jók, Horvátországgal azonban mindkét államnak vitája van

Miközben a magyar-szerb kapcsolatok kiegyensúlyozottak, mindkét országnak nagyon komoly politikai vitája van Horvátországgal, pedig Budapest elemi érdeke, hogy Zágrábbal is hasonlóan konstruktív legyen a viszony, mint Belgráddal - hangsúlyozta

Magyar Levente

gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár a szabadkai Pannon RTV Szubjektív című, szerdán sugárzott interjúműsorában. A politikus kedden vett részt az első szabadkai magyar-szerb üzleti fórumon, a beszélgetés, amelyben a magyar-szerb-horvát kapcsolatokról is szó volt, akkor készült. Magyar Levente nyomatékosította a magyar kormány álláspontját, miszerint soha nem volt még ilyen jó a viszony Budapest és Belgrád között. Magyarázata szerint a kiegyensúlyozott magyar-szerb viszonyt számos tényező befolyásolta, "leginkább talán az, hogy mind a két fél felismerte, hogy a múlt méltó lezárása és a történelmi megbékélés fontos eleme a hosszú távú építkezésnek, fontos feltétele a valódi barátságnak". Az ehhez kapcsolódó szimbolikus lépések megtörténtek mindkét oldalról, és ez kiváló érzelmi alapot ad ahhoz, hogy folytatni lehessen az együttműködést - tette hozzá. A magyar-szerb határon épült kerítéssel kapcsolatban elmondta, hogy a határzárnak köszönhetően más irányba terelődött az a migrációs nyomás, amely Szerbia felől nehezedett Magyarországra. "Ez a kétoldalú kapcsolatok szempontjából is fontos célkitűzés volt, hogy ne terhelje egy folyamatos külső, egész Európára nehezedő tényező a magyar-szerb kapcsolatokat" - fogalmazott a politikus. Kiemelte, hogy Magyarország Horvátországgal is kiváló kapcsolatot kíván ápolni, "azonban ha a horvát kormány és a horvát kormányfő abból akar belpolitikai tőkét kovácsolni önmaga számára, hogy a szomszédait kritizálja, vádolja, akkor ezt természetesen vissza kell utasítanunk". Megfogalmazása szerint a horvátok politikai megnyilvánulásai az utóbbi időszakban egy platformra helyezték Magyarországot Szerbiával, és most "mind a két ország abban a helyzetben van, hogy a horvát belpolitika külföldre való kivetülésének az áldozatává vált". A magyar kormány szerint ezen változtatni kell, és Budapest elvárja, hogy ezen a viselkedésen változtasson Horvátország, mert ez elfogadhatatlan egy olyan kapcsolatrendszer történetében, mint amilyen a magyar-horvát - szögezte le Magyar Levente. A politikus azt is megjegyezte, hogy a migránsválság akkora mértékű kihívás, amilyenre csak összeurópai összefogással lehet választ adni, amíg azonban ez nem történik meg, addig "az egyes országok rá vannak arra kényszerülve, hogy a maguk erejéből, amit tudnak megtegyenek annak érdekében, hogy a saját népüket, a saját országhatáraikat a lehetőségekhez és a jogi keretekhez mérten megpróbálják minden eszközzel megvédeni". Magyarországnak nem az a célja, hogy másnak nehézséget okozzon, hanem az, hogy a magyar embereket és Magyarország területét megvédje az illegális migránsok tömegeitől, és az európai kötelezettségeinek eleget téve a schengeni határokat hatékonyan őrizze - tette még hozzá. Úgy fogalmazott: természetesen gondolni kell arra, hogy ezek a lépések milyen következményekkel járnak más országokra nézve, de nem lehet ez a magyar cselekvés elsődleges mozgatórugója vagy szempontja.

18.07: Simicskó: emberfeletti tempóban halad a kerítésépítés a horvát határszakaszon

Emberfeletti tempóban halad a kerítésépítés a horvát határszakaszon - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornának, miután a magyar-horvát határnál lévő Gyékényesnél terepszemlét tartott a határzár építésénél.

Simicskó István

az M1-nek úgy nyilatkozott: a katonák és a rendőrök gőzerővel dolgoznak. Megjegyezte: a kerítésépítés szempontjából ez egy nehéz szakasz, de munkagépek segítségével igyekeznek a lehető leggyorsabban elkészülni a határzárral. A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Simicskó István Benkő Tibor vezérkari főnökkel tájékozódott az ideiglenes biztonsági határzár eddig elkészült munkálatairól, a katonák elhelyezési és ellátási körülményeiről, valamint a rendőrség munkájában részt vevők tevékenységéről. A Gyékényes térségében tett látogatás során a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök a határzár építésével és az egyéb feladatokkal kapcsolatos további teendőket is meghatározta. Közleményük szerint a látogatást követően a honvédelmi miniszter úgy vélekedett: "katonáink rendkívül nehéz terepen dolgoznak, ugyanakkor azt tapasztaltam, hogy nagy odaadással, tisztességesen végzik munkájukat". A HM közlése szerint a katonák ellátásáról, munkakörülményeiről jó tapasztalatot szerzett miniszter. "Minden magyar ember büszke lehet katonáira, akik azért dolgoznak, hogy az emberek biztonságban élhessék hétköznapjaikat" - idézte a HM Simicskó István szavait, aki emellett tiszteletre méltónak nevezte, hogy a katonák "a kialakult válsághelyzetben nem a laktanyákban vannak, hanem védik az ország határait". A magyar-horvát határon szeptember 18-ára virradó éjszaka kezdődött meg az ideiglenes műszaki határzár építése. Aznap reggel a Kossuth Rádióban, a 180 percnek adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a kerítést 41 kilométeren építik ki.

17.39: Soltész: a magyar érdekeket kell szem előtt tartani

A magyar kormányzatnak elsősorban a magyar nemzet érdekeit és szempontjait kell szem előtt tartania, vagyis a magyar embereket kell megvédenie a migrációs válságban, de az is fontos számára, hogy segítsen a rászorulókon - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Zágrábban az MTI-nek.

Soltész Miklós

előzőleg - mások mellett -

Josip Bozanic

zágrábi érsekkel folytatott megbeszéléseket a horvát fővárosban, a tárgyalások fő témája a migrációs válság volt. Az államtitkár kiemelte: Nyugat-Európa hozzáállása a migránsválsághoz kezelhetetlen állapotokat hozott létre Horvátországban és Magyarországon is. "Az érsek úrral és a többi tárgyalópartneremmel is egyetértettünk abban, hogy mennyire fontos a keresztény karitatív szervezetek feladata az átvonuló emberek megsegítése érdekében, de a problémát ott kell kezelni, ahol kialakult: Törökországban, Libanonban, Irakban és Szíriában" - mondta. Az ottani táborokban kell segítséget nyújtani - tette hozzá. Hangsúlyozta, bár láthatóak a migrációs válság veszélyei, a rászorulókon, az elesetteken továbbra is segíteni kell. Soltész Miklós úgy vélekedett, hogy

Zoran Milanovic

horvát miniszterelnök Magyarország elleni durva kirohanásai nem rontottak a két ország viszonyán. A magyar kormány által támogatott karitatív szervezetek gyakran segítenek horvát partnereiknek - fűzte hozzá. A Baptista Szeretetszolgálat egyesült államokbeli gyűjtése eredményeképpen mintegy 300 ezer dollár értékben visz horvát területre segélyt - emelte ki."Ez megint csak azt mutatja, hogy Magyarországon nem azt nézzük, milyen a horvát politikai vezetés hozzáállása Magyarországhoz, hanem szeretnénk segíteni a migránsokon és a horvát embereknek" - mondta az államtitkár. Soltész Miklós zágrábi látogatása során ellátogatott az Ady Endre Magyar Kultúrkörbe, ahol horvátországi magyar vezetőkkel találkozott.

17.11: Felfüggesztett börtönre ítéltek egy migránsokat szállító férfit Szegeden

Gyorsított eljárásban, jogerősen egy év tíz hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság szerdán egy férfit, aki három szíriai határsértőt vitt volna a csongrádi megyeszékhelyről Budapestre - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika

közölte, a bíróság három rendbeli jogellenes tartózkodás elősegítése vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat. A férfi augusztus 31-én Szeged külterületén szólított le három, az út mellett gyalogló szíriai állampolgárt, és felajánlotta, hogy 200 euró ellenében Budapestre viszi őket. Meg is egyeztek a fuvarban, majd elindultak a főváros felé. Hamarosan a rendőrök megpróbálták megállítani, a vádlott azonban a piros lámpajelzéseket figyelmen kívül hagyva igyekezett elmenekülni. Szegeden, a Mars téren kiszállt a kocsiból és futásnak eredt, de a járőrök elfogták.

17.00: Embercsempészek elleni akció zajlik Presevóban

Embercsempészek elleni rendőrségi akció folyik a szerb-macedón határ melletti Presevóban, ezért a mintegy négyezer ott tartózkodó migráns regisztrációja csak nagyon lassan halad - jelentette a nyugat-balkáni SeeBiz.eu című gazdasági honlap szerbiai tudósítója a helyszínről. Az akció során eddig - meg nem erősített információk szerint - egy taxisofőrt már előállítottak, mert olyan migránsokat szállított, akiket nem regisztráltak a hatóságok. A rendőrök több autóbuszt is átvizsgáltak. A rendőrségi műveletet az európai uniós országok rendőri együttműködési szervezete, az Europol vezeti, emellett pedig szerb, osztrák, szlovén, macedón, boszniai, montenegrói és albán rendőrök is részt vesznek benne. A Szerbiába érkező migránsok az utóbbi hetekben gyakran elkerülték a presevói befogadóközpontot, ahol a regisztráció is folyik, mert minél hamarabb az Európai Unió felé akartak indulni. A nem regisztrált migránsokat sem a taxisok, sem az autóbusz-társaságok nem szállíthatták volna el a szerb-magyar, illetve - a szeptember 15-én életbe lépett határvédelmi szigorítások óta - a szerb-horvát határ felé, ez mégis egyre gyakrabban fordult elő. Ezt is ellenőrzik most a hatóságok, illetve a migránsokat is kötelezik a 72 órás szerbiai tartózkodást biztosító papírok beszerzésére. Kedden Macedóniából mintegy 3500 migráns érkezett Szerbiába, jelenleg pedig legalább 4 ezren tartózkodnak a dél-szerbiai településen - közölte a hírportál.

16.57: Pintér: a szabadság forgott kockán a határzár elrendelésekor

A magyar-szerb határszakaszon azért volt szükség a részleges határzár elrendelésére, mert "a szabadság forgott kockán" - mondta

Pintér Sándor

belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülésén. A tárcavezető kiemelte: az EU schengeni rendelete kimondja, hogy meg kell védeni a külső határokat, biztosítani kell, hogy a zöldhatáron ne jusson át senki, és az adott ország határozza meg, hogy milyen feltételek mellett lehet az EU területére bejutni. Ha az unió külső határa nem megfelelően biztonságos, nem lehetséges schengeni belső térről beszélni, ahol a polgárok a közös határokat ellenőrzés nélkül szabadon átléphetik - indokolta Pintér Sándor a részleges határzár elrendelését.

Kósa Lajos

, a bizottság fideszes elnöke a belügyminiszter beszámolóját követően újságíróknak elmondta: a magyar-szerb határon a műszaki határzár beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

16.52: Húsz ítélet született határzár tiltott átlépése miatt szerdán

Húsz ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság szerdán - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika

közölte, hogy a bíróság négy vádlottat egy, tizenhatot két évre kiutasított Magyarország területéről. Egy esetben a bíróság elhalasztotta a tárgyalást. A vádlottak többségében szíriai és iraki állampolgárnak vallották magukat, de volt köztük olyan is, aki afgán személyi adatokat közölt. A vádlottak a mások által korábban megrongált határzáron keresztül vagy a kerítés alatt és felett átmászva léptek illegálisan magyar területre. Az ítéletek jogerősek. A terheltek úgy nyilatkoztak, hogy nem kérik a tolmács által anyanyelvükre lefordított ítélet írásbeli kézbesítését.

15.37: Nicolas Sarkozy és pártja elhatárolódott a Franciaországot "fehér fajúnak" nevező képviselőjétőlNicolas Sarkozy volt francia államfő, az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak elnöke szerdán bejelentette, hogy Nadine Morano európai parlamenti képviselő nem vezetheti a párt kelet-franciaországi listáját a decemberi regionális választásokon, miután Franciaországot "zsidó-keresztény, fehér fajú országnak" nevezte. Nicolas Sarkozy a Köztársaságiak nemzeti választási bizottságát felkérte, hogy javasolja Nadine Morano jelöltségének visszavonását. Az európai parlamenti képviselő, aki egyébként Sarkozy kormányában (2007-2012) városügyi államtitkár volt, egy szombat esti tévé-showban azt mondta, hogy Franciaország "olyan zsidó-keresztény, fehér fajú ország, amely befogad külföldi embereket". A kijelentést már másnap elítélték a baloldalon és jogvédőkön kívül Morano párttársai is. Bruno le Maire volt agrárminiszter szerint "Franciaország se nem faj, se nem vallás, se nem bőrszín". Valérie Pécresse volt költségvetési miniszter "nonszensznek" nevezte párttársa megszólalását. Nathalie Kosciusko-Morizet, a Köztársaságiak alelnöke pedig úgy vélte, hogy "a Francia Köztársaság nem az apartheid ideológiai alapjai szerint működik", ezért a kijelentés "gyűlöletes és abszurd". Nadine Morano a bírálatok ellenére szerdán is megismételte a kijelentést. "Milyen országban élünk, amikor már azt sem lehet mondani, hogy Franciaország zsidó-keresztény gyökerű ország és hogy a lakossága többségében fehér bőrű? Semmi büntetendőt nem mondtam. És egyébként senki nem tett panaszt ellenem" - hangsúlyozta Nadie Morano szerda délelőtt több televízióban és rádióban. "Ezek a mondatok nem felelnek meg annak a valóságnak, ami ma Franciaország, sem azoknak az értékeknek, amelyeket a Köztársaságiak képviselnek" - mondta Nicolas Sarkozy szerdán a pártvezetés munkaértekezletét követően. "Azok, akik a megszólalásaikkal saját maguknak keresnek olyan hírnevet, amely árt a Köztársaságiak hitelének, meg kell érteniük, hogy ilyen eset nem maradhat következmény nélkül" - tette hozzá a volt államfő, aki jelezte, hogy "semmilyen félrecsúszást nem fogad el ezután". "Nem akarom (hallani) a karikatúráját annak, ami vagyunk. Mindenkinek felelősséggel kell viselkednie, főleg két hónappal a regionális választások előtt" - hangsúlyozta Nicolas Sarkozy. A három napja tartó polémiában Nicolas Sarkozy sokáig nem kívánt állást foglalni. Környezete viszont megpróbált nyomást gyakorolni Nadine Moranóra, hogy nyilvánosan kérjen elnézést a kijelentés miatt. Az európai képviselő szerint viszont a megszólalását megpróbálják ellene felhasználni a párton belüli riválisai, köztük Nicolas Sarkozy, akinek korábban egyik legfőbb pártfogoltja és védelmezője volt. A francia jobboldal egy év múlva tartja az 2017-es elnökválasztás jobboldali jelölti posztjáért az előválasztást, s ezen Nadine Morano is indulni kíván. Emiatt teljesen megromlott a viszonya Nicolas Sarkozyval, aki az egyik esélyes jelölt lehet Alain Juppé volt külügyminiszter mellett. Ez utóbbi már jelezte, hogy szerinte a faj fogalma nem elfogadható kifejezés, mert "a nemzetet nem faj szerint definiáljuk". A volt államtitkárt ugyanakkor támogatásáról biztosította Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front alapítója, aki szerint Nadine Morano történelmi evidenciát fogalmazott meg, amikor fehér fajúnak nevezte Franciaországot.

15.31: Másfél évre ítéltek egy embercsempészt Esztergomban

Másfél év börtönre, háromszázezer forint pénzbírságra és járművének elkobzására ítéltek szerdán egy férfit, aki nyolc szíriai migránst szállított a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjéhez. Az ítélet nem jogerős - tájékoztatta az Esztergomi Járásbíróság sajtótitkára az MTI-t.

Lehel Enikő

közölte: az embercsempész szeptember 4-én Budapesten ajánlotta fel a migránsoknak, hogy fejenként 100 euróért elviszi őket Szlovákiába, mert onnan könnyebben eljuthatnak Ausztriába. Az elkövető a Mária Valéria híd magyar oldalán kiszállította az autóból a szíriai állampolgárokat, ekkor fogták el, a fuvardíj átvétele előtt, a három menekülttel együtt a rendőrök. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig a jármű elkobzása miatt jelentett be fellebbezést. A szíriai állampolgárokat tanúként hallgatták meg, ellenük nem indult büntetőeljárás.

14.59: Nemzetbiztonsági bizottság: még nem várható a migrációs nyomás enyhülése

A jelenlegi információk alapján nem úgy tűnik, hogy az Európára, benne Magyarországra nehezedő illegális migrációs nyomás enyhülne. Erről számoltak be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a testület szerdai zárt ülése után újságíróknak.

Molnár Zsolt

, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: nem várható, hogy a közelgő tél miatt csökkenne a migránsok száma. Az ellenzéki politikus megjegyezte: a magyar kormány többek között "plakátkampánnyal" volt elfoglalva, így "féléves késésben vannak", de a magyar rendőrség és a titkosszolgálatok végzik a dolgukat. A bizottság elnöke beszámolt arról is, hogy a Röszkénél és Horgosnál történt zavargásokról is tájékoztatást kaptak. Elmondta: a terrorgyanúval hírbe hozott férfi ellen zajlik a büntetőeljárás, és annyit tudni lehet, hogy klasszikus értelemben nem nevezhető terroristának, de menekültnek sem. Ezzel együtt az igazolható, hogy iszlamizációt, fundamentalista irányzatot képviselő szervezethez köthető, de nincs információ arról, hogy konkrét terrorcselekmény elkövetésére készült volna - fejtette ki. Molnár Zsolt kérdésre válaszolva azt mondta: a hatóságok nem tudnak olyan magyar állampolgárról, aki csatlakozott volna az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez és arról sincsenek adatok, hogy a magyarországi iszlám közösségek szimpatizálnának velük. Konkrét, Magyarországot érintő terrorfenyegetésről nincs információ - mondta a bizottság elnöke, de megjegyezte: az országon áthaladó tömegek miatt nagyobb lehet a terrorveszély.

Németh Szilárd

, a bizottság fideszes alelnöke azt mondta: az ülésen a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői és Tasnádi László, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ukrán válságról, valamint az Iszlám Állam elleni fellépésről is adtak tájékoztatást. Ezzel együtt az egyik legfontosabb téma az illegális migráció volt. A kormánypárti politikus azt mondta: a jelentések azt igazolják, hogy az illegális migrációs probléma kezdeténél tartunk, az Európai Unióra még nagyobb nyomás fog nehezedni a következő időszakban. Ennek alapján Németh Szilárd szerint a Fidesz-KDNP jól döntött akkor, mikor döntéseket hozott arról, hogy a schengeni határokat zárni kell, és a határokon kell megállítani az illegális migrációt. Ehhez műszaki és jogi határzárra, valamint létszámnövelésre és anyagi ráfordításra is szükség van - fejtette ki.

Szél Bernadett

, a testület LMP-s tagja a többórás ülés után úgy nyilatkozott: hosszú, nyomasztó információkkal terhelt ülésen vannak túl. Az elhangzottak alapján az ellenzéki politikus azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon megnőtt a terrorfenyegetettség. Ugyanakkor kiemelte: a magyarországi nemzetbiztonsági szolgálatok hatékonyan végzik tevékenységüket, és kitartást kell kívánni nekik. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet: fontos, hogy az európai nemzetek tudjanak egymással kommunikálni, és ebben Magyarországnak is részt kell vennie.

14.55: Boszniai főképviselő: a háborút kell megállítani A nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője szerint nem a migránsokat, hanem elsősorban a háborút kell megállítani a bevándorlás kérdésének megoldásához. Valentin Inzko szerdán Pécsen, egy sajtóbeszélgetésen fejtette ki véleményét, miután a Nyugat-Balkán és Bosznia-Hercegovina jövőjéről előadást tartott a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolája, Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központja, valamint a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány szervezésében. A főképviselő hangsúlyozta: a fő feladat a migráció okainak megszüntetése, ennek mentén szükség van arra is, hogy azok az országok, ahonnan a bevándorlók érkeznek, segítséget kapjanak gazdaságuk fejlesztéséhez, a jobb élet megteremtéséhez. Valentin Inzko azt mondta, nagy kérdés, hogy mekkora az a migránstömeg, amit még elbír Európa. Megítélése szerint ötmillió bevándorló még kezelhető valahogy, ez a népesség egy százaléka. A főképviselő az európai uniós országok összefogását sürgette a bevándorlásból fakadó feladatok megoldásában. Kitért a migránsok befogadására, melyben szerinte minden államnak részt kell vállalnia. Valentin Inzko arra a felvetésre, hogy a bevándorlók a jövőben új útvonalat választva Bosznia-Hercegovinán keresztül igyekeznek majd elérni Nyugat-Európát, azt mondta: Bosznia nem gazdag ország, a területén ez esetben áthaladnának a migránsok. Más lenne a helyzet, ha szírek nagy számban ott szeretnének letelepedni, mert megbontanák a vallási egyensúlyt. A főképviselő Bosznia jövőbeni európai uniós csatlakozására vonatkozó kérdésre azt felelte, hogy megítélése szerint az ország másfél évtizeden belül teljesítheti az integráció feltételeit. Hangoztatta: az Európai Unió csak akkor lehet teljes, ha a közösséghez a balkáni államok is csatlakoznak.
12.31: Támogatja a német belügyminiszter a repülőtéri eljárás kiterjesztését A német szövetségi belügyminiszter támogatja a repülőtéri eljárás kiterjesztéséről szóló bajor javaslatot, amely szerint a határoknál kialakított tranzitzónákban kell eldönteni gyorsított eljárással, hogy a belépésre jelentkezők jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására. Thomas de Maiziere egy szerdai rádióinterjúban elmondta, hogy ő is hasonló megoldáson gondolkodik, és hangsúlyozta, hogy Németország menekültügyi befogadóképességének van felső határa. A szövetségi belügyminiszter a Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb) regionális közszolgálati médiatársaság hírrádiójában (rbb-Inforadio) elmondta, hogy Németország adós két, menekültügyi kérdéseket szabályozó uniós irányelv nemzeti jogba átültetésével. Az egyik irányelv felhatalmazza a tagállamokat arra, hogy bevezessék határaikon az úgynevezett szárazföldi eljárást. "Ezt ismerjük a repülőtéri eljárásból, amelynek értelmében fel lehet tartóztatni valakit a repülőtéren és meg lehet vizsgálni, hogy nem nyilvánvalóan megalapozatlan-e a menedékjogi kérelme, és vissza lehet küldeni" - mondta a német belügyminiszter. "Én is valami ilyesmit képzelek el az irányelv átültetésében, és ez most biztosan megvitatjuk" - tette hozzá Thomas de Maiziere. Az elképzelés középtávú megvalósításának esélyeit firtató kérdésre azt mondta, hogy az uniós irányelvet "gyorsan" kell átültetni a német jogba, és a koncepció ugyan egyelőre vitatott, "de ha minden vitatott intézkedést leállítunk, csak azért, mert vitatják őket, akkor nem jutunk egyről a kettőre". A Németországra nehezedő migrációs nyomás "nagyon erős", az utóbbi napokban rendre 10 ezer menedékkérő érkezetett. A nyári hónapokhoz képest új jelenség, hogy sok menedékkérő nem hajlandó elfogadni azt a helyet az ellátórendszerben, ahová a tartományok közötti tehermegosztási rendszer alapján besorolják, hanem önállóan akar dönteni arról, hogy hol veszi igénybe az ellátást, pedig a menedékkérőknek "nincs joguk szabadon megválasztani, hogy hol folytassák le ügyükben a menekültügyi eljárást" - mondta Thomas de Maiziere. Hozzátette, hogy gondoskodni kell a feladatok egyenlő megosztásáról, különben lesznek tartományok, amelyeket túlterhel a menekülthullám. "Bajorország hatalmas munkát végez és joggal mutat rá arra, hogy ismét rendezett mederbe kell terelni az eljárásokat. Mi ezen dolgozunk" - mondta a szövetségi belügyminiszter. A bajor konzervatív CSU-ban, illetve az egypárti, CSU-s bajor tartományi kormányban mérlegelt menedékkérő-befogadási moratóriumról azt mondta, hogy ilyesmiről "könnyű beszélni, de nehéz kivitelezni", hiszen az elképzelésből az következik, hogy le kell zárni a határokat, ami a bajor-osztrák határszakasz "adottságait" tekintve "nagyon nehéz" lenne. Mindenki egyetért abban, hogy meg kell birkózni a kihívással, és "abban is egyetértés van, hogy meg fogjuk csinálni" - mondta Thomas de Maiziere a CDU/CSU pártszövetségben a kancellár és CDU-elnök Angela Merkel menekültpolitikájával szemben megmutatkozó elégedetlenségre vonatkozó kérdésre, utalva a kancellár sokat hangoztatott kijelentésére, miszerint Németország sikerrel veszi az akadályt. ("Meg tudjuk csinálni! Feltűrjük az ingujjat és legyőzzük az utunkba kerülő akadályokat" - mondta Angela Merkel számos alkalommal.) Ugyanakkor azt is tudomásul kell venni - tette hozzá Thomas de Maiziere -, hogy bár a menedékjog nem ismeri a felső határ fogalmát, de a "befogadóképességnek van tényleges határa". "Németország nem tudja befogadni az Európába érkező összes menekültet, és Európa sem tud befogadni mindenkit, (...) különösen azokat nem, akik azt gondolják, hogy Európában vagy Németországban gazdasági értelemben jobb jövő vár rájuk" - emelte ki a CDU-s politikus. Megjegyezte, hogy a törekvés a jobb életre természetes és érthető, de "nem tartozik a menedékjog hatálya alá". A német kormány éppen ezért igyekszik javítani a Szíria körüli menekülttáborok helyzetét, és ezért dolgozik Törökországgal együttműködve annak megelőzésén, hogy újabb tömegek induljanak el Európa felé. Döntő jelentőségű az úgynevezett hot spotok kialakítása is Görögországban - fejtette ki Thomas de Maiziere. Hangsúlyozta: a Törökországban és Görögországban végzett munka jelenthet esélyt a menekülthullám csillapítására Németországban és Európában.
12.15: Felfüggesztett börtönt kapott egy migránsokat szállító férfi Gyorsított eljárásában jogerősen egy év tíz hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság egy férfit, aki hat szír határsértőt szállított volna Röszkéről a magyar fővárosba - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t. Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság hat rendbeli jogellenes tartózkodás elősegítése vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit két évre kitiltott a szerb-magyar határ 10 kilométeres körzetéből. A vádlott szeptember 2-án Röszke külterületén, az M5-ös autópálya egyik benzinkútján felvett hat szír migránst, akik korábban a zöldhatáron keresztül illegálisan léptek magyar terültre. A vádlott megbízójával korábban abban állapodott meg, hogy a határsértők sikeres továbbszállítása esetén 20 ezer forintot kap. A vádlott a járművel elindult Budapest felé, de a rendőrök megállították.

11.45: Varga Mihály: gazdasági bevándorlókkal nem kezelhető a munkaerő-piaci probléma

A magyar kormány szerint nem lehet az európai munkaerő-piaci problémákat a gazdasági bevándorlók befogadásával kezelni rövid távon - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten, a Magyar-német kapcsolatok a német újraegyesítés tükrében elnevezésű konferencián. A Konrad Adenauer Alapítvány, az Antall József Tudásközpont és az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem nemzetközi konferenciáján Varga Mihály hozzátette: tíz százalék körül van a munkanélküliség az unióban, először ezeknek az embereknek kell munkalehetőséget biztosítani. Mint mondta, szüksége van a szakképzett munkaerőre Európának, azonban látni kell, hogy "a most ideérkező migránstömeg nem feltétlen a német vagy magyar szakemberhiányt tölti be, hanem rövid távon elsősorban a szociális kiadásokat növeli". A magyar álláspont világos, a kormány szeretné, ha nem csak Magyarország, hanem az Európai Unió határainak biztonságát is garantálni tudná - jelentette ki Varga Mihály, hozzátéve: a problémát ott kell kezelni elsősorban, ahol létrejött. A miniszter elmondta: a bevándorlási helyzet kezelése közös probléma Németországgal, az utóbbi időben több egyeztetésre is sor került az ügyben.

11.20: Kevesebb migráns érkezett Horvátországba

A korábbi napokhoz képest kevesebb migráns érkezett Horvátországba - közölte a horvát sajtó szerdán. A legfrissebb adatok szerint szeptember 16. óta több mint 87 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Kedd 21 óráig 3800-an, szerdára virradóra pedig 2 ezren érkeztek az opatovaci sátortáborba. A menedékkérőket a kialakult gyakorlat szerint néhány órán belül buszokkal szállítják a magyar határra. A szerb-horvát határszakasz nyolc átkelője közül már csak három maradt zárva (Ilok 2, Principovac és Principovac 2). Az újlakit (Ilok) és a kiskőszegit kedden nyitották meg korlátozás nélkül, a teljes forgalom előtt.

10.54: Újabb embercsempész szervezetet fogtak el

Főként magyarországi befogadóállomásokról utaztatott Nyugat-Európába illegális bevándorlókat az az embercsempész bűnszervezet, amelynek 13 tagját egy hete fogták el Budapesten és Mohácson - közölte a rendőrség szerdán a honlapján. A nyomozás adatai szerint a jogszerűen Magyarországon tartózkodó gyanúsítottak február óta szerveztek be - főként befogadóállomásokról - illegális bevándorlókat, akiket magyar állampolgárok bevonásával gépkocsikban utaztattak tovább nyugat-európai országokba. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói összehangolt akció keretében szeptember 23-án Budapesten és Mohácson tíz helyszínen tartottak házkutatást, és 13 embert hallgattak ki gyanúsítottként. A házkutatások alkalmával több tucatnyi mobiltelefont, laptopot és adathordozót foglaltak le. A nyomozók egy épülő ingatlant is találtak, ahol a gyanúsítottak illegális bevándorlók átmeneti elszállásolását kívánták biztosítani. A szálláshelyről előállítottak egy nigériai állampolgárt, aki nem tudta igazolni magyarországi tartózkodásának jogszerűségét. A kihallgatások után két nigériai, két szír, egy szudáni és egy szenegáli állampolgárt vettek őrizetbe, akiknek a Győri Járásbíróság elrendelte az előzetes letartóztatását, a bűnszervezet többi tagja szabadlábon védekezik. Velük szemben a további eljárást az NNI folytatja le.

10.40: Orbán a WSJ-nek: a migrációs válság Európa stabilitását veszélyezteti A migrációs válság Európa stabilitását veszélyezteti - figyelmeztetett Orbán Viktor miniszterelnök a The Wall Street Journal (WSJ) című, vezető amerikai üzleti-politikai napilapnak kedden adott nyilatkozatában. A lap internetes változatában megjelent interjúban a kormányfő úgy vélekedett: a közel-keleti és afganisztáni migránsok tömeges beáramlása az Európai Unió destabilizálásával fenyeget, hacsak a kontinens nem lép fel határozottan. "Ha nem találnak belső megoldást Szíriában, nincs esély az áradat megállítására" - idézte a lap a magyar miniszterelnököt, aki szerint nem lenne helyes, ha a fejlett világ mindebben csak Európát érő kihívást látna. Orbán védelmébe vette azt az intézkedést, amely három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja a megfelelő útiokmány nélküli határátlépést, valamint a szerb határ mentén felépített kerítést - írta a WSJ. A lap beszámolt arról, hogy a tavalyi 42 ezerrel szemben idén már 280 ezer migráns érkezett Magyarországra. Orbán Viktor szerint az Egyesült Államoknak és más országoknak, így a gazdag arab országoknak is be kellene fogadniuk menekülteket, mert a válság könnyen destabilizálhatja Európát. "Nem nehéz elképzelni, hogy egy-két éven belül a régi politikai elitet leváltják a radikálisok" - idézte a WSJ a miniszterelnököt. Orbán az interjúban fenntartotta azt az álláspontját, hogy Magyarországnak nincs szüksége migránsokra, akiknek a legtöbbje muszlim. Szerinte nem az a feladat, hogy máshol teremtsék meg új élet lehetőségét ezeknek az embereknek, hanem az, hogy a hazájukban való boldogulásukat elősegítsék. "Erkölcsi értelemben ez a helyes teendő" - jelentette ki. Az interjúban a miniszterelnök kitért arra is, hogy Magyarországnak őriznie kell a függetlenségét, és az országnak rendelkeznie kell azzal a választási lehetőséggel, hogy akar-e otthont adni más kultúráknak. "A muszlim kultúra nagyon erős, nem vagyunk ellene, de nálunk nem létezik olyan párhuzamos társadalom, amely nem illeszkedik az európai értékek közé" - idézte a lap Orbán Viktort.
10.20: Ismét meghalt egy migráns Calais-nál Ismét életét vesztette egy migráns a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút közelében a franciaországi Calais-nál, amikor megpróbált átjutni Angliába - közölte szerdán a helyi prefektúra. A húsz év körüli eszméletlen eritreai férfit szerda hajnali 1 óra körül találta meg egy biztonsági őr egy mellékvágány közelében. A mentők már nem tudtak rajta segíteni. A migránst feltételezhetően elütötte egy tehervonat az alagút bejáratánál. Hivatalos adatok szerint június 26. óta ez volt a tizenharmadik alkalom, hogy egy migráns a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán vagy annak közelében baleset vagy áramütés miatt meghalt. Hat nappal ezelőtt szintén egy tehervonat ütött el egy kiskorú szíriait az alagútban, miközben megpróbált átjutni Angliába. Kedden pedig egy magyar kamionban elbújt iraki fiatal vesztette életét a Calais felé vezető autópályán, mert a teherautó fékezni kényszerült, és a rakomány rádőlt a migránsra. A magyar sofőrt tanúként hallgatta meg az ügyészség, amely szerint a férfit nem terheli felelősség az ügyben. Calais kikötővárosában és környékén mintegy 3 ezer külföldi, elsősorban kelet-afrikai, afganisztáni, iraki és szíriai él illegálisan felállított sátortáborokban, arra várva, hogy a La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva átjusson a túlsó partra. A szigorú francia bevándorlási politika miatt ugyanis a migránsok között az a vélekedés terjedt el, hogy Nagy-Britannia szívesebben fogadja be a menekülteket, mint Franciaország
09.46: Rendőri fellépés az olasz-francia határnál Az olasz rohamrendőrség szerda hajnalban felszámolta az olasz-francia határ olasz oldalán fekvő Ventimiglia városban a bevándorlók által létrehozott sátortábort. A bevándorlók a tengerparti sziklákon kerestek menedéket. Mintegy kétszáz csendőr és páncélozott járművek is részt vettek a Ventimiglia egyik parkjában lévő ideiglenes sátortábor felszámolásában. A sátrakat a Franciaországba való átjutásra hónapok óta várakozó bevándorlók, valamint az őket segítő olasz és francia emberjogi aktivisták állították fel. A rendőri beavatkozástól álmukban meglepett emberek a nem messzi tengerparti sziklák felé szaladtak. Többeket őrizetbe vettek. Közel nyolcvan bevándorló és aktivista tudott felkapaszkodni a sziklákra. A rohamcsendőrség Ventimiglia parti sétányán sorakozik arra várva, hogy az élelem és víz nélküli csoport előbb-utóbb elhagyja a sziklákat. Az afrikai bevándorlók az emberkereskedők hajóival érkeztek meg a délolasz partokra, majd innen júniusban jutottak el a ventimigliai olasz-francia határátkelőhöz. A francia határőrség három hónapja nem engedi át őket Franciaországba. Ha Ventimigliában jegyet vásárolnak és vonattal kelnek át a határon, a franciák visszatoloncolják őket Olaszországba. A bevándorlók júniusban szintén Ventimiglia parti szikláin telepedtek le és itt tüntettek, hogy átjuthassanak a határon. Ezt követően az egyik parkban állítottak sátrakat és a füvön leterítették hálózsákjaikat. Enrico Ioculano, a több mint 24 ezer lakosú Ventimiglia polgármestere szerint a tábor felszámolására "már régóta szükség volt".
09.19: Húsz eljárást kezdeményezett az ügyészség határzár tiltott átlépése miatt Húsz újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésének bűntette miatt szerda reggelig - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t. Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a migránsok többsége Ásotthalom térségében érkezett Magyarország területére. Öten a már mások által megrongált határzáron keresztül, a többiek a kerítés alatt vagy azon átmászva lépték át illegálisan a határt. A vádlottak közül - akik valamennyien elismerték a bűncselekmény elkövetését - tizenegyen iraki, öten szír, négyen afgán állampolgárnak vallották magukat. A migrációs válsághelyzet kihirdetése óta a Szegedi Járási Ügyészég összesen 284 elkövetővel szemben kezdeményezett gyorsított eljárást határzár tiltott átlépésének bűntette miatt - tudatta a csoportvezető ügyész.

08.35: Mintegy 370 millió forintot ad a kormány a kísérő nélküli gyermekek ellátására

A nemzetközi védelemben részesülő gyermekek gyermekvédelmi szakellátásban történő elhelyezéséhez szükséges férőhelyszám bővítéséhez és működtetéséhez szükséges többletforrás biztosításáról döntött a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozatával a kabinet felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy

a kísérő nélküli kiskorúak ellátása érdekében biztosítson 368,8 millió forint összegű forrást az idei költségvetésben

az Emberi Erőforrások Minisztériumának. A határozat felhívta egyúttal az emberi erőforrások miniszterét arra, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a nemzetközi védelemben részesülő gyermekek helyzetét és arról szükség szerint, de legalább félévente tájékoztassa a kormányt. Balog Zoltán feladata továbbá, hogy készítsen előterjesztést, ha további forrásra van szükség az ilyen gyermekek elhelyezése érdekében.

08.17: A német kormány újabb menekültügyi szigorítást tervez Újabb menekültügyi szigorításon dolgozik a német kormány, a tervek szerint kiterjesztik az határokra az úgynevezett repülőtéri eljárást, amelyben 48 óra alatt elbírálják, hogy a belépésre jelentkező emberek jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására - írta szerdai számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A belügyminisztérium egy szóvivője a lapnak azt mondta, hogy a politikai előkészítő tárgyalások után rövidesen tárcaközi egyeztetésre indítanak egy jogszabálytervezetet. A repülőtéri eljárást a legutóbbi nagy menekülthullám után, 1993-ban vezették be. Főleg akkor alkalmazzák, ha valakinek nincsenek papírjai, vagy nyilvánvalóan nem szorul a német állam védelmére. Ilyen esetekben megtagadható a belépés az országba. Az eljárás kiterjesztését a bajor konzervatív CSU vetette fel kedden. A menekülthullám a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntés óta drámaian fölerősödött, és elsősorban Bajorországot érinti. A tartományba szeptember eleje óta 170 ezren érkeztek. Sajtójelentések szerint biztonsági körök úgy becsülik, hogy mind a 16 tartományt együttvéve 230 ezren érkezhettek az országba szeptemberben. A határellenőrzés szeptember 13-i visszaállítása nem csökkentette a migrációs nyomást, mert a határsértők beutazhatnak az országba, ha jelzik, hogy menedékjogi kérelmet akarnak benyújtani. A bajor elképzelés szerint a repülőtéri eljárás alkalmazása a határokon a gyakorlatban azt jelentené, hogy tranzitzónákat jelölnének ki, és a menedékkérőknek ezekben az övezetekben kellene megvárniuk, hogy a hatóságok megvizsgálják, jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására. Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter a ZDF országos köztelevízióban szerda reggel arra a kérdésre, hogy hová kellene visszaküldeni a kérelem benyújtására nem jogosult jelentkezőket, azt mondta: az új megoldás arra is szolgál, hogy "elkezdjünk végre nyomást gyakorolni" azzal a céllal, hogy "az összes többi ország ismét tartsa be az európai előírásokat". "Az a probléma, hogy Olaszország és Görögország már 2-3 éve nem érvényesíti az uniós jogot", és mindaz, ami jelenleg e két uniós tagállam mellett még "Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Ausztria révén is zajlik, csak azon az alapon működik, hogy ezek az országok mind figyelmen kívül hagyják az európai jogszabályokat, és Németország az egyetlen, amelynek végül mindezt el kell viselnie". "Ez így nem működhet" - jelentette ki a bajor belügyminiszter. "Vagy mindenkire érvényes az uniós jog az első perctől kezdve, (...) vagy nekünk itt Németországban azt kell mondanunk, hogy már mi sem tudjuk tovább alkalmazni az európai jogot" - tette hozzá Joachim Herrmann. A CSU-s politikus rámutatott: a német hatóságok a német alaptörvény rendelkezései alapján az Ausztriából érkező menedékkérők nagy többségét "azonnal visszaküldhetik". A bajor belügyminiszter elmondta: a szövetségi kormány kedden útnak indított menekültügyi reformcsomagja helyes és sürgetően szükséges intézkedéseket tartalmaz, de teljesen nyilvánvaló, hogy nem elég a menekülthullám feltartóztatásához. Hozzátette: a tartományi belügyminiszterek értekezletein - a 16 tartomány belügyminisztere és a szövetségi belügyminiszter naponta tart telefonkonferenciát - pártállástól függetlenül mindenki azt mondja, hogy a hatóságok és a segélyszervezetek a terhelhetőség határára érkeztek, és "nem lehet még hónapokig folytatni tetszés szerint azt, ami jelenleg zajlik". A következő időszak feladatairól szólva Joachim Herrmann hangsúlyozta: "az osztrák határ mellett lefolytatandó gyorseljárásokkal korlátozni kell a bevándorlást, európai szinten pedig teljesen más döntéseket kell hozni". "Amennyiben a többi európai (uniós) ország nem tér vissza nagyon gyorsan az uniós joghoz, nekünk következetesen alkalmaznunk kell a nemzeti jogot" - jelentette ki a bajor belügyminiszter.

06.25: hatezernél is több illegális határátlépő kedden

A rendőrök szeptember 29-én, kedden tiltott határátlépés miatt 6644 főt fogtak el, három személlyel szemben közokirat–hamisítás miatt indult büntetőeljárás. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta: a migránsok közül 6496-an a magyar-horvát határon, 145-en pedig a magyar-szerb határon keresztül érkeztek az országba. Ezzel az év eleje óta Magyarországra illegálisan belépők száma elérte a 287 386-ot - tette hozzá. A határzárral kapcsolatos büntetőeljárások száma szeptember 15-től kedd éjfélig 345-re nőtt.

6644 - továbbra is özönlenek az illegális bevándorlók a magyar határon át. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=575672

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.